Linkuri accesibilitate

Primele negocieri între partidele fostei AIE, după demiterea guvernului


Partidele fostei majorități au început cu optimism negocierile de împăcare după demiterea guvernului Filat.

Negociatorii partidelor din fosta majoritate s-au întâlnit astăzi pentru a încerca să-și refacă alianța. A fost prima întâlnire la masa negocierilor a celor trei partide, după demiterea guvernului Filat săptămâna trecută. La discuții nu mai participă ca pe vremuri liderii celor trei partide, PLDM, PD și PL care recunosc că relația li s-a uzat în trei ani de guvernare. Au luat parte adjuncții lor, care au apărut în fața presei relaxați. Relatează Alla Ceapai.

Liderii celor trei formaţiuni din fosta alianţă de guvernare şi-au delegat încă săptămâna trecută câte trei colegi de partid să participe la masa de negocieri. După mai bine de o oră de discuţii, fără a oferi prea multe detalii, negociatorii au declarat că au reuşit să se înţeleagă doar asupra unei agende de negocieri, care va fi una dinamică susţine vicepreşedintele liberal-democraţilor Vladimir Pistrinciuc:

„Am stabilit contextul general al negocierilor vom mai veni în atenţia publicului pentru a vă comunica şi alte detalii.”

Scurt pe doi a vorbit şi reprezentantul liberalilor Valeriu Munteanu:

„Urmează să ne întâlnim şi în zilele următoare, începând cu ziua de mâine. Important este că avem o agendă şi avem ce discuta pe viitor.”

Reprezentantul democraţilor Valeriu Lazăr a vorbit mai degajat decât ceilalţi negociatori:

„Am stabilit unde e capela sextină, am stabilit componenţa conclavului deja suntem toţi în aşteptarea fumului alb. Astăzi nu vă putem oferi această plăcere, dar negocierile au început.”

Spre deosebire de negocierile de la Vatican care ar trebui să se încheie rapid cu alegerea noului Papă, negociatorii moldoveni nu şi-au pus un termen limită, deşi Valeriu Lazăr a spus că nu este timp de pierdut:

„Nu ne putem permite luxul de a trăgăna acest proces prea mult. Negocierea vizează formarea unei noi majorităţi parlamentare care ar acoperi politic un nou guvern.”

Deşi liderii fostei alianţe de guvernare au decis să se dea la o parte lăsându-şi artileria din spate să negocieze refacerea coaliţiei, cu câteva ore mai devreme de întâlnirea negociatorilor liderul liberalilor Mihai Ghimpu a ţinut să facă declaraţii mai tranşante. El a repetat că PL nu va accepta candidatura lui Vlad Filat la funcţia de premier:

„PL nu va vota pentru un prim ministru despre care lumea deja cunoaşte ce a făcut, cum a condus Guvernul şi cum a rezolvat problemele cetăţenilor. PLDM poate pretinde la funcţia de premier, dar cu un alt om.”

Pe de altă parte, liberal-democraţii continuă să insiste ca la funcţia de premier să rămână liderul lor de partid. Amintim că săptămâna aceasta preşedintele Nicolae Timofti a început consultările cu fracţiunile parlamentare pentru a identifica o candidatură la funcţia de şef al executivului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG