Linkuri accesibilitate

Comanda dronelor ar putea să treacă de la CIA la Pentagon


Un aparat dron US Predator, dotat cu rachete, gata de decolare. Baza militară din Bagram, Afghanistan
Un aparat dron US Predator, dotat cu rachete, gata de decolare. Baza militară din Bagram, Afghanistan

Propunerea survine pe fondul eforturilor Casei Albe de a crea standarde şi proceduri clare pentru folosirea forţei.


Atacurile americane cu avioane fără pilot sunt controversate, atât în Statele Unite cât şi în alte ţări din lume. Îşi propune administraţia Obama vreo schimbare? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Surse din interiorul administratiei americane spun ca Obama vrea sa mute comanda operatiunilor cu avioane fara pilot de la Agentia pentru Informatii su Contrainformatii (CIA) la Ministerul Apararii. Este vorba in principal de atacuri focalizate impotriva uneia sau mai multor persoane, acuzate de terorism.

Experti spun ca daca asa se va intimpla, atunci criteriile de autorizare a atacurilor vor fi intarite si clarificate, programul va deveni mai responsabil si mai transparent.

In prezent, programe separate de acest fel sint administrate de CIA si Pentagon.

Noul program ar urma sa consolideze coordonarea in subordinea Ministerului Apararii. CIA-ul ar urma sa continue sa participe, dar Pentagonul va decide daca sa autorizeze operatiunea sau nu. Operatiunile vor fi judecate in functie de legi care definesc operatiuni militare si nu activitati de informatii.

Expertii anticipeaza o perioada de tranzitie de circa un an, poate mai mult, dar oricum, la un moment dat, in timpul celui de-al doilea mandat Obama. CIA-ul va continua sa ofere datele de target-are, dar nu va mai controla avioanele propriu-zise.

Alti experti considera ca diminuarea rolului CIA inseamna pierderea unei experienţe de un deceniu in administrarea unor operatiuni, care s-au dovedit de mare eficacitate, in contracararea inamicului in Pakistan si in alte parti. Cel putin pentru o perioada, personalul CIA va lucra impreuna cu cel din armata in operatiunile respective.

Aceasta modificare survine pe fondul eforturilor Casei Albe de a crea standarde si proceduri clare pentru folosirea fortei. De-acum de un an acest efort cu participarea mai multor ministere este coordonat de John Brennan, care pina sa devina directorul CIA luna trecuta a fost consilierul presedintelui Obama pentru contraterorism. Brennan care a supervizat aceste operatiuni de la inaugurarea administratiei Obama a devenit nemultumit de faptul ca ele erau improvizate si nu ascultau de reguli clare. Brennan a spus public ca ar vrea sa CIA-ul sa nu fie implicat in astfel de operatiuni paramilitare si sa revina la posturi traditionale de colectare de informatii.
XS
SM
MD
LG