Linkuri accesibilitate

„Modificarea frecventă a legislaţiei fără o informare şi consultare prealabilă a mediului de afaceri, generează neîncredere şi stimulează corupţia” (Adevărul)


Prefigurarea unei noi conjuncturi politice la Chişinău (Jurnal de Chișinău)



După ce autorităţile au lansat noi prognoze de creştere a PIB-ului, indicând la rate reduse faţă de cele anticipate la început de an, presa caută să identifice cauzele, dar mai ales efectele asupra mediului de afaceri. Ion Preaşcă de la „Adevărul” îl citează într-un articol pe directorul centrului analitic „Expert-grup”, Valeriu Prohniţchi, care spune că în general „este nevoie de o schimbare a atitudinii autorităţilor faţă de business”. Acestea ar trebui să vadă în antreprenori nu infractori, ci parteneri, crede expertul care mai vorbeşte despre nevoia unor politici fiscale de durată. „Modificarea frecventă a legislaţiei, de multe ori fără o informare şi consultare prealabilă a mediului de afaceri, generează neîncredere şi stimulează corupţia”, explică Prohniţchi, citat de Adevărul.

Agenţia „Infotag” continuă tema într-un interviu. Managerul unei companii de avocaţi, George Teodorescu, spune în acest interviu că investitorii străini sunt foarte sensibili la turbulenţele politice ce afectează ţările unde intenţionează să investească, mai ales atunci când acestea sunt economii în curs de dezvoltare. În cazul Republicii Moldova, avem de a face cu o doză dublă de incertitudine, deoarece criza politică ar putea afecta nu doar configuraţia noului Guvern, dar chiar şi direcţia politico-economică a ţării, continuă juristul. „O investiţie făcută de exemplu în scopul utilizării avantajelor economice ce ar fi urmat să decurgă din semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, nu ar mai fi rentabilă în contextul în care Moldova nu ar mai semna acest acord din cauza situaţiei politice din ţară”, a mai spus între altele dl Teodorescu.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în „Jurnal de Chişinău” despre prefigurarea unei noi conjuncturi politice la Chişinău. „Agresivitatea şi inflexibilitatea PL în raport cu PLDM conferă greutate suplimentară deputaţilor neafiliaţi, conduşi de Dodon şi Mişin, apreciază domnia sa, care mai crede că rolul acestora în criza politică de azi creşte subit, din actori marginali ei se transformă în actori de prim-plan, deoarece, ca număr, pot asigura formarea unei noi majorităţi parlamentare fără deputaţii PL”.

Editorialistul Petru Bogatu discută în aceiaşi publicaţie ce se va întâmpla dacă Marian Lupu va fi demis prin votul PCRM şi PLDM. „Este limpede că premierul îi va destitui şi pe miniştrii pedişti. În aceste împrejurări, PD se va pomeni în stradă unde nu se va simţi deloc în largul său, iar alegerile vor fi organizate şi desfăşurate de guvernul Filat”. Potrivit dlui Bogatu, liderul PCRM, Vladimir Voronin „îşi dă seama că, punând presiune pe liderul Partidului Democrat, nu face altceva decât să contribuie la reeditarea Alianţei”. O concluzie a autorului este, în consecinţă, că „nu numai partidelor Alianţei, ci şi comuniştilor le este frică de un scrutin intempestiv”.

„Kommersant.md” scrie că guvernatorul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, are un motiv serios „să cadă pe gânduri”. Şedinţa Adunării Populare programată pentru marţi, 26 martie, promite să agraveze confruntarea dintre puterile executivă şi legislativă ale autonomiei”. „Deputaţii intenţionează să anuleze veto-ul pus de guvernatorul Formuzal asupra procedurii noi de aprobare a Executivului, iar apoi să aprobe la discreţie componenţa nominala a membrilor Executivului”, menţionează autoarea, Irina Ivaşkina.
XS
SM
MD
LG