Linkuri accesibilitate

Alocații din bugetul de stat pentru susţinerea activităţii partidelor politice


Iurie Ciocan: „suntem astăzi unicul stat care nu alocăm bani din bugetul de stat pentru activitatea partidelor politice”.


Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept sau, mai „laic”, Comisia de la Veneţia şi Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului şi-au prezentat opinia comună asupra unor amendamente elaborare la Chişinău şi menite să perfecţioneze reglementarea finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Despre ce presupune acest aviz, când şi ce beneficii vor aduce vieţii politice şi cetăţenilor noile prevederi legale în următoarele minute când vom vorbi cu dl Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Europa Liberă: Aşadar, Comisia de la Veneţia şi Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului au avizat două proiecte de lege, unul al Comisiei Electorale şi altul al unui deputat. Nişte amendamente, de fapt, la legislaţia naţională privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. De fapt, dacă ar fi să ne limităm la o frază-două, ce presupun modificările propuse prin cele două proiecte?

Iurie Ciocan: „Dacă să generalizăm, atunci aceste proiecte şi voi vorbi în cazul dat despre proiectul care a fost elaborat cu asistenţa Comisiei Electorale Centrale, sunt menite să aducă mai multă claritate şi transparenţă în procedurile de acumulare de fonduri, de utilizare de fonduri în perioada electorală şi în activitatea generală a partidului, precum şi în raportarea utilizării acestor fonduri. Deci, mai multă claritate şi transparenţă de unde partidele au bani şi cum folosesc aceşti bani în activitate.”

Europa Liberă: Înţelegem că experţii europeni au remarcat în general că prevederile propuse sunt actuale, indispensabile și justificate. De ce însă până acum, după câte se pare, Republica Moldova a fost unica ţară din cadrul Consiliului Europei care a avut lapsusuri în legislaţie privind finanţarea partidelor de la bugetul de stat?

Iurie Ciocan:
„Într-adevăr, noi suntem astăzi unicul stat care nu alocăm bani din bugetul de stat pentru activitatea partidelor politice, dar nu cred că acest lucru poate fi tratat ca un lapsus, pentru că orice acţiune legală urmează să-şi regăsească reflecţia în mentalitatea politicienilor, clasei politice în general, alegătorilor, orice acţiune trebuie acceptată, în primul rând, şi înţeleasă. Atâta timp cât noi mergem evolutiv spre înţelegerea acestor chestiuni, eu cred că noi suntem pe cale cea dreaptă.

Orice reformă adusă din altă ţară nu va da efecte. Noi trebuie să creştem, să ajungem la înţelegerea că din puţinul care îl avem trebuie să susţinem şi acest domeniu pentru a elimina corupţia, orice acte coruptibile şi a aduce mai multă transparenţă şi claritate.”

Europa Liberă: Aceste amendamente prevăd finanţarea din buget a partidelor sau nu?

Iurie Ciocan:
„Amendamentele propuse de grupul de lucru din care a făcut parte şi CEC pe lângă celelalte 25 de instituţii propune alocarea resurselor financiare din bugetul de stat pentru susţinerea activităţii partidelor politice, asta nu înseamnă că statul va acoperi sută la sută toată cheltuielile partidelor politice.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă?

Iurie Ciocan:
„Că statul va aloca o parte din resursele financiare din bugetul de stat pentru susţinerea activităţii partidelor politice în conformitate cu performanţele sale electorale. Noi am propus să fie un quantum de 0,2 din partea de venituri de la bugetul de stat pentru toate partidele.”

Europa Liberă: Cetăţenii, poate clasa politică în primul rând, ar trebui să înţeleagă mai întâi necesitatea finanţării la bugetul de stat. Evoluţia la moldoveni e mai lentă în comparaţie cu alte ţări, dle Ciocan?

Iurie Ciocan:
„E mai lentă pentru că noi avem alte nevoi stringente pe care le vedem în jurul nostru, despre care auzim din presă, dar pe lângă toate nevoile, pe lângă toată austeritatea de care trebuie să ne ţinem, noi trebuie să ţinem minte că dacă nu facem acest lucru, lucrurile nu se vor dezvolta, iar noi cu greu vom găsi mecanisme de eliberare a partidelor politice de sub influenţa banilor.”

Europa Liberă: Dle Ciocan, în ce măsură resursele bugetare vor putea acoperi, ca să spunem aşa, apetitul moldovenesc pentru partide?

Iurie Ciocan:
„Aş zice că şi aici suntem într-o evoluţie, pentru că dacă o să vă uitaţi într-o retrospectivă, veţi vedea că noi am avut în istoria noastră şi 60 şi 70 de partide înregistrate şi numărul partidelor înregistrate decade, şi cred că este o evoluţie bună, care denotă tendinţa alegătorilor noştri de a-şi concentra preferinţele şi cred că acest vector va continua şi vom ajunge la o clasă de partide politice bine structurată, în care vor fi nu două, nu trei, dar vor fi câteva partide care vor putea reprezenta interesele alegătorilor.”

Europa Liberă: S-au făcut nişte evaluări cât de cât apropiate de realitate ce bani s-ar cheltui cu partidele anual din banii contribuabilului?

Iurie Ciocan:
„Deci, din propunerile care au fost elaborate de grupul de lucru, este vorba de circa 40 de milioane lei anual. Dar, iarăşi, pornind de la situaţia existentă, noi credem că statul trebuie să aloce bani cât de puţin, chiar dacă nu aceste 40 de milioane, să meargă pe implementare graduală, deci de la o pătrime, la jumătate, la 75 % şi ulterior sută la sută. Şi asta ar fi o soluţie.

Este foarte important, din punctul nostru de vedere, să pornească acest instrument, pentru că anume prin lansarea acestui suport, asta arată şi practica tuturor statelor care au parcurs această cale deja, societatea va putea avea un control asupra activităţii financiare a partidelor politice, control care lipseşte cu desăvârşire. Întrebaţi orice cetăţean dacă cunoaşte de unde iau partidele bani, cum justifică aceşti bani, ulterior, după alegeri.”

Europa Liberă: Ceea ce propuneţi Dvs este o trecere treptată, pas cu pas, la finanţarea partidelor din buget?

Iurie Ciocan:
„Noi nu pledăm pentru finanţarea deplină a partidelor politice din bugetul de stat, dar noi pledăm pentru un sport din partea statului pentru partidele politice.”

Europa Liberă: Aţi numărat de câte ori a fost amânat acest proces?

Iurie Ciocan:
„De trei ori a fost amânat. Noi urmărim amânarea acestui proces cu multă atenţie şi puţină satisfacţie.”

Europa Liberă: Ministerul Justiţiei a finalizat şi a expediat Guvernului spre aprobare proiectul Legii pentru modificarea legislației în vigoare privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale din Republica Moldova. Presa scrie, însă, deseori cu ironie că proiectul de lege s-a împiedicat deja de un Guvern fără puterile fireşti, chiar în suferinţă. Asta înseamnă că proiectul iar va trebui să aştepte zile mai bune?

Iurie Ciocan:
„În conformitatea cu hotărârea Curţii Constituţionale, Guvernul în exerciţiu nu are iniţiativă legislativă, respectiv atâta timp cât Guvernul este în exerciţiu, deci nu va intra în drepturile sale depline, nu este în drept să promoveze careva iniţiative, nu doar iniţiativa respectivă. Dar, oricum, cineva trebuie să o promoveze în Parlament. Există multe căi, există alte instituţii pe care le luăm în considerare, inclusiv iniţiativa unui singur deputat este suficientă pentru a promova un proiect de lege în Parlament.”

Europa Liberă: Dar Guvernul va trebuie să avizeze...

Iurie Ciocan:
„Ca şi orice alte proiecte. Orice proiect care presupune anumite cheltuieli financiare, obligatoriu trebuie să aibă avizul Guvernului. Orice proiect care presupune anumite cheltuieli financiare, obligatoriu urmează să aibă avizului Guvernului şi, în deosebi, avizul Ministerului de Finanţe, care urmează să aloce acoperire financiară.”

Europa Liberă: Iar dacă Guvernul nu se va reface şi se intră în alegeri anticipate, povestea cu finanţarea va rămâne la reglementările vechi?

Iurie Ciocan:
„Întocmai, aşa va rămâne atâta timp cât nu va fi pusă în aplicare. Dar să ştiţi că şi proiectul actual, chiar dacă va fi remis în scurt timp Parlamentului, chiar dacă Parlamentul va aproba într-o perspectivă clară, acest lucru nu înseamnă că imediat, a doua zi, va începe finanţarea. Ceea ce propunem noi este să fie luate în calcul performanţele electorale de la următoarele alegeri ordinare, deoarece ca şi orice finanţare de la stat, această distribuire de bani se cramponează de anumite rezultate electorale, pentru că trebuie să ştim care partid şi cam câţi bani ar trebui să primeasă din bugetul de stat, respectiv partidele cu o performanţă mai mare primesc şi sume mai mari de la stat.”

Europa Liberă: Sunt deja destule vorbe în societate că cel care are capacitate de cumpărare sau este bogat de imens mai mult avantajat în intenţiile sale politice , de creare şi promovare a partidelor. Cum soluţionează această presupusă problemă noile prevederi?

Iurie Ciocan:
„Noi încercăm să aducem Europa la noi acasă, să aducem norma europeană la noi, şi atunci când propunem alocarea banilor din bugetul de stat, noi presupunem că partidele politice vor fi mai puţin influente de banii veniţi pe căi oculte, ori de bani mai puţin transparenţi. Concluzia la care am ajuns este că un partid nu are problemă să-şi declare cheltuielile, orice partid de fiecare dată are problemă să-şi declare veniturile.”

Europa Liberă: Cine va fi, de fapt, cel care va veghea asupra disciplinei legale de cheltuirea banilor de către politicieni? Rolul CEC este prevăzut să se schimbe în acest sens?

Iurie Ciocan:
„Este prevăzută fortificarea competenţei CEC în această direcţie şi anume noi vom colecta aceste rapoarte financiare şi, apropo, un fapt interesant, partidele politice astăzi raportează asupra aspectelor de activitate financiare, doar o dată la patru ani, în ciclu electoral, în alegeri, atunci când îşi prezintă rapoartele financiare. În rest, activitatea financiară a partidelor politice nu este raportată nicăieri, nici într-un act legislativ nu este prevăzută această raportare.

Comisia devine în baza acestor amendamente, un organ care va colecta aceste rapoarte financiare, le va analiza sub aspectul conformităţii şi în cazul în care vor fi nevoie de anumite acţiuni de investigare, de control, se propune organelor abilitate cu aceste funcţii în stat, cum ar fi Procuratura, Inspectoratl Fiscal, Organul Anticorupţie, să verifice aceste acţiuni.

A propos, proiectul elaborat de către grupul de lucru coordonat de CEC, a propus amendarea a şapte legi, pe când al doilea proiect, despre care aţi vorbit Dvs, este un proiect nou, separat. Noi am propus să fie amendată legea cu privire la partidele politice, Codul Electoral, Codul de Procedură Penală, Codul Fiscal, Codul Contravenţional, Legea cu privire la Curtea de Conturi, deci noi am abordat problema un pic sub altă optică.”

Europa Liberă: Înţeleg că aceste două proiecte vor fi comasate la recomandarea Comisiei de la Veneţia?

Iurie Ciocan:
„Este şi firesc. Din momentul în care a apărut un proiect de alternativă, noi ne-am expus în vederea examinărilor la pachet, pentru că altfel nu au sorţi de izbândă.”

Europa Liberă: A fost preşedintele Comisiei Electorale Centrale, dl Iurie Ciocan.
XS
SM
MD
LG