Linkuri accesibilitate

Despre un drept al alegătorului


...a vota ÎMPOTRIVA TUTUROR.



Pentru că mulţi reprezentanţi ai lumii politice aşteaptă deja cu nerăbdare alegerile şi au început de pe acum să arunce sloganuri în mase, aş vrea să vorbesc despre un drept al alegătorului care acum mi se pare mai oportun decît oricînd. Mă refer la dreptul alegătorului de a vota ÎMPOTRIVA TUTUROR.

Nu trebuie să fii mare analist politic ca să constaţi că activitatea clasei politice autohtone, a partidelor şi partiduţelor de tot soiul, a dezamăgit profund electoratul. Traseismul politic, promisiunile deşarte, vînzoleala sterilă şi incompetenţa crasă se numără printre cele mai mari „realizări” ale vajnicilor politicieni moldoveni. Există suficienţi cetăţeni aici care nici nu mai vor să audă de partidul X sau de partidul Z, care nu se regăsesc în strategiile partinice, oricît de seducătoare ar fi acestea la prima vedere. Şi mă gîndesc că aceşti oameni dezgustaţi, care se simt înşelaţi de multă vreme, au dreptul să nu voteze pentru cel care nu le place.

Fireşte, la rigoare, ei ar putea să nu vină la alegeri. Numai că absenteismul le va turna apă la moară tot partidelor angrenate în cursă. Sîntem obişnuiţi deja cu declaraţiile ritoase ale unor actori politici potrivit cărora ei ar fi învins negreşit dacă lumea ar fi venit in corpore la alegeri sau care întrezăresc în spatele absenteismului lucrătura rivalilor.

Cu totul altă mîncare de peşte e ca omul îngreţoşat să vină la alegeri şi să găsească în buletinul de vot opţiunea ÎMPOTRIVA TUTUROR. Atunci toate supoziţiile privind intrigile oponenţilor şi posibila ta victorie răsunătoare nu mai au consistenţă.

După 22 de ani de bîjbăială sterilă a cohortelor politice autohtone, a venit timpul ca acestea să facă măcar un umil gest de respect în faţa publicului care i-a suportat atîta amar de vreme. Cea care ar trebui în mod normal să ceară introducerea opţiunii ÎMPOTRIVA TUTUROR în buletinele de vot ar trebui să fie în primul rînd clasa politică pestriţă. Toate formaţiunile existente, de la cei încolonaţi în AIE şi pînă la PCRM-ul care cere ritos alegeri anticipate, ar trebui, în semn de stimă pentru cetăţenii chinuiţi de tranziţie, să promoveze ideea asta, cu aceeaşi ardoare cu care îşi propovăduiesc promisiunile electorale.

În opinia mea, absenţa acestei opţiuni în buletinele de vot, mai ales după ultimele isprăvi ale conducătorilor autohtoni, ar însemna o mare jignire a multor alegători.
XS
SM
MD
LG