Linkuri accesibilitate

Noul Papă este argentinianul Jorge Mario Bergoglio. Suveranul Pontif şi-a ales numele Francisc


Papa Francisc
Papa Francisc

Alegerea noului papă, în locul lui Benedict, care și-a dat demisia luna trecută, a durat mai puțin decât se așteptau unii.


Francisc este numele pe care noul Papă, cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio şi l-a ales ca Suveran Pontif. Potrivit agenţiei AFP, este primul sud-american şi primul iezuit care devine şef suprem al Bisericii Catolice. „Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii”, a declarat el de la Balconul Central, după care a îndemnat credincioşii să se roage pentru Benedict al XVI-lea şi a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”. Noul Papă a binecuvântat oraşul şi lumea şi „toți bărbaţii şi femeile de bună credinţa”. De asemenea, a îndemnat la „fraternitate” în sânul Bisericii.

Potrivit agenţiei Mediafax, noul Papă este argentinian, de origine italiană. S-a născut în 1936 la Buenos Aires. Devine arhiepiscop de Buenos Aires din 1998 şi cardinal din februarie 2001. Înainte de a fi preot a fost inginer chimist. Nu-i plac mondenităţile, nu are maşină, se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi a renunţat la somptuoasa locuinţă din Buenos Aires, destinată arhiepiscopilor.

Noul Papă a fost ales într-unul din cele mai scurte conclave papale, din a cincea rundă. Conclavul a început marţi după-amiază, iar fumul alb deasupra Capelei Sixtine, semnalând alegerea noului suveran pontif, a apărut miercuri seara, puţin după ora 20.00, ora Moldovei. Se crede că Jorge Mario Bergoglio a fost votat de cel puțin două treimi din cei 115 cardinali adunați în conclav.

Prima apariţie a noului Papă, Francisc, în faţa credincioşilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG