Linkuri accesibilitate

Rocksteady


Monty Alexander & Ernest Ranglin.






Anul e 2004, albumul se numește „Rocksteady” și îi aparține pianistului de jazz american Monty Alexander, născut în Jamaica în 1944.

Tot în Jamaica, dar în 1932, s-a născut și oaspetele special al acestui disc, ghitaristul (tot de jazz, și tot american) Ernest Ranglin.

Rocksteady este un still de muzică jamaican care a precedat muzica reggae, etapa de tranziție, de fapt, între reggae și strămoșul său ska.

Albumul e un tribut adus de Monty Alexander muzicii care se cânta în Jamaica la sfîrșitul anilor '60, începutul anilor '70 în Jamaica.

El intrepretează aici de 12 piese ale celor mai importanți muzicieni și compozitori ai epocii respective, între care Dave și Ansel Collins, The Skatalites și Desmond Dekker.

Prezența lui Ernest Ranglin pe acest album nu e întîmplătoare pentru că Ranglin a cântat în multele înregistrări produse de de Coxson Dodd la faimosul Studio One din capitala jamaicană Kingston în acei ani.

O curiozitate legată de Studio One este că unul din stilurile create aici, derivat din ska și reggae, și care s-a disipat în foarte multele stiluri moderne - vorbim de muzica dub - a emigrat pur și simplu din Jamaica, el fiind cântat azi în toată lumea în diverse formule, dar numai în insula caraibiană unde s-a născut nu.

Ascultăm acum piesa „Marcus Garvey” cu Monty Alexander și Ernest Ranglin de pe albumul „Rocksteady”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG