Linkuri accesibilitate

La ce servește comuniștilor Congresul Civic...


Anatol Ţăranu: „Congresul Civic este o resursă a Partidului comuniştilor și acum este resuscitat pentru a se pregăti de alegeri anticipate”.


Partidul Comuniștilor a organizat astăzi un nou protest la Chișinău în sprijinul unor alegeri anticipate. Câteva zeci de simpatizanți ai PCRM conduși de deputați comuniști au înlăturat cordoanele poliției pentru a ajunge în fața Reședinței de Stat. Protestele fuseseră anunțate de ieri de către Congresul Civic, o mișcare înființată de comuniști la sfârșitul lui 2011 pentru înlăturarea guvernării Alianței pentru Integrarea Europeană.Tamara Grejdeanu, corespondenta noastră, a cercetat istoria acestei organizații.

Prima convocare de rang naţional a Congresului civic naţional a avut loc în anul 2011, exact atunci când Partidul Comuniştilor a chemat în Piaţa Marii Adunări Naţionale simpatizanţii săi şi pe toţi acei care urmau să îşi probeze patriotismul, pentru a cere guvernării să demisioneze.

Ulterior aceasta formaţiune in care s-au întrunit adversari ai puterii de cele mai diverse convingeri, sprijinită de opoziţia comunistă, a organizat mai multe acţiuni de protest la care au revendicat anunţarea unor alegerilor anticipate.

Solicitat sa comenteze activitatea Congresului Civic, analistul politic, Anatol Ţăranu, opinează că această organizaţie a fost concepută ca instrument de mobilizare a susţinătorilor Partidului comuniştilor şi continuă să activeze după aceeaşi orientare:

„Pentru a mobiliza adepţii săi şi pentru a înmulţi aceşti adepţi s-a decis să se meargă pe calea creării unei organizaţii, unei mişcări care ar merge paralel cu partidul, să fie o structură nepartinică dar care, de fapt, trebuia să deservească interesele partidului. Congresul Civic indiscutabil este o resursă a Partidului comuniştilor și acum este resuscitată pentru a o pregăti de alegeri anticipate şi pentru a mobiliza segmentul electoral care votează cu comuniştii.


Chiar dacă membrii Congresului Civic merg la acţiunile de protest cu drapele roşii şi lozinci cu simbolica partidului comuniştilor, fruntaşii acestei organizaţii declară că nu acceptă să fie calificaţi drept un instrument de luptă politică.
Alexei Tulbure
Alexei Tulbure
Alexei Tulbure, fost ambasador al Moldovei la Consiliul Europei, membru al grupului de iniţiativă al Congresului civic, spune că această mişcare i-a adunat pe toţi cei care sunt împotriva reconstituirii AIE:

„Un număr foarte mare de cei care îi numim lideri de opinie publică în ţara asta, care nu pot fi nici sub o formă bănuiţi că au legături cu comuniştii, declară acelaşi lucru, că ţara nu mai poate continua cu aceştia în fruntea ei, că noi trebuie să trecem printr-un proces de purificare, alegeri anticipate. Congresul civic nu face jocul unui partid. Da, este o coincidenţă, şi e normal, opoziţia doreşte alegeri anticipate, dar numai opoziţia doreşte alegeri anticipate.”

După părerea analistului Bogdan Ţîrdea, actuala criză politică i-a mobilizat pe toţi liderii politici să îşi întărească poziţiile în faţa alegătorilor, lucru pe care îl face şi Partidul comuniştilor prin intermediul Congresului civic, mişcare care califică actuala guvernare drept imorală şi antidemocratică:

„Scopul este simplu, de a exercita presiuni asupra puterii pentru a demara alegerile anticipate, aş face PR politic, aş crea structuri paralele partidului, care să atragă noi membri în acest congres civic. Apoi a utiliza acest Congres Civic ca un mecanism de sporire a procentajului electoral al partidului comuniştilor.”

Exponenţii Congresul civic au anunţat că vor insista ca partidele care încă mai sunt la guvernare să renunţe la crearea unei noi alianţe. Pentru asta formaţiunea are de gând să recurgă la diverse forme, inclusiv proteste stradale.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG