Linkuri accesibilitate

Cipru: o salvare cu preț mare


O taxă de 9,9% pentru fiecare cont bancar în sumă de peste 100.000 de euro și de 6,8% în cazul conturilor mai mici.


Ciprioții au luat cu asalt la sfârșitul săptămânii bancomatele, încercând să-și reducă sumele din cont ca să plătească cât mai puțin în cadrul unei taxe care i-a luat prin suprindere. Sâmbătă dimineața ei au aflat că guvernul a promis vineri seară partenerilor din zona euro, în schimbul unui împrumut 10 miliarde de euro pentru salvarea băncilor cipriote, să impună o taxă de 9,9% fiecărui cont bancar în sumă de peste 100.000 de euro și de 6,8% în cazul celorlalte conturi, mai mici.

„Fiul meu este în armată, la anul va merge la universitate. Are economisiți 5000 de euro. Și în ciuda voinței lui, îi vor lua 300 de euro. Uniunea Europeană îi va fura legal din buzunar”, a spus reporterului AFP domnul Mano, proprietarul unui magazin de suveniruri la Nicosia. „Întotdeauna mi-am educat fiul să fie cinstit. Sper să nu urmeze moralitatea UE”, a mai spus cipriotul.

Agențiile de presă scriu că taxa impusă clienților băncilor din Cipru marchează o premieră în istoria împrumuturilor de salvare pentru țările confruntate cu mari datorii. În nici o altă țară ajutată, din Irlanda până în Grecia, oamenilor de rând nu li s-a cerut să pună umărul așa de direct la salvarea finanțelor țării, renunțând de bunăvoie la o parte din economiile lor personale.

Iar măsura preconizată de guvernul de la Nicosia, care urmează să fie discutată luni de parlament, nu-i afectează doar pe ciprioți. Marea Britanie a promis astăzi că-și va compensa militarii din Cipru ale căror economii vor fi împuținate. Promisiunea a fost făcută de ministrul de finanțe britanic George Osborne, care a mai spus că guvernul său va discuta chiar astăzi detaliile. Marea Britanie are în Cipru cam 3,500 de militari. Presa britanică scrie însă că Londra nu va ajuta și zecile de mii de britanici stabiliți cu traiul în Ciprul, mulți dintre ei pensionari.

Ideea taxei bancare a stârnit și indignarea unui oficial rus. Potrivit Interfax, deputatul Anatoli Aksakov, șeful unei asociații de bănci din Rusia, a spus că taxarea depunerilor nu-i va afecta pe europeni, ci pe „ciprioți și ruși”. Aksakov a estimat la 20 de miliarde de dolari valoarea capitalului rusesc din băncile cipriote.

Președintele conservator din Cipru, Nikos Anastasiades, urmează să explice diseară compatrioților într-o alocuțiune televizată de ce e nevoie de taxă bancară. Parlamentul de la Nicosia urma s-o discute chiar astăzi, dar a amânat dezbaterea până mâine. Măsura ar trebui să intre în vigoare înainte de deschiderea băncilor marți. Mâine, luni, în Ciprul creștin-ortodox e zi de sărbătoare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG