Linkuri accesibilitate

Vasile Nedelciuc: Moldova – o ţară la răscrucea imperiilor şi a cercurilor de interese


Vasile Nedelciuc
Vasile Nedelciuc

Preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă, Vasile Nedelciuc, în dialog cu Valentina Ursu.


Vasile Nedelciuc: „Bineînţeles că pentru o ţară ca Moldova, care se află la răscrucea nu numai a imperiilor şi a cercurilor de interese, dar şi o ţară care se confruntă cu mari probleme economice, dar şi mult mai profunde, orice ajutor venit de la oricine este binevenit. Sigur că şi diplomaţii pot face mult pentru Moldova. Bunăoară, pot explica într-un limbaj mai simplu lui Mihai Ghimpu şi lui Marian Lupu ce ar trebui să facă în aceste zile pentru Moldova. Diplomaţii ar putea spune Moldovei care sunt şansele ei în cazul în care nu este rezolvată problema cu noul Guvern. Diplomaţii de asemenea pot spune cam care este ciclul următor când Moldova ar putea să aibă şansele pe care le are în acest an. Dar pe de altă parte, să nu mizăm numai pe străini şi numai pe diplomaţi. Cei care conduc ţara trebuie să aibă şi ei, dacă nu de la Dumnezeu cel puţin trebuie să-şi însuşească, o anumită diplomaţie şi să înveţe a dialoga şi a negocia. Într-o alianță în care sunt părţi diverse sunt opinii diferite. Trebuie să te înveţi a dialoga, să ai totdeauna alternative, să ştii să fii raţional şi să ai discernământ în ceea ce faci. Nu trebuie să uite că toată lumea se uită cu multă atenţie la ce se produce acum şi negreşit cei care au un comportament nedemn vor fi condamnaţi corespunzător de către alegători şi nu numai de către alegători.”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:48 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar dacă e să revenim la factorul extern, am reţinut ceea ce scria Comisarul european pentru extindere Stefan Fule pe contul său de Twitter – „prieteni din Moldova nu mai e timp pentru abandonuri, emoţiile nu îşi au locul în dauna interesului naţional şi a tot ceea ce s-a realizat până acum, deci nu trebuie să renunţaţi la Republica Moldova”. Cum trebuie de înţeles acest mesaj?

Vasile Nedelciuc: „Stefan Fule este unul dintre cei mai mari sprijinitori ai Republicii Moldova pe cursul său european. Fiind mai aproape de Moldova decât alţi occidentali Stefan Fule înţelege foarte bine ce se produce aici în regiune. El este conştient şi ştie mult mai multe decât ştim noi despre planurile UE. Mesajul lui trebuie tradus într-un limbaj simplu în felul următor: nu vă faceţi de cap, e ultima voastră şansă reală de a obţine ceea ce v-aţi propus. Urgent alegeţi un prim ministru şi un guvern şi continuaţi să implementaţi programul AIE. Realizaţi obiectivele pe care vi le-aţi propus pentru acest an şi noi, în toamnă, la Vilnius, ne vom ţine de cuvânt. Cam acesta ar fi mesajul lui Stefan Fule. Ar trebui să fii nebun să nu asculţi ceea ce te îndeamnă el să faci.”

Europa Liberă: Astăzi la Chişinău se află şi o delegaţie din Polonia. Mareşalul Senatului de la Varşovia spunea că Moldova este în proces de negociere a câtorva acorduri importante cu UE, iar dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate semnarea acestor documente moldo-comunitare precum şi integrare în UE a Republicii Moldova poate fi împiedicată.

Vasile Nedelciuc: „Categoric şi tocmai de aceasta nu trebuie să ajungem la alegeri. Orice zi este importantă acum pentru a duce la bun sfârşit ultimele detalii de negocieri cu instituţiile europene. Cred că cei din AIE trebuie să găsească o formulă pentru a convieţui împreună măcar până la sfârşitul acestui an, după care, dacă nu se tolerează, putem să ne gândim şi la noi alegeri. Până la sfârşit de an noi trebuie să ne facem lecţia pentru că e ruşine. Atâţia ani la rând călcăm pe aceeaşi greblă şi nu ne duce capul să valorificăm şansele rare care ni se oferă de către europeni. De astă dată chiar nu vor fi iertaţi cei care vor face această gafă.”

Europa Liberă: Faptul că mesaje de la Est, de la Moscova nu vin, ce înseamnă?

Vasile Nedelciuc: „Moscova este conştientă de faptul că Occidentul ştie bine ce influenţă are Rusia aici. Occidentul a tolerat influenţa masivă a Rusie în viaţa Republicii Moldova, începând de la modul cum a fost privatizată industria, inclusiv cea din stânga Nistrului, acoperirea cu mass-media rusească a întregului teritoriu a Republicii Moldova, amestecuri directe în campaniile electorale de partea unor parteneri. Tolerându-le atâtea lucruri de asta dată cei de la Moscova probabil sunt puţin mai inteligenţi. Dându-şi seama că a intrat la bătaie dialog direct Chişinău-UE şi ei având atât de multe probleme de rezolvat cu UE, dar şi cu SUA nu ar vrea să-i deranjeze, să creeze anumite dificultăţi în dialogul cu aceste instituţii încât să se pronunţe clar asupra situaţiei din Republica Moldova. Evident este că clădirea enormă de la răscrucea străzilor Toma Ciorbă cu Ştefan cel Mare (n.r. Ambasada Federației Ruse la Chişinău) nu doarme. Nu este neapărat totdeauna să faci declaraţii publice, poţi pur şi simplu să acţionezi. Ceea ce se întâmplă la noi de fapt este şi rezultatul muncii celor care se află pe această stradă, clădirea la care mă refeream (n.r. Ambasada Federației Ruse la Chişinău).”

Europa Liberă: Credeţi că acum opinia cetăţeanului simplu şi mai tare se adânceşte încotro ar merge Moldova spre Est, sau spre Vest?

Vasile Nedelciuc: „Într-un fel aşa este. Lumea este tot mai disperată din cauza lipsei rezultatelor palpabile pentru ei. În domeniul justiţie este o debandadă totală. Eu, personal, ca cetăţean, vă mărturisesc că nu am crezut niciodată că se pot organiza atacuri de tip raider de care am văzut eu la Chişinău în timpul guvernării AIE. Nu s-au rezolvat o mie şi una de probleme la vamă. Nu s-au rezolvat mii de probleme la administraţia locală. Dar este dificil, enorm de dificil, să le rezolvi pe toate având în spate moştenirea pe care o avem şi mai ales având electoratul pe care îl avem. Pentru că din 1990 până astăzi noi niciodată nu am avut o alianţă care să aibă o majoritate stabilă, constituţională pentru a putea face toate reformele necesare de fond, rapid şi cu sprijin masiv, aşa încât să nu pună la îndoială nici electoratul, nici Moscova, nici Occidentul deciziile care se iau la Chişinău. Noi nu am avut aşa majorităţi şi nici acum nu avem. Aici e toată problema, pentru că fără electorat e foarte greu să schimbi ceva într-o ţară.”
XS
SM
MD
LG