Linkuri accesibilitate

Căderea R. Moldova de pe agenda Vilnius-2013 (Ziarul de Gardă)


Unirea din 1918 este un fenomen unic şi irepetabil (Timpul)


„Anul politic 2013 pentru R. Moldova s-a încheiat, înainte de a se sfârşi calendaristic. Şi nu doar politic, fiindcă Vilniusul, în sensul unei noi traiectorii de destin, nu mai există pentru noi”, este concluzia la care a ajuns editorialistul Petru Grozavu în paginile „Ziarului de Gardă”. Autorul se întreabă dacă este întâmplătoare sau nu, căderea R. Moldova de pe agenda Vilnius-2013? Este „Pădurea Domnească” şi ceea ce-i legat de tragedia de la vânătoarea din 23 decembrie, motivul real din care s-a ajuns unde s-a ajuns - la această stare de „comă” artificială din AIE, care a dat peste cap agenda pro-UE a Chişinăului? „Puţin probabil”, este concluzia dlui Grozavu.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

O investigaţie reportericească din aceiaşi publicaţie scoate la iveală faptul că Gheorghe Nogai, procuror şi candidat la funcţia de procuror general, Nicolae Gordilă, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Ion Constandoglo, ex-viceministru al Educaţiei şi Vasile Dombrov, vicedirectorul Liceului „Vasile Alecsandri”, şi-au construit case de milioane pe terenul de sport al unui liceu. Mai mult. Aceştia au acaparat ilegal şi un teren adiacent care aparţine Primăriei Chişinău. „Eu am luat câţiva metri de teren din parc. Când am făcut casă nu mi-a arătat nimeni că pe aici se poate sau nu...”, s-a apărat vicedirectorul Liceului „Vasile Alecsandri” din Chişinău.

George Damian de la „Timpul” continuă tema aniversării a 95-cea de la unirea Basarabiei cu România. Mulţi văd Basarabia ca pe un teritoriu smuls din România, o bucată de pământ lipsă de pe o hartă. O astfel de viziune este mai degrabă dăunătoare, mai ales pe termen lung, e de părere autorul. Iată explicaţia dlui Damian: „nu poţi încerca repetarea unui fenomen istoric din trecut, nu poţi recrea nişte situaţii şi evenimente, oricât de glorioase sau benefice ar fie ele. Pe scurt: unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 este un fenomen unic şi irepetabil. Uneltele folosite în 1918 nu mai pot fi folosite în 2013”.

Portalul informaţional „Glasul.md” scrie că fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pârlog, ar fi candidatul cu cele mai multe şanse la şefia Procuraturii. Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General a decis: Vitalie Pîrlog va fi propus Președintelui Parlamentului pentru a fi votat de plen. Reporterii „Glasul.md” scriu că pentru a ajunge la șefia Procuraturii, el are nevoie de voturile majorității legislative. Vitalie Pîrlog a fost ministru al justiției în timpul guvernării Partidului Comuniștilor. În ultimii ani a activat în calitate de avocat.

Din paginile cotidianului „Adevărul” aflăm că deputatul Gheorghe Brega a venit la începutul anului cu o iniţiativă controversată de modificare a Legii cu privire la medicamente, a Codului Penal şi a celui Contravenţional, care, dacă va fi adoptată, va fi o piedică pentru producerea autohtonă de medicamente şi va oferi o portiţă legală micilor traficanţi de droguri şi substanţe psihotrope, absolvindu-i de pedeapsă penală. Unul dintre aspectele ce i-au contrariat pe oficialii şi experţii care au analizat proiectul este o listă anexată ce include droguri periculoase cum ar fi marijuana, haşişul sau cocaina, care, potrivit deputatului, ar fi folosite în medicină.

Agenţia de ştiri „IPN” îl citează pe premierul în exerciţiu, Vlad Filat, care a declarat că la Chişinău este aşteptată o misiune a Fondului Monetar Internaţional, iar data urmează a fi precizată. Reporterii „IPN” amintesc că ministrul economiei în exerciţiu, Valeriu Lazăr, a declarat, marţi, la o conferinţă de presă că, în ultima şedinţă până la demisia Guvernului, au fost aprobate mai multe proiecte de legi fără ca acestea să fie coordonate cu FMI, contrar înţelegerilor existente. Oficialul a mai spus că Moldova va rata ultima transă din programul negociat în 2010. Este vorba de o tranşă de 76 de milioane de dolari.
XS
SM
MD
LG