Linkuri accesibilitate

În România, bătălia politică s-a mutat în interiorul alianței de guvernare (România liberă)


Intrarea în UE este cel mai bun lucru care s-a întâmplat cu Europa de Est în ultimii 500 de ani (Contributors.ro).




În România, batalia politica s-a mutat in interiorul aliantei de guvernare. EditorialulRomâniei libere, semnat de Gabriel Bejan, se ocupa de replicile taioase pe care si le arunca liberalii si social-democratii, aliati la guvernare in Uniunea Social-Democrata.

Acelasi subiect si in articolul de fond al site-ului Ziare.com, semnat de Ioana Ene. Jurnalista asaza insa discutia pe fondul lansarii, la nivelul Uniunii Europene, a unei dezbateri cu consecinte amenintatoare pentru Romania: cum se pot suspenda fondurile pentru tarile membre care nu respecta principiile statului de drept.

Patru ministri de externe din Uniunea Europeana, intre care Germania si Olanda, ii cer acest lucru intr-o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

De asemenea, cotidianul britanic „The Guardian” publică o propunere asemanatoare formulata de un politolog de la Princeton, care se refera explicit la România si la Ungaria, ca tari vizate in primul rand de o asemenea masura. „Acum e clar ca Victor Ponta nu reuseste sa se impuna. Chiar si propriii colegi de partid au devenit pasivi si asteapta sa ajunga intr-o situatie fara iesire.”

De multa vreme nu am mai asistat la un spectacol atat de trist al lipsei de solutii”, scrie Emilian Isaila pe acelasi site, Ziare.com.

Revenind la comentariul Ioanei Ene: din motive politice (confruntarea cu propriul aliat, Partidul National Liberal), dar si economice, legate de misiunea guvernarii, premierul Victor Ponta se apropie vertiginos de momentul unei decizii capitale: isi asigura sau nu sprijinul Uniunii Europene?

Fara el, va pierde in fata semnalelor ingrijoratoare, si anume tensiunea sociala care se acumuleaza si popularitatea in scadere a guvernului. Liderul liberal Crin Antonescu are un singur scop, acela de a ajunge la Palatul Cotroceni.

Deocamdata racoleaza fara scrupule politicieni din Partidul Democrat Liberal, aflat in opozitie. Pasul urmator, crede comentatoarea de la Ziare.com, va fi probabil trecerea PNL in opozitie, lasand PSD sa plateasca singur costurile guvernarii. Ponta ar trebui sa numeasca rapid un alt ministru de justitie, credibil. Ar fi „testul cel mare al reeuropenizarii PSD”, spune Ioana Ene.

Vladimir Tismaneanu scrie pe site-ul Contributors.ro, citand un mare politolog american: „intrarea in UE este cel mai bun lucru care s-a intamplat cu Europa de Est in ultimii 500 de ani”. Tismaneanu isi reia aici mai vechea afirmatie ca liderii coalitiei la putere, premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu, sunt doi „aventurieri iresponsabili” .
XS
SM
MD
LG