Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Comisia pentru selectarea candidatului la postul de procuror-general, rămas vacant după demiterea lui Valeriu Zubco, ar urma să discute astăzi în audiere publică candidaturile – care sunt din nou opt la număr, după ce comisia a readmis trei persoane pe care tot ea le descalificase.

La Chișinău ar urma să aibă loc manifestări cu ocazia aniversării unirii Basarabiei cu România în urmă cu 95 de ani. Printre altele era programat pentru diseară la Teatrul Eugen Ionescu un concert al trupei românești „Direcția 5” cu sprijinul Institutului Cultural Român în colaborare cu Platforma Civică „Acțiunea 2012”.

În orașul Durban din Africa de Sud se încheie astăzi summitul de două zile al grupului BRICS, care cuprinde țări mari în curs de dezvoltare: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud. Pe agendă se află în primul rând cooperarea economică. Țările BRICS au decis ieri să creeze împreună o bancă pentru dezvoltare.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International va da publicității un raport despre libertatea de expresie în Turcia. Documentul ar putea semnala unele progrese pe fondul politicilor ceva mai puțin draconice ale guvernului de la Ankara față de minoritatea kurdă.

La Geneva se încheie două zile de consultări sub egida ONU între Georgia și Rusia, ca parte din efortul de normalizare a relațiilor bilaterale după războiul din 2008.

La Moscova ar urma să fie reluat procesul post-mortem al avocatului Serghei Magnițchi, decedat în închisoare în 2009 și acuzat de fraudă și evaziune fiscală. Judecarea lui Magnițchi după moarte a fost criticată de rudele lui și de multe organizații pentru drepturile omului.

În Statele Unite, Curtea Supremă de Justiție examinează a doua zi la rând două probleme cruciale pentru egalitatea conjugală: interzicerea căsătoriilor gay într-un referendum acum câțiva ani în statul California și excluderea cuplurilor de același sex de la dreptul de a avea beneficii pentru partener în sistemul federal: de pildă dreptul la asigurarea medicală, în baza unei legi din anii 1990 numită DOMA.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG