Linkuri accesibilitate

Cât de aproape este liberalizarea vizelor


O masă rotundă a experţilor de la Chişinău şi Tiraspol, după evaluarea realizată de UE a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.


Recent, la Chişinău, şi-a încheiat misiunea de evaluare un grup de experţi ai Uniunii Europene ce au examinat modul în care Republica Moldova realizează Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Într-o primă reacţie făcută publică săptămâna trecută, emisarul UE, Dirk Schuebel, califica concluziile preliminare ale experţilor drept „pozitive”. Ce măsuri pot întreprinde autorităţile de la Chişinău pentru a se bucura cît mai rapid de beneficiile unui regim liberalizat de vize cu UE, a insistat să afle Diana Răileanu:

Experţii moldoveni, specializaţi în probleme de politică externă, cred că Republica Moldova ar trebui să-şi îndrepte efortul spre realizarea calitativă a reformelor cerute de UE, în special cele ce ţin de securizarea segmentului transnistrean de la hotarul moldo-ucrainean.

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea
Analistul politic Corneliu Ciurea, de la Institutul „Viitorul”, observă că în ultimul timp demnitarii europeni tot mai des vorbesc despre nevoia soluţionării conflictului transnistrean.

„Cred că noi trebuie să subliniem acest fapt – reapare în discuţie problema securizării frontierei de est şi eu nu ştiu dacă avem un răspuns foarte clar la aceste poate solicitări, poate idei care sunt vehiculate în ultimul timp şi sunt pronunţate de anumiţi oficiali europeni. Din punctul meu de vedere, acesta este un motiv de îngrijorare.”

Săptămâna trecută, comisarul european pentru extindere şi bună vecinătate, Štefan Füle, şi-a exprimat speranţa că o soluţie a chestiunii transnistrene va fi găsită cât mai curând, astfel încât toţi cetăţenii Republicii Moldova să poată beneficia cât mai rapid de un regim liberalizat cu UE.

Fostul negociator din partea regiunii transnistrene, în prezent expert independent, Vladimir Iastrebceak, susţine că dialogul între Chişinău şi Bruxelles, inclusiv privind liberalizarea regimului de vize, este urmărit cu atenţie în stânga Nistrului:

Vladimir Iastrebceak
Vladimir Iastrebceak
„Va fi acesta un factor pozitiv în relaţia Chişinăului cu Tiraspolul? Nu ştiu, însă pun la îndoială acest lucru, pentru că cel mai probabil liderii de la Tiraspol vor trebui să facă faţă unor cerinţe suplimentare, fapt care nu le va trezi reacţii de satisfacţie. Tot mai des auzim că un regim liberalizat de vize cu UE va face Moldova mai atractivă pentru cetăţenii din stânga Nistrului. Teoretic, acest lucru este posibil, însă practic pot apărea mai multe dificultăţi.”

La părerea expertului Asociaţiei pentru Politică Externă, Eugen Revenco, în dialogul privind securizarea frontierei de est a ţării, Republica Moldova ar trebui să insiste mai mult pe cooperarea cu Ucraina:

Eugen Revenco
Eugen Revenco
„Nu vreau să spun că toată răspunderea trebuie transferată pe Ucraina, dar o relaţie consolidată cu Kievul este pe măsură să compenseze mult din vulnerabilităţile de la frontieră.”

În prezent, Ucraina deţine preşedinţia rotativă a OSCE, iar la începutul acestui an, şeful diplomaţiei de la Kiev, Leonid Kojara declara că va face eforturi pentru a se avansa în negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol.
Previous Next

XS
SM
MD
LG