Linkuri accesibilitate

„Alo, Vanio!”


Un „watergate” bulgăresc?



Republica Moldova nu este singura țară din Europa de Sud Est care a fost în ultimele săptămâni și luni scena unui scandal al interceptărilor. În Bulgaria, campania pentru alegerile anticipate a început cu un asemenea scandal. Socialistul Serghei Stanișev, care conduce și Partidul Socialiștilor Europeni l-a acuzat de ascultare ilegală a oponenților pe fostul vicepremier responsabil cu afacerile interne, Țvetan Țvetanov. Relatează de la Sofia Petio Petkov.

Campania pentru alegerile anticipate în Bulgaria a început cu un scandal gen Watergate. Președintele PSE Serghei Stanișev l-a acuzat pe fostul viceprim-ministru și ministru de interne Țvetanov, șef al statului major electoral al partidului GHERB, că a a pus la cale ascultarea ilegală a convorbirilor unor politicieni, oameni de afaceri și lideri ai unor ONG-uri.

Printre cei ascultați s-au aflat, împreună cu liderii opoziției, ultimii doi președinți – Rosen Plevneliev și Gheorghi Părvanov, precum și cei doi comisari europeni Meglena Kuneva și Cristalina Gheorghieva.

Liderul socialist Stanișev a expus în cadrul unei conferințe de presă tehnologia ascultării și numele ofițerilor din MI ce au condus operațiunile ilegale. În semnalul care are la baza surse anonime din serviciile secrete este descrisă și mașina folosită în carul operațiunilor de ascultare – un „Chrysler Voyager”. Stanișev a fost primit de procurorul șef Sotir Țațarov care a ordonat verificarea semnalului.

Liderul foștilor comuniști a declară că șeful procuraturii a fost impresionat de caracterul concret al probelor. Grupul special de ascultare a funcționat în cadrul Ministerului de interne din septembrie 2009.

Cu căteva zile în urmă fostul comisar european Meglena Kuneva – președinta unui nou partid centrist creditat cu șanse de a intra în viitorul parlament, a adresat procuraturii un semnal aproape identic.

Organizația nonguvernamentală „Atnimafie” a prezentat la începutul lui martie probe despre existența unui serviciu secret privat care a urmărit politicieni și oameni de afaceri.

Unul din cele mai răsunătoare scandaluri în perioada guvernării lui Boiko Borisov poarta denumirea „Alo, Vanio!” – pe numele șefului vămilor Vanio Tanov.

Principalul vameș al Bulgariei a fost pus sub urmărire și ascultare de ministrul de interne Țvetanov pe motiv că trebuie verificat un denunț anonim de corupție. În acest mod au fost ascultate printre altele convorbirile lui Tanov cu ministrul de finanțe Diankov și cu alți membri ai guvernului.

Ofițeri ai ministerului de interne au înregistrat și o convorbire a vameșului cu primul ministru în care cel din urmă îi ordonă să-și retragă subalternii care făceau o perchiziție la fabrica de bere a prietenului lui Borisov – Mișo, zis Berea. „Alo Vanio!” a ajuns pe căi obscure pe internet. Borisov inițial a declarat că este vorba de un fals dar pînă la urmă a recunoscut veridicitatea înregistrării.
XS
SM
MD
LG