Linkuri accesibilitate

Românii vor pace între președinte și premier


Sondaj CSCI: peste 90% dintre români cred că USL ar trebui să aibă ca prim obiectiv creșterea economică, nu lupta cu Traian Băsescu.




Un nou sondaj de opinie în România sugerează că o majoritate covârșitoare a alegătorilor ar dori împăcarea principalelor două figuri ale puterii executive: președintele Traian Băsescu și cel care a încercat să-l demită vara trecută prin referendum, premierul Victor Ponta. Sondajul survine într-un moment când cei doi dau deja semne de împăcare. Relatează de la București Sabina Fati.


Românii s-au saturat de scandaluri politice, de razboiul interminabil dintre presedintele Traian Basescu si adversarii sai aflati la guvernare, de confruntarea permanenta dintre cele doua tabere.

Sondajul dat publicitatii de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI) scoate la iveala ca 93 la suta dintre cei care au fost chestionati sint de parere ca USL Uniunea Social-Liberala (USL), aflata la putere in România ar trebui sa aiba ca prim obiectiv cresterea economica si crearea de locuri de munca drept principal obiectiv, nu lupta cu Traian Basescu sau alte partide.

Aceasta cercetare este data publicitatii inaintea numirii procurorului general si a procuroriului sef anticoruptie, numiri pe care le va face chiar premierul, care a preluat si portofoliul justitiei, dupa ce Mona Pivniceru, fosta ministra, sustinuta de liberali, a fost numita judecator la Curtea Constitutionala.

Liberalii români ar fi preferat pentru cele doua functii procurori sefi oameni slabi sau influentabili politic si i-au cerut premierului sa-i consulte inainte de a decide cine va for fi cei desemnati.

Premierul socialist al Romaniei nu a raspuns inca acestei cereri, dar a anuntat ca va avea consultari cu presedintele Traian Basescu, cel care de altfel trebuie sa aprobe numirile.

Liberalii si socialistii romani guverneaza cu o majoritate de 70 la suta in Parlament, dar intre cele doua grupari exista tot mai multe frictiuni.

Asadar, inaintea nominalizarii procurorilor generali, probabil ca urmare a unui compromis intre presedinte si premier, un sondaj de opinie certifica necesitatea acestui compromis.

Intre presedintele de dreapta al României si premierul de stinga exista deja un acord de coabitare, care functioneaza, dincolo de intepaturile publice dintre cei doi si mai ales dincolo de nemultumirile liberalilor.

Cercetarea CSCI confirma necesitatea compromisului dintre presedintele României si premierul tarii, in conditiile in care doar 1 la suta dintre romani ar fi in dezacord cu faptul ca USL ar trebui sa aiba ca prioritate economia, nu rafuiala.

Sondajul surprinde pe de alta parte oboseala electoratului autohton prins in logica politica pro sau anti-Basescu, astfel incit doar 17 la suta dintre cei intrebati sunt de parere ca prin acordul cu presedintele, USL ar fi tradat.

In ceea ce priveste topul increderii in politicieni, primul loc este ocupat de primarul bucurestilor, Sorin Oprescu (52 la suta), urmat de premierul Victor Ponta la un procent distanta. Prezidentiabilul Uniunii Social-Liberale, Crin Antonescu se afla abia pe locul trei (38 la suta), aflat in fata presedintelui Traian Basescu (19 la suta). Sondajul a fost facut pe teren in perioada 20-28 martie 2013 si are o marja de eroare de +/-3 la suta.

Potrivit sociologilor, Traian Basescu se afla pe un trend ascendant si cu tot cu simpatizantii sai din diaspora ar beneficia de o sustinere de 3,4 milioane, adica exact cite voturi a primit in primul tur al alegerilor din 2009. Noul sau proiect politic camuflat sub umbrela Fundatiei Miscarea Populara, ar putea avea deci un impuls serios, ramine insa intrebarea daca votantii sai pot fi transferabili sau daca presedintele României va gasi un lider care anul viitor, cind vor avea loc alegeri prezidentiale sa poata benefecia in mod eficient de sustinerea sa.

Politigraf

XS
SM
MD
LG