Linkuri accesibilitate

Efectele crizei băncilor cipriote asupra băncilor din România


Aglomeraţie în faţa băncii Laiki Bank, Nicosia
Aglomeraţie în faţa băncii Laiki Bank, Nicosia

Criza din Cipru nu va avea efecete asupra Romaniei, conform oficialilor de resort, care se tem mai degraba de evolutiile nesanatoase din Grecia, decit de intimplarile din Cipru.

Vicepremierul rus, Igor Șuvalov a declarat că Rusia nu va lua vreo măsură pentru a-și ajuta cetățenii care pot pierde bani la reorganizarea băncilor din Ciprul lovit de criză. „Regretăm dacă cineva este expus și pierde bani în aceste două cele mai mari bănci cipriote, dar guvernul rus nu va face nimic în această situație”, a declarat Șuvalov duminică, precizând că țara sa va examina doar plângerile companiilor în care statul deține acțiuni. Potrivit pachetului de ajutoare internaționale pentru salvarea sistemului bancar cipriot de la colaps, deponenții care au peste 100 de mii de euro în Bank of Cyprus pot pierde peste 60 la sută din bani. Despre situaţia băncilor din Romania faţă de criza bancara din Cipru, relatează de la Bucureşti, Sabina Fati:

Operatiunile din Romania ale Bank of Cyprus nu se afla sub jurisdictia Banci Nationale, potrivit consilierului guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu, fiindca este vorba despre o sucursala si nu despre o filiala.

Spre deosebire de filiale care sint inregistrate ca persoane judicie in Romania, sucursalele deschise de bancile straine pe baza dreptului European privind libera circulatie a serviciilor sint reglementate de autoritatile din tara de origine, iar depozitele atrase sint garantate de banca-mama. Deci depunatorii romani ai Bank of Cyprus, filiala Bucuresti nu vor fi despagubiti potrivit sistemului impus de Banca Nationala a Romaniei, care garanteaza depozite de pina la 100 de mii de euro. Despagubirile intra sub jurisdictia cipriotilor si cum se stie Cipru ar putea impune pierderi de pina la 60 la suta deponentilor de la Bank of Cyprus care detin conturi de peste 100.000 de euro

Asadar, Bank of Cyprus, sucursala din Romania a grupului cipriot si-a suspendat toate operatiunile timp de o saptamina, ca urmare a procesului de restructurare prin care trece banca-mama de la Nicosia. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a precizat, insa, ca sistemul bancar romanesc este solid si ca sucursala in cauza are o pondere foarte mica in sistemul bancar autohton. Pe de alta parte guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a spus zilele trecute ca “in Romania toate bancile au o solvabilitate excesiva” si ca sistemul romanesc este astfel conceput incit sa-i protejeze pe “deponentii mici”. De altfel seful bancii centrale de la Bucuresti a declarat ca cei care aveau depuse milioane de euro in bancile cipriote si-au asumt si riscurile care decurgeau din obtinerea unei dobinzi de peste 4 la suta anual. Prin comparatie, alte banci europene ofera procente sub unitare, iar bancile elvetiene nu ofera niciun fel de dobinda.

Cipru, desi este o tara membra a Uniunii Europene, este un paradis fiscal, dovada ca si-a dezvoltat sistemul bancar mai mult decit economia. Altfel spus banii atrasi in banci reprezinta de sapte ori mai mult decit Produsul Intern Brut: activele bancare din aceasta tara au crescut de la 78 de miliarde de euro in 2007, inainte de intrarea in zona euro, la 126 de miliarde de euro la sfirsitul lunii ianuarie.

Nici o comparatie cu Romania nu rezista, considera specialistii bancilor autohtone, care subliniaza ca statul roman dispune de cel mai securizat sistem bancar din regiune.

Guvernatorul Bancii Nationale din Romania a subliniat ca nimic din ceeea ce s-a intimplat in Cipru nu poate avea loc in Romania si ca tara ar deveni vulnerabila doar daca sistemul bancar ar creste 14 ori, iar Produsul Intern Brut ar ramine pe loc. A existat o perioada, intre 2005-2008, in care activele bancare au crescut in Romania de la 20 la 40 la suta, dar si atunci riscurile erau mici fiindca si PIB-ul crestea cu 4 pina la 8 la suta.

De asemenea, Mugur Isarescu a mai adaugat la diferentele dintre Romania si Cipru situatia datoriei publice: Romania are sub 40 la suta din PIB, iar Cipru peste 80 la suta cu tendita crescatoare. In plus in Romania nu pot fi “plimbate” sume “imense”, fiindca potrivit guvernatorului central nu exista “triaje” pentru descarcarea sumelor mari. In aceasta comparatie a fost adus si meritul BNR care a obligat bancile romanesti sa se capitalizeze. In Cipru, in schimb, bancile sint mai subrede, dovada ca o banca mai mare de citeva ori decit bugetul tarii este insolvabila. Este vorba chiar de Bank of Cyprus cea mai mare banca de la Nicosia si cea mai veche, cu o traditie de peste 100 de ani.

Cele doua structure bancare cipriote din Romania reprezinta 1,3 la suta din totalul activelor bancare autohtone. Este vorba despre Marfin Romania, banca al carei actioner majoritar, Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, dar care are depozitele integral garantate la Bucuresti. Cea de-a doua este sucursala Bank of Cyprus, care are 0,7 la suta din activele sectorului bancar romanesc.

Criza din Cipru nu va avea efecete asupra Romaniei, conform oficialilor de resort, care se tem mai degraba de evolutiile nesanatoase din Grecia, decit de intimplarile din Cipru.

Politigraf

XS
SM
MD
LG