Linkuri accesibilitate

„Visători naivi în „Republica Plahotniuc” (Adevărul)


O nouă scurgere de informaţii din dosarul Vicol (Ziarul de Gardă)


Un editorial semnat de Alina Ţurcanu în „Adevărul” are titlul „Visători naivi în „Republica Plahotniuc”. Jurnalista crede că votul de marţi pentru demiterea Guvernului a demonstrat că interesele unui stat cântăresc mai puţin decât setea de răzbunare a lui Vlad Plahotniuc, şi că cetăţenii s-au pomenit captivii unui „oligarh complexat, dornic de putere absolută”. „Supărat că a fost dat jos din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Plahotniuc a vrut să-i demonstreze premierului Vlad Filat că-l poate lovi mai rău. Ce contează că pentru fericirea sa de moment sunt date peste cap perspectivele europene ale ţării?”, se întreabă autoarea.

„Adevărul” mai observă că o primă rundă de negocieri între lideri ai AIE s-a soldat fără vreun rezultat. „E prematur”, afirmă preşedintele Nicolae Timofti. Reprezentanţii PD şi ai PL sunt fermi pe poziţii – nu-l mai vor în fruntea Guvernului pe Vlad Filat, preşedintele PLDM. În timp ce presa, dar şi unii politicieni au dat câteva nume de posibili premieri, foştii colegi de-ai lui Filat îi sugerează că, dacă refuză dialogul, ar putea fi cercetat penal, după modelul Iuliei Timoşenko (fost premier al Ucrainei) sau al lui Adrian Năstase (fost premier al României).

Reporterii „Centrului de Investigaţii Jurnalistice” observă că de cinci ani Republica Moldova are o lege privind conflictul de interese, care ar trebui să sancţioneze demnitarii care iau decizii în favoarea rudelor sau partidelor din care fac parte sau obţin favoruri personale. Cu toate acestea, cadrul legislativ adoptat, mai mult pentru a bifa nişte angajamente către forurile internaţionale, până acum nu a funcţionat, dovadă fiind faptul că, deocamdată, organele de drept nu au dosare finalizate cu sentinţe, în care barem cineva să fi fost tras la răspundere. Şi niciun contract semnat în conflict de interese nu a fost desfăcut sau lovit de nulitate, aşa cum prevede legea.

Moni Stănilă de la „Timpul” opinează în editorialul „Abia acum m-a luat cu adevărat frica” că stabilitatea Moldovei e doar una închipuită. „Aşa cum grecii antici l-au crezut pe Aristotel că universul e geocentric şi pământul e fix, aşa am crezut şi noi că Moldova are stabilitate. Când colo plonjăm în cosmos, dar nu în jurul axei noastre, ci în jurul celor mai perfide interese pentru putere ale unor politicieni în care nu mai cred, cum nu mai cred în Atlas care promitea să ţină pământul în spate. Sau cum nu mai cred în Rudolf, renul lui Moş Crăciun”, ironizează autoarea.

Reporterii săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” scriu că de la începutul săptămânii s-a produs o nouă scurgere de informaţii din dosarul şefului Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol. Deşi acces direct la CD-urile cu interceptări şi stenograme are CNA, Procuratura Generală (PG) şi judecătorul de instrucţie, aceştia declară că nu cunosc cine a aruncat în presă, intenţionat, stenogramele interceptărilor. „Eu deja am obosit ca CNA să se acopere cu PG. Noi investigăm inclusiv implicarea CNA-ului în plasarea interceptărilor şi stenogramelor în mass-media”, susţine Andrei Pântea, procuror general interimar. Avocata lui Vicol, Ana Uraschi, arată cu degetul spre CNA, scrie „Ziarul de Gardă”.
XS
SM
MD
LG