Linkuri accesibilitate

Ancheta pe urma mafiei ruse în Moldova în anii 1995-2008 și Hermitage Capital Management


William Browder
William Browder

Un interviu cu William Browder, șeful companiei Hermitage Capital Management.


Compania avocatului rus Serghei Magnițki moartea căruia se află la baza recentelor tensiuni din relația ruso-americană spune că urmărește cu atenție criza politică de la Chișinău.
William Browder, șeful companiei Hermitage Capital Management, cu sediul la Londra, a declarat Europei Libere că speră că după încheierea crizei Moldova va investiga mai hotărât presupusa spălare a banilor mafiei rusești prin Banca de Economii controlată de guvernul moldovean
.

„Suntem la curent pe deplin cu criza politică din Moldova și schimbările din guvern. În situații ca aceasta așteptăm până când noul guvern este format și aflăm cine sunt principalii jucători. Desigur că ne vom adresa oricui va fi cazul să vedem dacă obținem o reacție diferită, să sperăm, mai robustă, în ceea ce privește această investigație”.

„Dacă autoritățile moldovene decid să nu acționeze, își vor asuma o bilă neagră când vor încerca să negocieze felurite tipuri de interacțiune, parteneriat și, eventual, aderarea la Uniunea Europeană”.

Browder spune că Moldova este una din opt țări prin care avocații firmei sale au stabilit că au fost spălați zeci de milioane de dolari dintr-o sumă totală de 230 de milioane, care ar fi fost furată din bugetul Federației Ruse prin restituții de taxe frauduloase.

Prin Banca de Economii controlată de guvernul moldovean ar fi trecut 53 de milioane de dolari până în 2008.

Vara trecută, avocații Hermitage Capital Management au cerut autorităților moldovene să investigheze acest caz. Abia în decembrie, Centrul Național Anticorupție a lansat o investigație. L-am întrebat pe William Browder ce ar vrea să afle în urma investigației moldovene:

„Este foarte limpede. Le-am dat dovezi sub formă de documente care arată fluxul de bani intrând în două conturi ale Băncii de Economii, iar apoi ieșind din conturi. Am vrea să știm cine gestiona conturile, cine le-a deschis, cum s-a comunicat cu cei din spatele conturilor și, de asemenea, am dori tragerea la răspundere a oamenilor responsabili de spălarea acelor bani prin Moldova. Aceasta este o activitate obișnuită a poliției. Nu-i nimic sofisticat sau complicat în asta”.

Directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru declara însă Europei Libere, luna trecută, că situația este mai complicată. Autoritățile moldovene nu pot face mare lucru mai ales pentru că cei implicați ar fi locuitori ai regiunii transnistrene. Dar acesta nu este singurul motiv:

„Suntem în 2013. Asta a avut loc în1995-2008. Ce să te mai uiți, pe cine să cauți, ce să suni, cui să-i faci? De acum, la revedere. Ce conturi să mai blochezi?”

Viorel Chetraru spune că autoritățile moldovene au știut despre tranzacții și au atenționat autoritățile ruse, dar fără rezultat.

„Ruşii nu s-au mişcat cu ancheta asta de cinci ani, nu au făcut nici o acțiune de urmărire penală, nu ne-au răspuns la nici o solicitare. Cum credeți sunt ei interesați să meargă mai departe? Pe noi ne vizează un segment foarte îngust care nu este relevant atât de mult pentru ancheta generală. Este un caz mort sută la sută. Cheia soluţionării este la Moscova, nu aici, la Chișinău și nici la Washington”.

Schemele de fraudare a restituirilor de taxe rusești au fost descoperite inițial de Serghei Magnițki, avocatul rus care a fost arestat și a decedat ulterior într-o închisoare de la Moscova în 2009. William Browder și firma sa nu au lăsat cazul fără urmări. Au susținut activ adoptarea sancțiunilor americane împotriva oficialilor ruși bănuiți de moartea lui Magnițchi, o evoluție care a dus la recenta tensionare a relațiilor ruso-americane.

Acum, Hermitage Capital Management vrea să ducă până la capăt investigațiile cu ajutorul Uniunii Europene.

„Ne aflăm în contact cu Comisia Europeană și comisarii relevanți. Sunt la curent cu munca pe care am depus-o, nu doar în privința Moldovei ci în toate cazurile. Cunosc care țări au reacționat și care nu și își vor face concluziile pe baza activităților întreprinse de aceste țări”.

Printre țările prin care ar fi fost spălați banii mafiei rusești se mai numără Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Elveția, și Austria.

Moldova nu este singura care a reacționat lent, ne-a declarat William Browder. Lipsa unui răspuns moldovenesc, crede el, nu va compromite ancheta generală, dar imaginea Moldovei în ochii partenerilor europeni poate suferi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG