Linkuri accesibilitate

In Cipru, UE încalcă un principiul fundamental al construcției europene


Ciprioți exprimîndu-și nemulțumirea la redeschiderea unei filiale a Băncii Laiki la Nicosia
Ciprioți exprimîndu-și nemulțumirea la redeschiderea unei filiale a Băncii Laiki la Nicosia

În Cipru a fost încălcat principiul fundamental al libertății deplasării capitalurilor, la fel de important ca și cel al deplasării persoanelor și bunurilor.


Băncile din Ciprul lovit de criză financiară s-au redeschis astăzi, după o pauză de aproape două săptămâni, dar retragerea banilor este restricționată pentru a preveni fuga de capital din țara insulară a zonei euro. Comisia Europeană care a spus că restricțiile sunt „necesare” a insistat că ele nu trebuie să fie „disproporționate” și că trebuie anulate de îndată ce situația băncilor cipriote va permite acest lucru. Aceste precizări nu i-au mulțumit pe apărătorii exigenți ai libertăților garantate de legislația comunitară. Relatează de la Bruxelles, Dan Alexe:

Cecurile interzise; retrageri de maximum 300 euro pe zi (după ce vreme de doua saptamâni fuseseră limitate la 100); transferuri spre străinătate permise doar sub 5000 de euro pe luna; călători care nu pot avea la ei mai mult de 3000 de euro: Ciprul este o economie în stare de asediu.

Chiar dacă ziua de joi, 28 martie, ziua in care bancile cipriote s-au redeschis pentru câteva ore, s-a petrecut fără incidente, in prezența polițiștilor si a multor vigili privați, ea a adus un lucru fără precedent: în Cipru a fost încălcat principiul fundamental al libertatii deplasarii capitalurilor, principiu prezent in Tratatul Uniunii Europene si la fel de important ca și cel al deplasării persoanelor si bunurilor.

În cursul dimineții, Comisia de la Bruxelles a dat un comunicat prin care incearca sa justifice acest fapt fara precedent, dînd asigurări ca blocarea miscarii capitalurilor e temporară, justificată de gravitatea situației si ca ea nu se va repeta în alte părți.

E probabil ca asta nu va calma neincrederea celor care își plasaseră banii in Cipru si care se tem acum de o reacție in lanț afectand alte locuri, precum Luxembourgul, sau chiar Monaco, deși e vorba de un teritoriu neaflat sub jurisdictie europeană.

Pentru moment, doar Londra pare a se mai bucura de încredere, cel puțin pentru mulți din rușii care își plasaseră fondurile in Cipru. Se estimează ca doua treimi din cele 69 de miliarde de euro depuse in Cipru sînt deținute de străini, in special de ruși.

Multe fonduri s-au scurs deja afara din Cipru in ultimele zile, estimate de Reuters la între 4 si 6 miliarde, fonduri transferate in special prin sucursale ale băncilor cipriote aflate in Anglia sau Rusia, după cum au recunoscut autoritățile cipriote.

In trecut, Argentina si Islanda au fost deja in aceasta situatie si au aplicat măsuri similare, dar acele țări controlau propria lor monedă. Cu mâinile legate, Cipru trebuie însă sa aplice un control al capitalurilor într-o monedă, euro, folosită într-o zona uriașă si pe care țara nu o poate emite si controla.

Autoritățile afirmă că situația va dura doar câteva saptamâni. Mai sceptici, experții independenti vorbesc de cel puțin câteva luni, dacă nu chiar ani. Islanda a introdus un asemenea sistem de control strict in 2008 si nu l-a mai ridicat de atunci.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG