Linkuri accesibilitate

Un „troc penibil intre doi politicieni” („22”)


„Numirea sefilor procurorilor la DNA si Parchetul General este cea mai importanta tema de la referendumul de demitere a presedintelui din 2012” (ziare.com).


Presa din Romania a reflectat cateva zile la rand speranta crescanda
ca premierul Victor Ponta si-a luat in serios pozitia si se distanteaza de pozitiile antieuropene ale partenerilor sai de coalitie. Concret, ca va rezolva onorabil numirile de procuror general si procuror-sef anticoruptie, pentru care ar fi si acceptat sa preia interimar portofoliul de la justitie. Spre jumatatea zilei de azi, a devenit insa limpede ca totul a fost scenariu in gol. Ponta nu a facut nicio propunere de procuror general al Consiliului Superior al Magistraturii, ba mai mult, a anuntat ca se va instala curand un titlular la justitie (un liberal), care va face aceste propuneri. La loc comanda deci.

Comentatorii de presa isi scrisesera insa articolele in asteptarea nominalizarilor pentru aceste posturi cheie. Cei mai multi se aratau nemultumiti ca procedura de selectie, cu candidaturi, comisie si aprobare a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost inlocuita cu o simpla negociere intre premier si seful statului.

„Numirea sefilor procurorilor la DNA si Parchetul General este cea mai importanta tema de la referendumul de demitere a presedintelui din 2012”, scrie Iulian Leca pe site-ul ziare.com. Asa stand lucrurile, decizia luata intre premier si presedinte i se pare o „stranie coincidenta si impecabilă ipocrizie generala - de la Cotroceni si Victoria pana la Bruxelles si inapoi”, scrie jurnalistul de la ziare.com.

In articolul semnat in revista 22, Andreea Pora vorbeste si ea despre un „troc penibil intre doi politicieni” și se indoieste ca Uniunea Europeana a renuntat la criteriile de selectie pe care le solicita in februarie, printr-o scrisoare adresata guvernului roman.

Intr-o postare la cald pe site-ul contributors, Cristian Ghinea se arata uimit, ba chiar revoltat, de formula de procedura scurta, adica negociere intre premier si seful statului. El considera ca „premierul isi lasa garda jos nu doar in fata electoratului, a partenerilor liberali, ci, mult mai rau, defileaza gol si prin fata lui Basescu”, care va fi primul sa-l acuze de lipsa de transparenta. Dar ceea ce atrage atentia in mod special in aceasta interventie a lui Cristian Ghinea este parerea sa despre Codruta Kovesi: o varianta mediocra, careia i-ar fi mult mai de preferat unul dintre procurorii anticoruptie de la DNA,daca tot a fost sacrificat omul cel mai capabil, si anume Daniel Morar. Faimosul sef al DNA a fost recent numit judecator la Curtea Constitutionala, aparent nu in urma unei optiuni personale.
XS
SM
MD
LG