Linkuri accesibilitate

Investiţii în... condiţii mai bune în spitale


Dacă în anul 2010 au fost înaintate doar 16 proiecte investiţionale, în acest an au fost depuse peste 100 de proiecte.

Pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale, spitalele şi policlinicile din ţară pot beneficia de investiţii din partea Casei Naţionale pentru Asigurări în Medicină. Din 2010, de când a fost lansat un Fond de dezvoltare special, zeci de instituţii au procurat utilaje medicale performante şi au modernizat saloanele pentru pacienţi. În acest an, peste 80 de unităţi medicale s-au arătat interesate să obţină finanţare din partea statului. Detalii are Diana Răileanu.

În 2010, Casa Naţională pentru Asigurări în Medicină (CNAM) a creat aşa numitul Fond de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale. Sursele financiare sunt destinate spitalelor şi policlinicilor din ţară care vor să procure utilaj medical sau să repare saloanele destinate pacienţilor.

Spitalul raional din Orhei, bunăoară, prin intermediul CNAM, a izolat termic pereţii instituţiei. An de an, peste 16 mii de moldoveni din vecinătatea oraşului Orhei se adresează după ajutor la Spitalul raional. Pentru un tratament eficient, spune Elena Palanciuc, directoarea instituţiei, confortul şi căldura din saloane sunt cruciale:

„Studiul despre calitatea serviciilor medicale prestate în spital ne-au arătat că pacienţii nu sunt satisfăcuţi, în primul rând, de condiţiile de aflare în staţionar. Nu au zis nimic de medicamente, nu au zis nimic despre alimentare, dar despre condiţiile de aflare au vorbit peste 60 la sută. Este vorba de sondajul despre satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile medicale. Pacientul după o operaţie sau după o fractură, este foarte bine să stea mai puţini în salon.”

Administraţia CNAM observă în ultimul timp un interes sporit al managerilor instituţiilor medicale pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Dacă în anul 2010 au fost înaintate doar 16 proiecte investiţionale, în acest an au fost depuse peste o sută de proiecte. Din acest motiv şi suma alocată pentru acest Fond de dezvoltare şi modernizare a serviciilor medicale a crescut, de la 14 mln. în 2010, la peste 130 de milioane în acest an, explică vicedirectorul CNAM, Iurie Osoianu:

„Prestatorii de servicii medicale, managerii, în primul rând au încredere că vor primi aceste fonduri. În al doilea rând, sunt realizate nişte proiecte care erau demult puse de o parte, în al treilea rând, cu ajutorul acestor fonduri s-a activat şi administraţia publică locală, fiindcă majoritatea din fonduri sunt cu co-participarea administraţiei publice locale or a altor investitori, inclusiv şi străini. Acest lucru îi face pe manageri să caute aceste finanţe având, totuşi, un suport stabil de la compania de asigurări.”

În faţa Spitalului Republican, instituţia în care vin să se trateze pacienţii din toată ţara, am insistat să aflu de la câţiva dintre ei dacă au simţit pe „propria piele” îmbunătăţirile din sistem:

„Da, desigur, s-au îmbunătăţit condiţiile.”

Europa Liberă: Cum le observaţi Dvs.?

„S-a făcut reparaţie foarte frumos. Albiturile sunt foarte noi, frumoase.”

Europa Liberă: Asta schimbă cumva dispoziţia pacientului?

„Numaidecât, pacientul când vede o privelişte dezastruoasă şi dispoziţia îi cade şi se vindecă mai greu.”

„Da, e curat.”

Europa Liberă: Dar cum era înainte?

„Era murdar.”

„E curat, e bine, sunt toate condiţiile. Surorile şi medicii sunt voobşce. ”

Europa Liberă: Dvs. de unde sunteţi?

„Din Dubăsari. Acolo avem şi spital şi policlinică, dar condiţiile nu sunt aşa ca la Chişinău.”

„Totul este foarte bine, trebuie doar statul să facă tot posibilul să ţină în ţară toţi medicii, ca să nu plece din ţară. Trebuie să li se creeze toate condiţiile să rămână aici.”

Eforturile Casei Naţionale pentru Asigurări în Medicină sunt sprijinite şi de finanţatorii străini. De exemplu, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea şi Delegaţia Uniunii Europene sunt doar câteva organizaţii gata să finanţeze proiectele de îmbunătăţire a serviciilor medicale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG