Linkuri accesibilitate

Demisia ministrului Jérôme Cahuzac - un caz instructiv pentru România


Prof. Alexandru Călinescu, vorbind la RFE
Prof. Alexandru Călinescu, vorbind la RFE

În Franţa, pleci din funcţie şi înfrunţi justiţia ca oricare cetăţean. În România, te cramponezi de scaun şi ţipi sus şi tare că eşti victima unui proces politic.


Ceea ce i s-a întâmplat în ultima vreme lui Jérôme Cahuzac, ministru al bugetului în guvernul francez, reprezintă un bun termen de comparaţie pentru situaţii asemănătoare din politica românească. În decembrie anul trecut, site-ul de ştiri Mediapart afirma că Jérôme Cahuzac ar fi deţinut, în urmă cu mai mulţi ani, un cont într-o bancă elveţiană. Ulterior, contul ar fi fost închis şi transferat în Singapore. Acuzaţia se baza pe înregistrarea unei conversaţii telefonice, în care unul dintre interlocutori, în speţă Cahuzac, se interesa de soarta respectivului cont bancar. Ministrul bugetului a negat cu înverşunare autenticitatea convorbirii telefonice şi a susţinut că nici vorbă să fi deschis vreun cont în Elveţia. Trebuie aici să precizăm că problema nu e de a deţine un cont într-o bancă elveţiană, ci de a comite delictul de fraudă fiscală.

Cahuzac s-a ţinut tare pe poziţii pînă în ziua în care parchetul a deschis ancheta judiciară, socotind că există suficiente argumente ca înregistrarea telefonică să fie autentică. Din acest punct, evenimentele se înlănţuie fulgerător: pus oficial sub acuzare pentru bănuiala de fraudă fiscală, Jérôme Cahuzac demisionează după doar cîteva ore din guvern, foarte probabil şi la cerinţa expresă a preşedintelui Hollande şi a premierului Ayrault. Oricum, însă, soarta lui în cadrul guvernului era pecetluită.

De ce este instructiv cazul ministrului francez? Pentru că la noi demnitarii cu astfel de probleme, „penalii” cum li se spune, se agaţă cu disperare de scaunul lor şi încearcă prin toate mijloacele să se sustragă justiţiei. Am comentat aici cazul scandalos al lui Dan Voiculescu, care s-a jucat cu demisia din Senat pentru a putea ocoli apariţia în faţa judecătorilor de la instanţa supremă. Ar mai fi, iau încă un exemplu aproape la întîmplare, cazul deputatului Ion Stan, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie dar cocoloşit de colegii săi din parlament, care nu se îndurau să-i ridice imunitatea. Şi, evident, este cazul ministrului Relu Fenechiu, de mai mulţi ani cu un proces pe rol şi care nici nu se gîndeşte să demisioneze. Are protecţia lui Victor Ponta, care a declarat că atunci cînd tribunalul îl va condamna pe Fenechiu acesta va zbura din guvern. Dar Jérôme Cahuzac nu beneficia şi el, în egală măsură, de prezumţia de nevinovăţie? În Franţa, aşadar, pleci din funcţie şi înfrunţi justiţia ca oricare cetăţean. În România, te cramponezi de scaun şi ţipi sus şi tare că eşti victima unui proces politic. Şi culmea, găseşti oameni ca să te creadă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG