Linkuri accesibilitate

Președintele Nicolae Timofti intră în hora consultărilor pentru rezolvarea crizei de guvern


Participanţii la consultările începute astăzi speră ca discuţiile să dea un rezultat până la sfârşitul lunii.

După mai multe runde de tratative între partidele guvernării demisionare, care par să nu fi adus încă vreo soluție, astăzi a intrat în discuțiile pentru rezolvarea crizei de guvern și președintele Nicolae Timofti. Detalii are Liliana Barbăroșie.

Şeful statului, cel care ar urma să propună o nouă candidatură pentru funcţia de premier după demiterea liberal-democratului Vlad Filat, s-a consultat în această privinţa astăzi, pe rând, cu fracţiunile parlamentare ale fostei majorităţi.

Mai întâi, la discuţii au venit deputaţii din formaţiunea premierului demisionat, liberal-democraţii, care formează şi cel mai numeros grup parlamentar al fostei majorităţi.

Nicolae Timofti venind la consultările cu liderii politci
Nicolae Timofti venind la consultările cu liderii politci
Din declaraţiile pe care le-a făcut şeful acestui grup parlamentar, Valeriu Streleţ, după întrevedere s-ar putea constata că liberal-democraţii nu i-au spus nimic nou preşedintelui faţă de ceea ce au afirmat anterior, adică că nu văd o altă candidatură decât cea a liderului lor de partid pentru această funcţie.

„Noi nu am dezbătut altă candidatură decât pe cea pe care am anunţat-o anterior, cea a lui Vlad Filat. Asta este absolut evident.”

Liberalii, care au venit după liberal-democraţi la întâlnire cu preşedintele, au fost conduşi de liderul lor de partid, Mihai Ghimpu, care însă a evitat să vorbească cu jurnaliştii. Corina Fusu a declarat în schimb că şi poziţia liberalilor, reconfirmată în faţa şefului statului, este că revenirea lui Vlad Filat în fruntea executivului nu mai poate fi acceptată sub nici o formă. Liberalii spun că ar fi un premier deja compromis.

Liderii liberali la consultările cu şeful statului
Liderii liberali la consultările cu şeful statului
Corina Fusu: „Am fost întrebaţi de şeful statului de acest nume şi am spus că nu vom susţine candidatura lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru. După scandalurile de corupţie şi intepelările telefonice nu mai corespunde criteriilor la care trebuie să răspundă persoanele de la conducerea Republicii Moldova: persoane oneste, incoruptibile… ”

Democraţii au fost cei mai rezervaţi în declaraţii după ce au discutat şi ei vreme de o oră cu Nicolae Timofti. Din tonalitatea celor spuse de liderul acestora, Marian Lupu, ar rezulta că democraţii nu s-ar opune cu aceiaşi rigoare ca şi liberalii candidaturii lui Filat la funcţia din care îl demiseseră împreună cu comuniştii şi câţiva neafiliaţi:

„PD nu va veni cu o propunere proprie pentru această funcţie. Este un subiect care va discutat cu maximă atenţie, toleranţă… ”

Liderul PD, Marian Lupu, soseşte la reşedinţa prezidenţială
Liderul PD, Marian Lupu, soseşte la reşedinţa prezidenţială
Europa Liberă a ţinut să-i întrebe pe liberali de ce s-ar opune cu o mai mare vehemenţă candidatului Vlad Filat chiar decât democraţii. Iată ce ne-a răspuns Valeriu Munteanu, care a participat şi el la întâlnirea cu şeful statului.

„Noi, liberalii, preşedintele Ghimpu niciodată nu am vorbit cu jumătăţi de măsură, nu am făcut lucruri pe jumătate, ceea ce gândim şi spunem. Din păcate, unii gândesc altceva decât spun. ”

Asta a fost prima rundă de consultări. Şeful statului nu a făcut nici o declaraţie în urma ei. Motivul ar fi că, mai mult decât sigur, preşedintele va mai avea nevoie de o serie de alte întâlniri cu fracţiunile, poate cu toate, poate cu unele dintre ele, până când va veni în faţa parlamentului cu propunerea sa pentru noul şef de cabinet. Şi şeful statului, şi grupurile parlamentare speră că aceste discuţii se vor încheia cu un rezultat odată cu sfârşitul lunii curente.
Previous Next

XS
SM
MD
LG