Linkuri accesibilitate

Victorie à la Pirus - Londra blochează reglementarea băncilor


Atitudinea prudentă a europenilor e rezultatul șantajului premierului britanic David Cameron cu proiectul său de referendum in legătură cu rămânerea Angliei in UE.



După declanșarea crizei financiare globale în urmă cu cinci ani s-a vorbit mult despre comportamentul bancherilor, pe care unii îi considerau principalii vinovați. O consecință întârziată a acelor resentimente, bazate pe cifre de obicei foarte mari, ar putea fi efortul actual al UE de a plafona veniturile bancherilor. Dar ca de atâtea ori în trecut, ce vor puterile continentale nu este pe placul Marii Britanii, așa cum veți auzi în relatarea lui Dan Alexe.

Londra a reușit să evite pentru moment aplicarea unei directive europene care ar duce printre altele la plafonarea bonusurilor bancherilor. Cartierul finantelor din Londra - The City - este principala piață financiară a Europei si una din cele mai importante din lume. Guvernele britanice succesive au căutat intotdeauna să evite orice tentativă europeană de reglementare a bancilor britanice.

Ministrul britanic al finantelor, George Osborne, a fost astfel total izolat, marți, la Bruxelles printre omologii sau europeni, cu toții de acord cu proiectul de plafonare a bonusurilor bancherilor. Miniștrii ar fi putut de altfel trece peste opoziția britanică, trecând la vot, dar nu au facut-o.

Atitudinea prudentă a europenilor e rezultatul șantajului premierului britanic David Cameron cu proiectul său de referendum in legătură cu ramanerea Angliei in UE. Se generalizează acum tendința de a evita orice inițiativă, in cadrul UE, care ar putea da argumente euroscepticilor britanici.

David Cameron obținuse deja o victorie, la recentul summit european din februarie in chestiunea bugetului UE pe anii 2014-2020. Cameron a obținut atunci reducerea bugetului european cu mult sub pragul pe care celelalte capitale il gaseau acceptabil. Victoria sa a fost atunci ușoară, întrucât pentru aprobarea bugetului UE era nevoie de unanimitate, iar Cameron amenințase cu un veto. In chestiunea bonusurilor bancherilor, însă, era nevoie doar de o majoritate simplă, dar miniștrii europeni au preferat sa nu treacă la vot, pentru a nu da argumente celor care, in Anglia, ieșirea țării din UE.

Aceasta ar putea fi insa o victorie à la Pirus, întrucât Parlamentul european a anunțat ca va adopta textul acordului ce prevede limitarea bonusurilor bancherilor. La fel, Parlamentul european a amenințat ca va refuza sa accepte bugetul redus al UE, întrucât nu este deloc momentul ca Uniuniunea sa își impună o austeritate sporită doar pentru a mulțumi exigențele ideologice britanice.

In sfarsit, faptul ca Anglia si-a impus punctul de vedere fără sa aibă de partea sa niciuna din celelelalte 26 de țări ale UE arată cât de izolat este acum guvernul lui Cameron in fața Europei.

Directiva europeană respinsă de Londra privește nu doar bonusurile anuale, ci si acele „parașute aurite", sumele uneori colosale plătite directorilor bancilor in caz de ruptura de contract si care foarte adesea nu fac altceva decât sa „recompenseze eșecul".

La fel, directiva ar mai impune băncilor sa declare la nivel european orice membru cu un salariu anual care depășește un milion de euro.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG