Linkuri accesibilitate

„Noi, Partidul Democrat, nu ne dorim alegeri anticipate!”


Valeriu Lazăr: „nu are rost să întinzi mâţa de coadă, mai bine să faci rapid reformele, depolitizezi procesul de aprobare a tarifelor, bagi logică economică şi logică care atrage investiţiile în sector.”


Demiterea guvernului Alianței a avut loc după ce din economia moldoveană veniseră aproape numai știri proaste, de la confirmarea stagnării până la amânarea unei misiuni FMI. Acum guvernanții demiși prin moțiunea de cenzură spun că instabilitatea politică va aduce economiei probleme și mai mari. Ce crede ministrul democrat al economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr, aflăm din interviul acordat Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Pentru că avem această criză politică, în care s-a pomenit Republica Moldova, după 3 ani de guvernare democratică, să vedem în ce măsură Moldova a reuşit să implementeze reformele la care s-a angajat faţă de Uniunea Europeană, dar de care are nevoie şi populaţia.

Valeriu Lazăr: „Regretabil, guvernul, care mâine deja îşi va depune oficial demisia, nu poate fi catalogat ca cel mai reformator guvern.
Deşi, bineînţeles, acest guvern are foarte multe reuşite, cred că povara acestui guvern a fost una mult peste puteri.

Sincer vorbind, având în spate experienţa activităţii, să zic aşa, la casa guvernului de aproape 20 de ani, pot să vă zic că, pe de o parte, acest guvern cred că are cel mai bun IQ din toate guvernele care au existat, dar, dacă sumăm reformele pe care trebuia să le realizeze, cred că, cel puţin, de 3-4 ori aceste sarcini au fost mai mari decât posibilităţile reale.

Acest guvern cred că are cel mai bun IQ din toate guvernele care au existat, dar...

Trebuie să vă recunosc că eu nu dădeam prea multe şanse acestui guvern, nu de aceea că este un guvern de coaliţie, din cauza problemelor care s-au acumulat pe parcurs şi mai bine zis al costului reformelor amânate. Fiindcă, dacă începem a îndoia degete şi să nominalizăm aceste reforme, însăşi domeniile care sunt vizate, vă veţi da seama că sensibilităţile politice sunt enorme.”

Europa Liberă: În domenii concrete, vă rog.

Valeriu Lazăr: „Am preluat domeniul energetic practic în colaps, pe lanţ era tot sectorul falimentar, dacă vorbim de sectorul termoenergetic. Educaţie, sănătate, justiţie, administraţie publică, sistemul afacerilor interne – în toate aceste domenii reformele au fost tot amânate, din considerente politice, de regulă, fiindcă orice guvern încearcă să găsească acest echilibru între necesitatea de a veni cu reforme necesare, pentru a avea reuşite, dar, în egală măsură fiind foarte atentă la agenda politică. Fiindcă sensibilităţile politice ale acestor reforme, spuneam, pentru orice guvern, dar, în special, pentru un guvern eminamente politic, aceste sensibilităţi au absolut o altă conotaţie.

Acum să revenim de ce spuneam că guvernul actual, deja îi putem zice fost, prin definiţie nu putea fi un guvern foarte reformator. Un guvern, oricât de performant ar fi, pe un fundal politic mai mult sau mai puţin calm, poate duce, fără a dezechilibra situaţia politică, trei reforme concomitent. O reformă serioasă trebuie să o pregăteşti, cel puţin, un an, presupune şi o strategie de intrare în aceste reforme, o strategie de comunicare, trebuie să ai echipă, trebuie să ai resurse. Eu nu cunosc reforme serioase care să dureze mai puţin de un mandat.”

Europa Liberă: Dar mă gândesc la cazul Poloniei. Au trecut printr-o terapie de şoc şi au reuşit.

Valeriu Lazăr: „Merci pentru această întrebare. Dacă ne vom uita la istoria noastră şi dacă ne vom uita la istoria altor ţări şi Polonia este unul foarte grăitor, nu veţi găsi niciun guvern care a plecat în istorie cu titulatura de reformator, dacă şi-a propus ambiţii politice pe termen scurt, mediu. Reforma în Polonia nu se asociază cu ex-prim-ministrul Poloniei, dar cu ex-vicepremierul, ministrul de finanţe Balcerowicz, care a realizat aceste reforme, de fapt, punând pe altar cariera sa politică.

Hai să ne uităm la experienţa Republicii Moldova, care guvernele care s-au perindat de la independenţă încoace are această titulatură de cel mai reformator guvern? Guvernul Sturza. Ce s-a întâmplat cu ex-premierul după ce a făcut aceste reforme?”

Europa Liberă: A fost demis de către Alianţa pentru Democraţie şi Reforme.

Valeriu Lazăr: „Şi aici eu vreau să ajung. Guvernul acesta a început foarte multe reforme.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi părtaşul: mai puţine reforme şi cu mai mult impact?

Valeriu Lazăr: „Nu, nu, acest guvern a avut din start o contradicţie. Acest guvern inevitabil trebuia şi şi-a asumat responsabilitatea politică pentru nişte reforme care nu mai puteau fi amânate, şi aceasta a fost şi o necesitate internă, dar a fost şi o precondiţie din afară. Şi acest guvern s-a aventurat, în sensul bun al cuvântului, s-a aventurat; eu am numărat, în cel puţin, vreo zece reforme serioase.

Vlad Filat, Marian Lupu, Valeriu Lazar, octombrie 2012, la Chișinău
Vlad Filat, Marian Lupu, Valeriu Lazar, octombrie 2012, la Chișinău
Ştiţi, o dinamică foarte interesantă: pornim să facem o reformă, după care valenţa noastră politică ne face să fim foarte atenţi la sensibilităţile politice şi atunci începem a ezita. Nu există un guvern reformator, atunci când în fruntea acestui guvern – şi nu mă refer doar la prim-ministru, mă refer şi la toţi ceilalţi – există politicieni. Adică un guvern de genul acesta, care vrea să intre în istorie ca reformator sau nu are încotro, el, de obicei, arde repede. Şi dacă pe unele sectoare reformele s-au mişcat ceva mai repede, hai deja la ziua de astăzi, nu mai am ce ascunde, vă spun un mic secret.

Pe domeniul energetic şi pe alte domenii pe care le-am avut în competenţă, eu, cel puţin, am avut grijă, ca pe domeniul energetic, dacă vă uitaţi atent când au venit cele mai reformatoare legi? Pe final de 2009, început de 2010, fiindcă eu vedeam că pe domeniul energetic nu vom stopa declinul, nu vor veni investiţii, atunci când nu vom avea o politică tarifară corectă etc. Au fost nişte condiţii interne şi nişte condiţii din afară, fiindcă donatorii nu dau bani acolo unde văd că mecanismele nu sunt cele corecte. Am făcut-o repede, pe final de 2009, Legea energiei electrice, Legea gazelor naturale, am depolitizat procesul de aprobare.”

Europa Liberă: Şi vă întreb cum v-a reuşit?

Valeriu Lazăr: „Înţelegeam foarte bine că tarifele în Republica Moldova, regretabil pentru toţi consumatorii, trebuiau să crească până la o anumită medie regională. Piaţa energetică este una regională. Şi atunci nu are rost să întinzi mâţa de coadă, mai bine să faci rapid reformele, să depolitizezi procesul de aprobare a tarifelor, să bagi logică economică şi logică care atrage investiţiile în sector. Au crescut primul an tarifele, au crescut al doilea an tarifele şi eu intuiam şi Slavă Domnului că am avut dreptate. Am zis: „Nu, deja din al treilea an de mandat deja nu vor mai creşte tarifele”.

Ce rost, pot să merg e în reforma regulatore repede, să fac un pas mare înainte, dacă eu văd că mediul de afaceri reclamă probleme? Şi atunci ori eu trebuie să încetinesc ritmul, ori să încerc să fac imbolduri: „Stimaţi colegi, hai să ne mişcăm ceva mai repede”. Şi aici avem exemple pozitive. Eu vreau să vă zic că pe educaţie, odată cu venirea doamnei ministru Sandu, dumneaei a reuşit prin cooperare, prin comunicare, în câteva luni de zile, să transmită nu doar mesajele, dar ministerul şi-a luat leadership-ul în reforma în educaţie.

Pe mine mă interesa reforma în sistemul de pregătire profesională. De ce? Fiindcă mediul de afaceri spune: „Daţi-ne oamenii de calificarea necesară”. Nu poţi să ai rezultate într-un domeniu, dacă un alt domeniu întârzie prea mult cu reformele.”

Europa Liberă: Nu poate să existe performanţă într-un domeniu, dacă alt domeniu se duce în declin.

Valeriu Lazăr: „Tot aşa, de succesele, să zicem, în domeniul energetic depinde tot ce fac, de performanţa colegilor. Aceasta este logica.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, în ce măsură criza politică de la Chişinău a arătat sau nu că proiectul europenizării Republicii Moldova la nivel intern a constat doar în adoptarea formală a reformelor cerute de către Bruxelles şi perpetuarea practicii vechi: corupţie, birocraţie, subordonarea justiţiei şi şirul poate fin continuat.

Valeriu Lazăr: „Da, este poate cea mai importantă întrebare. Standarde europene aceasta înseamnă nu numai reguli de joc, ceea ce înseamnă legi sau acte sublegislative, dar înseamnă şi aplicare, aceasta înseamnă instituţii. Ca instituţiile să fie funcţionale, ele trebuie să participe nemijlocit în procesul acesta de schimbare a legislaţiei. De aceea este important, fiindcă se schimbă mentalitatea. Eu, de exemplu, aş crea un birou foarte solid pentru integrarea europeană a Republicii Moldova...”

Europa Liberă: Dar este Comisia Naţională pentru Integrare Europeană.

Valeriu Lazăr: „Comisia Naţională pentru Integrare Europeană nu e o structură executivă. Comisia Naţională se întâlneşte şi discută. Dar eu spuneam de o direcţie executivă, un birou de coordonare care fie este condusă de prim-ministru nemijlocit, fie este un vicepremier dedicat. El numai cu aceasta trebuie să se ocupe, cu funcţii de coordonare intersectorială. De la un anumit moment, noi trebuia să schimbăm cadrul acesta instituţional.”

Europa Liberă: Întrebarea cetăţeanului, votantului dumneavoastră: unde sunt banii europenilor? S-a vorbit atât de mult despre această asistenţă pe care o oferă Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, se spunea că ar trebui, în fiecare localitate, să existe un indicator pe care să scrie: „Grădiniţa a fost edificată cu banii europenilor”, „Podul a fost dat în exploatare în baza suportului financiar de la partenerii de dezvoltare”. Unde sunt banii care au venit, în aceşti 3 ani?

Valeriu Lazăr: „Partea leului din aceşti bani sunt în ţară. Şi, de fapt, ceea ce spuneţi, se şi întâmplă. Proiectele finanţate din fonduri europene, pe care le implementăm noi, fie că e vorba de business incubator, fie e vorba de o instalaţie cazan pe biomasă, veţi găsi acolo tocmai ceea ce spuneaţi, că e finanţat din fonduri europene. Admit că vizibilitatea acestor resurse este încă redusă. Dar să nu uităm că este ceea ce se numeşte ciclul proiectului, noi abia acum am intrat masiv în faza operaţională.

La implementarea ideii, ceea ce înseamnă studiu pre-fezabilitate, studiu fezabilitate, tender de preselecţie, tender de selecţie, inevitabil, se duc 2-3 ani. Acum pe majoritatea din aceste proiecte, care au fost începute în 2009, în 2010, abia acum noi intrăm în faza operaţională, cu programul drumurilor, cu „Compact”-ul, toate sunt fie în faza de tender, pre-tender. Adică intrăm în faza de şantier. O anumită parte din aceste resurse sunt tocmai acele servicii de consultanţă. Un consultant foarte bun, de talie internaţională costă. Problema e în ce măsură noi valorificăm expertiza cu care vine acest om, spuneam, diferă de la o instituţie la alta.”

Europa Liberă: Iar opoziţia comunistă spune că nepoţii nepoţilor vor avea de întors datorii.

Valeriu Lazăr: „Nu e corect. Eu vreau să vă zic că noi, în comparaţie cu ţări hiperdezvoltate, arătăm mult prea bine. Eu mi-aş fi dorit ca noi să arătăm poate nu sub 20% datoria externă, publică, raportată la PIB. Pe mine aceasta nu mă bucură, vă spun sincer. Eu pot să admit şi 60%, şi 70%, dar în ţară să vină mijloace de dezvoltare, dacă ne uităm în structura acestor bani.

De aceea colegii noştri din PCRM nu au dreptate, categoric, în această
Problema este ca aceste mijloace să fie utilizate cu cap, gospodăreşte ...

situaţie. Cea mai mare datorie externă o au Statele Unite ale Americii, care este şi cea mai bogată ţară. Nu aceasta este problema! Problema este ca aceste mijloace să fie utilizate cu cap, gospodăreşte, în special, oamenii trebuie să investească bani în infrastructuri, fiindcă investesc în viitor, în productivitate, etc. – prima condiţie.

Sigur, trebuie să o facă într-o manieră cât mai eficient posibil, aceasta înseamnă transparent etc., dar şi să nu depăşească o anumită limită. Să atragem resursele, mai ales, dacă sunt resurse de dezvoltare, sunt credite concesionale sau granturi.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, ştiţi de unde vine blestemul cel mai mare la adresa guvernării? Din partea segmentului foarte îngust al păturii mijlocii, că i-aţi înăduşit, le-aţi pus ştreangul la gât ca să îşi desfăşoare activităţile. Mulţi au falimentat, mulţi sunt pe cale să falimenteze.

Valeriu Lazăr: „Sigur că o parte din aceste probleme, vă dau perfectă dreptate, vin şi din zona autorităţilor publice. Dar e o situaţie obiectivă.”

Europa Liberă: Impozite, TVA, controale peste controale sunt o presiune pentru ei.

Valeriu Lazăr: „Sunt lucruri care obiectiv sunt în afara gestiunii guvernului. Şi este o situaţie obiectivă şi eu aş fi vrut ca în Uniunea Europeană să nu fie stagnare, dar să fie creştere. Dar eu vă dau dreptate şi aceşti oameni, care practică activitatea antreprenorială au perfectă dreptate. Şi ei zic: „Stimate stat, scoateţi presiunea aceasta de pe noi, cu controale că şi aşa ne e greu. Uite aici eu nu am ce le reproşa. Ba, din contra, eu am ce reproşa colegilor, care au funcţii de reglementare şi control. Noi trebuie să schimbăm mentalitatea, noi trebuie să înţelegem că statul prestează servicii antreprenorilor şi viceversa, noi trebuie să convertim mentalitatea.

Europa Liberă: Dar statul i-a constrâns mai degrabă decât să le presteze serviciile.

Valeriu Lazăr: „Valentina, aici recunoaştem că guvernul nu a avut performanţă la capitolul acesta. Sunt, cel puţin, câteva instituţii care, eu zic, au acţionat cu rea intenţie şi cazurile de corupţie, care ies la iveală – slavă Domnului, în sfârşit, a ajuns şi şeful Fisc-ului să fie măcar aşa, dar suspendat din funcţie – păi nu era secret pentru nimeni în ţara aceasta ce se întâmplă şi i-am spus-o într-o discuţie mai particulară şi domnului prim-ministru.

,,Domnule prim-ministru, dacă va avea acest guvern probleme mari, va fi din cauza Fisc-ului şi din cauza Vămii.” Bine, cu Fiscul a ieşit toată chestia asta la suprafaţă. Eu mi-aş fi dorit ca să intervină această situaţie fără scandaluri şi fără alte circumstanţe, dar eu cred că nu e târziu măcar acum să vedem de unde vin problemele pentru mediul de afaceri. Noi trebuie să creăm un mediu cât mai bun pentru cei care până la urmă muncesc şi plătesc impozite.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, ce scenarii vedeţi după căderea guvernului AIE? Se va reuşi formarea unui nou cabinet de miniştri pro-european?

Valeriu Lazăr: „ De fapt, eu zic să nu facem tragedie din ceea ce s-a întâmplat. Trei ani jumătate s-a acumulat masă critică şi în societate, şi în guvern. Au mai ieşit la suprafaţă multe lucruri neplăcute despre acest guvern şi e valabil pentru mai toate instituţiile. Era absolut necesară această resetare. Societatea aştepta o schimbare şi era absolut inevitabilă.

Aş fi vrut ca această resetare să aibă loc în alte condiţii. Eu regret mult ceea ce s-a întâmplat. Doi, cred că există toate ingredientele necesare. Hai să ne uităm simplu. Numărul de mandate necesare pentru a avea în continuare o coaliţie democratică şi pro-europeană avem? Avem!

Mai departe, noi nu ducem lipsă de oameni pregătiţi în toate partidele parlamentare şi de ce nu, poate ne mai uităm şi în afara acestor partide, mai găsim oameni care au expertiza necesară şi dorinţa de a munci. Semnalele care le primesc eu, şi de la partenerii noştri europeni, ei văd şi ceva pozitiv în ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, că şi ei vedeau necesitatea de a schimba ceva, de a scoate anumite domenii din stagnare, de a scoate de pe anumite domenii şi de pe anumite persoane stigmatul de oameni corupţi. Despre aceasta discuta toată lumea şi credeţi-mă că şi la Bruxelles şi la Berlin, nu sunt mai puţin documentaţi decât noi, dar erau foarte toleranţi cu noi. Eu chiar mă miram când oare se va întâmpla lucrul acesta.

Al treilea factor foarte important, care se numeşte suportul extern, nu s-a schimbat nimic. Încă noi mai avem suportul cel mai important, suportul populaţiei. Fiindcă da, nivelul lor de dezamăgire faţă de ceea ce întâmplă în guvernare creştea şi oamenii aceştia acum, dacă noi vom acţiona inteligent, inclusiv din punct de vedere politic, ba din contra, vom mai da o şansă populaţiei, cu certitudine aceasta va mai a o şansă în plus viitorului guvern.”

Europa Liberă: Credeţi că recâştigaţi încrederea cetăţeanului ?

Valeriu Lazăr: „ De aceea, eu cred că dacă schimbările vor fi pozitive...”

Europa Liberă: Şi vor avea impact în favoarea cetăţeanului...

Valeriu Lazăr: „Şi vor avea impact, dar nu avem, Valentina, nu avem altă soluţie. Noi avem în faţă mai puţin de un an. Ca oamenii să vadă
Există toate ingredientele necesare pentru a avea o guvernare eficientă şi în timpul care a mai rămas să ducem la sfârşit lucrurile începute!

beneficiile manifestate în nivelul de viaţă, în infrastructuri mai bune, servicii publice mai bune, noi avem maximum un an de zile.

De aceea, eu cred că există toate ingredientele necesare pentru a avea o guvernare eficientă şi în timpul care a mai rămas să ducem la sfârşit lucrurile începute, fiindcă chiar ar fi păcat. Să dăm o altă dinamică şi să schimbăm lucrurile radical pe domeniile care rămân în urmă.

Totul e real, totul e posibil şi, dacă se va dori, lucrul acesta se va întâmpla, fiindcă de noi depinde. Numai ce spuneam eu, că după şedinţa de astăzi de guvern, eu niţel am ieşit mai îngrijorat. Orice observator va vedea în câteva din iniţiativele de astăzi o pregătire pentru anticipate, pentru campania electorală. Fiindcă în măsura în care colegii noştri din guvern care până nu demult se opuneau anumitor iniţiative, de ce ? Fiindcă avem obligaţiuni faţă de FMI, avem anumite constrângeri.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi, că iniţiativa a venit tocmai din partea lor, eu traduc în limbaj simplu, aceasta înseamnă pregătire pentru anticipate. Chestia aceasta pe mine mă întristează. Cineva şi-a făcut strategia demult. Eu chiar nu credeam în declaraţiile, inclusiv ale colegilor mei de partid, care spuneau că uite strategia este clară, oamenii vor anticipate. Eu ziceam, nu ar trebui. Dar eu cred că noi trebuie să încetăm orice tip de atacuri, nu face nimănui bine.

Există şanse reale, punţile încă sunt întregi, trebuie depersonificarea procesului de guvernare per ansamblu. Noi nu avem elemente de structură care ar face imposibilă resetarea acestei alianţe. Noi avem probleme de comunicare, noi avem probleme de funcţionare, de aplicare a acestor mecanisme sau de neaplicare a lor. Trebuie să revenim, să depolitizăm, cât de caraghioasă n-ar părea această formulare, zic încă o dată, pe cât posibil de diminuat valenţele politice în activitatea guvernului. Totuşi trebuie să prevaleze ceea ce noi numim tehnocraţie.”

Europa Liberă: Un nou guvern în cât timp?

Valeriu Lazăr: „ Dacă se doreşte, foarte repede. Viitorul guvern va avea o responsabilitate enormă. Dacă asupra viitorului guvern va plana această valenţă puternică politică, nu aşteptaţi reforme, nu aşteptaţi rezultate. Oricine ar fi prim-ministru, al oricărui partid ar fi lider. Atâta timp cât este un partid politic, mai ales, dacă e un partid politic care are o locomotivă incontestabilă care târâie, să-l pună şef de executiv şi să facă reforme nepopulare din punct de vedere politic şi o persoană care are ambiţii politice, sănătoase, dar dacă nu vede aceste ambiţii pe termen mediu-lung şi nu pe termen scurt-mediu, noi nu vom avea rezultatele pe care ni le dorim.

Iar dacă această Alianţă nu va avea rezultatele pe care noi ni le dorim într-un an jumătate, doi, adică până la alegeri ordinare, atunci noi avem tot o problemă. Fiindcă noi trebuie să mergem la cetăţeni cu rezultate şi e real să avem aceste rezultate.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, admiteţi un guvern de tehnocraţi, un guvern de centru-stânga, un alt guvern?

Valeriu Lazăr: „ Nu aceasta am avut în vedere. Pot să admit orişice, dacă face bine. Eu, de exemplu, cred că a fost o greşeală atunci când toate structurile care gestionează frontiera au revenit unui singur partid. E un conflict vădit de interese, fiindcă trebuie să existe acest echilibru şi un control reciproc. Şi de aici de merge faima. Mai departe, în afară de Procuratură...”

Europa Liberă: Justiţia aţi politizat-o.

Valeriu Lazăr: „Corect, orice structură, care are dreptul de a intenta dosare penale, trebuie să fie scoasă în afara procesului politic. Depolitizarea... Ministrul de interne trebuie să fie figură apolitică.”

Europa Liberă: Procurorul.

Valeriu Lazăr: „Procurorul, şeful Vămii, şeful Fiscului. De ce? Fiindcă oamenii aceştia...”

Europa Liberă: Şeful CNA.

Valeriu Lazăr: „Ce a fost rău? Trebuie să analizăm la rece, toţi să recunoaştem. Dacă un om nu a fost la locul lui, să nu ne temem să-l retragem. Dacă am văzut că nu a lucrat bine sistemul de comunicare, aceasta a fost o problemă mare, şi o recunoaşte toată lumea, trebuie să o luăm în calcul. Adică totul e real, avem toate datele problemei pe masă, trebuie doar să vrem şi e posibil.

Şi acum, în situaţia în care suntem, ca să asigurăm că această Alianţă va fi resetată şi acest guvern va fi funcţional, nu este suficient. Guvernul viitor trebuie să fie mult mai bun, cu un cap decât cel care a fost până acum, de aceea fiindcă timp a rămas puţin.”

Europa Liberă: E greu de imaginat cum găsiţi consens asupra candidaturii care va conduce guvernul.

Valeriu Lazăr: „Dacă se doreşte, nu e o problemă, dar primul, eliminarea acestei contradicţii de sistem. Profilul viitorului prim-ministru, ambiţiile politice sunt pe planul trei, patru. Este un politician care are viziune, are curaj de a lua decizii îndrăzneţe şi are curajul de a face echipă şi a admite în echipa lui oameni la fel de puternici sau chiar mai puternici ca el, fiindcă într-un mediu unde ai oameni slabi, inevitabil tu degradezi. Doar într-un mediu cu oameni puternici, tu perseverezi, tu devii şi mai puternic. De aceea, eu cred că toată lumea, acum la rece trebuie să-şi tragă concluziile.”

Europa Liberă: Dar mai admiteţi ca Vlad Filat să conducă viitorul cabinet de miniştri?

Valeriu Lazăr: „Eu admit orice. Eu, dacă aş fi liderul unui partid politic, locomotiva acestui partid, eu m-aş ţine departe de funcţia de prim-ministru. Dar Partidul Liberal Democrat, ca şi Partidul Democrat şi Partidul Liberal, şi oricare alt partid trebuie să-şi ia deciziile pentru ei.”

Europa Liberă: Dar cineva din partidele AIE ar putea totuşi să facă coaliţie cu PCRM-ul?

Valeriu Lazăr: „În formula actuală, eu nu văd cum. PCRM-ul a declarat foarte clar: ei vor alegeri anticipate, e voinţa lor, au spus-o clar. Eu nu văd cum PCRM-ul să susţină orice guvern, dacă ei au spus franc că ei vor alegeri anticipate. Cel puţin, au spus direct şi sincer.

Acum pentru mine rămâne mare semn de întrebare dacă nu cumva e adevărat ceea ce se spune, că PLDM-ul de mult şi-a stabilit strategia că vrea anticipate, cel puţin, ceea ce se întâmplă în ultimele zile şi astăzi, şi mi-ar părea rău, dar să o spună franc, aşa cum o fac, cel puţin, comuniştii. De aceea noi nu avem altă soluţie.

Să lăsăm emoţiile la o parte, să punem în mişcare şi ceea ce se numeşte feelingul politic adevărat, s-ar putea să ajungem la alte concluzii, să avem o Alianţă care să genereze un guvern şi să-i dea într-un fel o libertate unui guvern cât mai depolitizat posibil. Un guvern de succes, care va ţine cont de greşelile anterioare.

Eu nu văd un guvern cu un premier cu un profil politic vădit, eu nu văd cum e posibil aceasta. Văd un premier care să aibă o capacitate, nebună, dacă vreţi de comunicare.

Câţiva ani în urmă ne-a vizitat Republica Moldova directorul PNUD-ului, o doamnă, Helen Clark, care în Noua Zeelandă, în ţara sa de origine, a fost de 3 ori prim-ministru, în guvern de coaliţie, şi mai mult decât atât, un guvern într-un fel minoritar. Şi ea a spus nişte lucruri care mie mi sau întipărit în minte pentru toată viaţa: „Stimaţi colegi, un guvern de coaliţie, ca să aibă succes, trebuie să ţineţi minte două cele mai importate lucruri: comunicarea (nu poate să aibă succes un guvern în care prim-ministrul şi toţi ceilalţi nu comunică, ei trebuie să comunice mult mai mult decât comunică un guvern mono, fiindcă este nevoie de liante şi doar comunicarea îţi permite să rezolvi problemele mici şi să nu admiţi ca ele să se regenereze în probleme mari). Şi doi, spunea ea, deci eu eram ca o mamă vitregă înţeleaptă. O mamă vitregă înţeleaptă, ca să asigure armonia în familia, cu copiii adoptivi se poată mult mai bine decât cu propriii copii. Tradus în limbaj politic, aceasta ar însemna că eu comunicam cu miniştrii care nu erau ai mei, din partidul meu mult mai mult decât cu ai mei. Trei: eu îmi făcusem o regulă, săptămânal, invitam la un ceai, la o cafea liderii partidelor care mi-au delegat oamenii, dar eu săptămânal invitam la o cafea şi liderii partidelor care nu mi-au dat mandatul de încredere. De ce? Pentru că trebuie să înţelegi că, chiar dacă tu ai mai multe mandate, tu ai nevoie, în primul rând, de ei, fiindcă tu porţi responsabilitate, toţi poartă responsabilitate, dar tu, în primul rând, trebuie să fii gata, să cedezi, că tu ai nevoie, în primul rând, de ei.”

Europa Liberă: Dar cine poate fi la noi mama vitregă?

Valeriu Lazăr: „Foarte mulţi oameni. Dar aceasta presupune înţelepciune politică, nu presupune ambiţie politică.”

Europa Liberă: Dar aceasta înseamnă că această persoană trebuie să fie acceptată de toate aceste 3 formaţiuni politice.

Valeriu Lazăr: „Noi, Partidul Democrat noi nu ne dorim, din 1001 considerente, nu ne dorim alegeri anticipate, cu atât mai mult că ele pot fi evitate, cu atât mai mult că dialogul este mai mult decât posibil, cu atât mai mult că vă spuneam: mergerea acum la anticipate, în aceste condiţii, de dezamăgire în societate poate să ne dea un scor electoral pe care eu nu vreau să îl regret, fiindcă eu nu vreau ca 3,5 ani de muncă să se ducă pe apa sâmbetei, eu nu vreau să mă blesteme maică-mea sau copiii mei. Şi e absolut posibil să depăşim această situaţie.”

Europa Liberă: Dar foarte scurt, domnule Lazăr, ce consecinţe ar putea avea criza asupra semnării acordurilor moldo-comunitare?

Valeriu Lazăr: „Pentru partenerii noştri europeni este important ei să vadă că în Republica Moldova nivelul culturii politice este cel care este, nu pe care vor ei să-l vadă. Ei vor să vadă că Moldova este în stare să se autoguverneze. Adică să nu simplificăm lucrurile, să nu banalizăm că din partea Uniunii Europene semnarea acestor acorduri ar însemna o decizie geopolitică foarte importantă. Or, această decizie nu ar însemna doar că am îndeplinit nişte lucruri tehnice, nu.

Eu, în locul lor, aş ţine Moldova pe linia de aşteptare până când vor vedea că în societate sunt schimbări ireversibile, în instituţii sunt schimbări ireversibile şi funcţionează ca instituţiile europene, nu atunci când aţi bifat că aţi îndeplinit nişte condiţii. Şi eu sunt sigur că ei anume aşa judecă.

Finalizarea negocierilor tehnice nu înseamnă că am întrunit toate premisele necesare, ca odată şi pentru totdeauna să fie o decizie politică a partenerilor noştri europeni. Aceasta este mai important. Comportamentul politic pentru partenerii noştri europeni înseamnă mult mai mult, trage la cântar pentru o decizie sau alta decât nişte chestii tehnice.”

Europa Liberă: Sunteţi optimist?

Valeriu Lazăr: „Rămân optimist în continuare. Spuneam, totul depinde de noi, cei din afară pot doar să ne ajute, să fie alături de noi, dar nu ne pot substitui.”
XS
SM
MD
LG