Linkuri accesibilitate

Ce poate face Băsescu pentru dreapta românească


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Va reuşi „Mişcarea Populară” să devină o umbrelă pentru toate partidele şi organizaţiile de dreapta din România?

În România, trei consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu au decis să formeze o fundaţie care să sprijine eforturile dreptei de a se consolida, după ce preşedintele jucător de la Bucureşti şi-a luat rămas bun de la partidul pe care l-a creat, Partidul Democrat Liberal după conferinţa acestui partid de la sfârşitul săptămânii trecute. Sabina Fati analizează situaţia dreptei romaneşti aflată în opoziţie.

Dreapta româneasca este tot mai fărimitata nu doar din cauza eșecului suferit la alegerile parlamentare din 10 decembrie, ci si fiindcă orgoliile liderilor din aceasta parte a scenei politice se ciocnesc intr-un război fara învingători. Se considera de dreapta PDL, fostul partid de guvernământ din care provine președintele României, Traian Basescu, dar si Forta Civica a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu de 45 de ani, care recent a format o alianță cu defunctul Partid National Taranesc Crestin Democrat. Noua Republica este tot o formatiune de dreapta, pe care a construit-o Mihail Neamțu, un tinar profesor de filosofie, de 35 de ani. Noua Republica nu este in Parlament, dar reprezintă un magnet pentru asa numiții reformiști din PDL. Este vorba despre intelectuali împinși de președintele Traian Basescu in rândurile democrat-liberalilor, dar care nu s-au adaptat la viata de partid in care predomina interesele personale si de grup.

Alegerile din PDL de la sfirsitul saptaminii trecute au complicat insa si mai mult lucrurile din cauza finalului scandalos al Convenției. Cistigatorul șefiei PDL, Vasile Blaga, 57 de ani, face parte din garda veche a partidului si este suspectat ca vrea sa se apropie intr-un fel sau altul de Partidul National Liberal aflat acum la putere intr-o alianță cu socialiștii. Traian Băsescu a mizat in lupta interna pentru supremație in PDL pe Elena Udrea, frumoasa blonda, care împlinește anul acesta 40 de ani si care a pierdut la o diferenta de 37 de voturi in favoarea lui Vasile Blaga. Udrea a anunțat ca va contesta alegerile din cauza neregulilor, dar in cele din urma pare sa fi renunțat la aceasta idee. Cel mai furios a fost insa Traian Basescu: in aceeasi zi a Conventiei PDL, presedintele i-a laudat dimineata pe democrat liberali pentru felul in care au sprijinit reformele statului, pentru ca seara, dupa aflarea vestii ca preferata sa a pierdut competitia, sa-si ia adio de la PDL printr-un video clip postat pe Facebook.

La doua zile dupa alegerile democrat-liberalilor, consilierul prezidential Cristian Diaconescu, fost ministru de externe din partea socialistilor a anuntat infiintarea Fundatiei „Miscarea Populara”, la care au aderat imediat si ceilalti consilieri ai lui Traian Basescu. In 24 de ore aproape 10 mii de oameni si-au lasat numerele de telefon si adresele pentru a deveni membri ai acestei Fundatii, dupa cum ne-au spus surse din cadrul presedintiei.

Presedintele incearca in acest fel sa creeze o alternativă la PDL, in asa fel incit la momentul potrivit fractiunea care a votat-o pe Elena Udrea sa se poata desprinde de partid cu tot cu resursele patrimoniale si logistice si sa se integreze in noua „Miscare Populara”. Este greu de anticipat daca aceasta mutare va fi facuta inaintea alegerilor europene de anul viitor sau mai tirziu inaintea prezidentialelor. Nu este sigur, in acelasi timp, daca Traian Basescu mai are suficienta forta de convingere pentru a federaliza aceasta Miscare Populara in asa fel incit sa devina o umbrela pentru toate partidele si organizatiile de dreapta si pe care sa o conduca dupa ce isi termina mandatul de sef al statului.

Pe de alta parte, alianta traditionala a dreptei romanesti era formata din PNL si PDL, o constructie care, de altfel, l-a adus la putere pe presedintele Traian Basescu si care ar putea fi refacuta in viziunea liderului democrat-liberal. Traian Basescu pare sa vrea sa-si ia revansa atit in fata unora dintre fostii sai colegi care nu i-au fost total loiali, cit si fata de liberali, care l-au tradat de mai multe ori in perioada 2005-2007, cind cele doua partide PNL si PDL au guvernat impreuna.

Politigraf

XS
SM
MD
LG