Linkuri accesibilitate

Despre depolitizare la modul real


Săptămîna trecută au început negocierile dintre fostele componente AIE-2, iar cartea pe care mizează liberal-democrații este cică să scoată din zona influenţei politice un şir de instituţii de stat care au prin definiţie misiunea de a ocroti temeliile statului de drept, libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, economia de piaţă şi libera concurenţă. Adică, se are în vedere depolitizarea instituțiilor de ocrotire a normelor de drept cum ar fi CNA, CNI, Procuratura Generală cît și Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală, Consiliul Concurenţei și altele.

Cîteva luni în urmă am scris aici pe blog că depolitizarea instituțiilor nu poate avea loc atît de ușor într-o societate puternic politizată - așa precum este societatea moldovenească. Mă frămînt de la o vreme să aflu care este cauza acestei politizări fatidice. Și am găsit răspunsul.

Cauza este în primul rînd în politizarea excesivă a administrației publice locale, iar ca să vă convingeți puteți să observați și singuri cîtă intrigă și jocuri politice murdare au loc numai în Consiliul Municipal Chișinău, cîtă mizerie politică au trebuit să înghită săracii chișinăueni de dragul democrației din 2007? Pai, cum să nu fie societatea atît de dezbinată și politizată dacă partidele politice și-au întins tentaculele adînc în trupul acestei societăți precum niște caracatițe, iar de multe ori încurcă administrația publică locală cu organizațiile de partid? Cum să se revolte vreun lider din teritoriu, dacă majoritatea mănîncă domesticiți din „mîna” liderilor politici de la centru?

Iată sămînța care încolțește în sînul societății noastre, iată care este rădăcina tuturor relelor!

La unison cu bunele intenții ale guvernării de a descentraliza puterea publica locală, cred că ar trebui să purceadă cît mai curînd și la depolitizarea ei totală. De fapt, dacă vom reuși să depolitizăm administrația publică locală, atunci vă asigur că de descentralizare nici nu va mai fi nevoie. Oamenii din sate cînd cer descentralizare vor o libertate totală în conducerea din sat pentru că ei nu pot face nici un pas, nici în stânga, nici în dreapta - orice n-ai face mai întâi trebuie să raportezi. Iată la ce a dus această politizare excesivă a autorității publice locale: oamenii se simt încorsetați, se simt „ghibuziți” de aceste caracatițe care sunt partidele politice.

Apropo, ia uitați-vă de ce se plînge primarul de Grozești: „De ce cînd crima este săvârșită în sat primarul este ultimul care aude, iar consilierul local nici nu a auzit?” Nu-i așa că parcă este un dejà‑vu cu situația din luna decembrie 2012 de la Pădurea Domnească?

Cred că partidele politice trebuie să-și construiască organizațiile de partid cît mai departe de administrația publică locală, să nu se ocupe numai de intrigi și jocuri politice cu care au obosit populația, să-și strîngă tentaculele acolo în Parlament și Guvern, și să nu coloreze administrația publica locală. Să-i lase pe oameni singuri să-și aleagă primarii și echipele de consilieri, care toți trebuie să fie ne-afiliați politic! Politizarea trebuie să se limiteze doar la deputați și miniștri. Punct.
XS
SM
MD
LG