Linkuri accesibilitate

Cinovnicul şi declaraţia de venit


Sîntem într-un teritoriu în care degringolada sfidează cu tupeu cohortele de controlori, oricît de zeloşi ar fi aceştia.



Deunăzi experţii de la Transparency International Moldova au declarat că verificarea declaraţiilor de venit ale funcţionarilor a cam eşuat, că în această privinţă lasă mult de dorit cadrul legal. Cică potrivit legislaţiei funcţionarii publici trebuie să depună declaraţii de venit la angajare, apoi anual pe durata slujbei, la concediere şi peste un an după concediere. Experţii faimoasei organizaţii au constatat că autorităţile publice centrale „asigură prost” depunerea declaraţiilor la angajare şi la concediere, iar declaraţia care trebuie făcută peste un an după părăsirea funcţiei e ca şi inexistentă!

Tristă, foarte tristă e constatarea experţilor de la Transparency International Moldova. Păi, într-o ţară în care corupţia şi mişmaşul fac ravagii, iar castelele faraonice cresc ca ciupercile după ploaie, nu ar trebui să existe un mecanism riguros de control al declaraţiilor de venit ale cinovnicilor? Ar trebui, fără doar şi poate! Şi de ce mecanismul acesta nu există, dacă legea îl cere imperios? Sau poate cei cocoţaţi în vîrful puterii nu sînt de acord cu constatările experţilor? Păi, atunci să ne demonstreze contrariul. Să ne demonstreze că toţi cinovnicii, peste un an după părăsirea funcţiei, îşi declară veniturile.

De fapt, dacă mă gîndesc la decăderea morală care a luat proporţii astronomice aici în ultimele două decenii, mă nedumereşte şi mai mult actuala legislaţie. Păi, în condiţiile noastre specifice, cinovnicii ar trebui să depună declaraţii de venit tot restul vieţii, pînă la adînci bătrîneţe.

Sau să luăm o declaraţie a unui controlor de la Comisia Naţională pentru Integritate conform căreia baza de date digitală va fi POATE creată peste un an. Controlorul a mai spus că CNI depune eforturi pentru a reuşi controlul declaraţiilor curente, pe cînd declaraţiile din anii precedenţi nu vor putea fi controlate cu mîna. E, la fel, o realitate tristă. Şi nici nu am înţeles dacă declaraţiile din anii precedenţi vor mai fi băgate în seamă după crearea bazei de date digitale.

Dacă aşa stau lucrurile cu declaraţiile de venit ale cinovnicilor, nu mai e cazul să mai avem iluzii cu privire la primenirea rapidă a ţării. Nici un fel de primenire nu va avea loc, stimaţi ascultători. Sîntem într-un teritoriu în care degringolada sfidează cu tupeu cohortele de controlori, oricît de zeloşi ar fi aceştia. Dar sînt ei mereu zeloşi?
XS
SM
MD
LG