Linkuri accesibilitate

Eşti gata să lupţi cu mişmasul?


Mulţi vor răspunde pioniereşte ÎNTOTDEAUNA GATA! Dar foarte puţini vor mişca un deget pentru asta.


Fireşte, numai implicarea personală a oamenilor ne poate scoate din mlaştina corupţiei, mişmaşului şi decăderii morale. “Trebuie tu însuţi să începi lupta cu mişmaşul! Trebuie mai întîi să scnimbi lumea mică din jurul tău şi numai aşa se va primeni şi ţara!” Asemenea îndemnuri merituoase se aud mereu aici şi ele sînt rostite nu numai de reprezentanţii unor organizaţii internaţionale, ci şi de marii guvernanţi autohtoni.

Aşadar, fiecare trebuie să înceapă de la sine. Din păcate, puţini sînt cei care încearcă, prin conduită zilnică, să răpună corupţia, mişmaşul, bădărănia. Şi asta pentru că de cele mai multe ori simpla onestitate îţi poate provoca mari probleme. E mai comod şi mai confortabil să fii ipocrit şi să treci cu vederea afacerea necinstită.

Să luăm, bunăoară, concetăţenii noştri care primesc salarii in plic şi al căror număr, zice-se, e foarte mare. Vor dori oare mulţi dintre ei să le ceară subit patronilor renunţarea la evaziunea fiscală? Păi, asta ar însemna să-şi aprindă paie-n cap sau să-şi caute un nou job. Dar mulţi angajaţi oare se vor duce să divulge Fiscului neregulile dacă angajatorul le este rudă sau pur şi simplu le lămureşte, cu lacrimi în ochi, că plata tuturor impozitelor pe venit e egală cu falimentul? Mă tem că nu mulţi.

Sau să luăm o altă situaţie frecventă. Ai o rudă bolnavă care e internată în spital şi care urmează să fie operată. Iar medicii îţi dau de înţeles că ar fi muuuult mai grijulii cu ruda ta bolnavă dacă le-ai da, de bunăvoie, fireşte, nişte biştari pe deasupra preţului oficial. Ce fac în atare situaţie concetăţenii noştri? Refuză categoric să lea dea medicilor un bănuţ sau, de frică să nu le fie ruda tratată de mîntuială, acceptă mişmaşul? Vă las pe voi, stimaţi ascultători, să găsiţi un răspuns.

Dar ce face părintele atunci cînd are posibilitatea să se înţeleagă cu proful care urmează să-i examineze progenitura la BAC? Îşi aminteşte de îndemnul merituos de a schimba lumea prin implicare personală? Sau se gîndeşte că alţii, mai şmecheri, vor profita de corectitudinea lui şi vor primi note mai mari?

Şi exemple din astea pot fi aduse cu duiumul. Şi de fiecare dată să fii corect, să te implici personal în primenirea ţării înseamnă să-ţi asumi nişte riscuri, să renunţi la confortul zilnic, ba chiar să fii hulit de rude şi de prieteni.

De aceea, şi primenirea ţării se amînă aici pentru alte vremuri. Nu de sloganuri ducem lipsă, ci de sacrificii cotidiene pe care le presupune lupta cu mişmaşul. Da, la întrebarea EŞTI GATA SĂ LUPŢI CU MIŞMAŞUL? mulţi vor răspunde pioniereşte ÎNTOTDEAUNA GATA! Dar foarte puţini vor mişca un deget pentru asta.
XS
SM
MD
LG