Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă și Dorin Recean se contrazic în privința șefului poliției municipale


Ministrul de Interne spune că Sergiu Cociorvă nu a avut vreo legătură cu maltratarea tinerilor după 7 aprilie 2009.

Una dintre ultimele decizii ale ministrului de interne, Dorin Recean, dacă nu chiar ultima înainte de demisia de săptămâna trecută, a fost să-l numească la șefia poliției municipale din Chișinău pe Sergiu Cociorvă. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a criticat aspru numirea, spunând că Sergiu Cociorvă ar fi fost implicat în maltratarea tinerilor în Piața Marii Adunări Naționale la 7 aprilie. Liliana Barbăroșie a vorbit cu ambii demnitari.

Dorin Recean
Dorin Recean
Dorin Recean, prin ordinul căruia s-a făcut numirea, ne-a spus astăzi că nu ar avea nici un motiv din care să creadă că a făcut o greşeală. El spune că nici în anchetele interne, nici cele de la procuratură pe numele unor poliţişti legate de tulburările din aprilie 2009, dar nici din discuţiile pe care le-a purtat cu acesta nu a rezultat vreun indiciu care l-ar face suspicios pe proaspătul şef de poliţie municipală:

„Noi am fost foarte atenţi la angajarea persoanelor în managementul comisariatelor. Ne-am adresat procuraturii şi am verificat toate numele, ca să nu figureze în vreun dosar. Plus că eu l-am întrebat foarte clar care a fost rolul lui în acest proces. Nu a avut vreun rol de dare de indicaţii sau aşa ceva. A avut doar rolul care rezulta în virtutea funcţiei pe care o deţinea.”

Dorin Chirtoacă, care acum câteva zile a criticat în termeni duri promovarea lui Cociorvă, a recunoscut astăzi că tot ce ştie despre implicarea acestui poliţist în violenţele asupra tinerilor ştie din spusele, neoficiale, ale unui martor şi a poliţistului Perju găsit vinovat de moartea lui Valeriu Boboc:

Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă
„Sunt declaraţii din partea mai multor persoane, unul este Anatol Mătăsaru şi altul este Perju care au vorbit despre implicarea lui Cociorvă. Dar aceste declaraţii se vede că nu sunt suficiente. Pe de altă parte, atâta timp cât Cociorvă e în funcţie, nimeni din MAI nu va depune mărturii împotriva-i. Recean este de bună credinţă, dar sunt şi lucruri care se decid la alt nivel. Din câte cunosc eu, în ceea ce îl priveşte pe Sergiu Cociorvă, lucrurile au fost decise la alt nivel şi impuse ministrului.”

Primarul mai spune că ar avea şi indicii indirecte de a-l crede implicat pe Cocoirvă:

„De ce şi-a dat demisia la 1 aprilie 2010, când au fost scoase la iveală imaginile? Dacă şi-a dat demisia, e clar că a recunoscut, doar că după aceasta, văzând că nu sunt probe, a revenit şi a fost acoperit.”

Ministrul Recean spune însă că Cociorvă s-a concediat mult mai devreme, fiind forţat să plece din MAI de fostul ministru comunist de atunci, Gheorghe Papuc, care figurează într-un dosar de neglijenţă în timpul violenţelor din aprilie.

Totuşi, ministrul în exerciţiu admite că anumite detalii din trecutul poliţistului i-ar fi putut scăpa, aşa că, afirmă Recean, va reacţiona la prima dovadă:

„I-am spus şi primarului general că din momentul în care vom avea vreo probă sau un material care l-ar putea compromite, fie pe el, fie pe alt poliţist, vom reacţiona imediat, pentru că aceasta ar însemna că nu trece testul de integritate.”

În aprilie 2009, Sergiu Cociorvă era adjunctul șefului Departamentului Servicii Operative, dar nu se ştie care este responsabilitatea sa de ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 7 aprilie în Piața Marii Adunări Naționale, unde a fost ucis Valeriu Boboc. Violenţele din acea noapte împotriva tinerilor au ieşit la iveală odată cu imaginile video deconspirate ulterior de primarul Chirtoacă, în care, de altfel, Cociorvă nu apare în nici o ipostază.
Previous Next

XS
SM
MD
LG