Linkuri accesibilitate

O vendetă ce sacrifică viitorul european al Moldovei (V. Ciobanu/Adevărul)


„Demiterea guvernului a dat startul campaniei electorale” (Timpul).



Tema zilei este în presa de azi debarcarea guvernului Filat.
Editorialistul Vitalie Ciobanu apreciază în „Adevărul” că „din păcate, n-a fost vorba de prostie, ci de ticăloşie. De o ticăloşie patentată”. Potrivit dlui Ciobanu, „nici Filat nu a fost ireproşabil. A consimţit să participe la o conjuraţie imorală, iar „partenerii“, atunci când s-au simţit ameninţaţi de încercarea lui de a denunţa păienjenişul ţesut de Plahotniuc, au făcut totul pentru a arăta lumii că nu este cu nimic mai bun ca ei. Vitalie Ciobanu consideră dramatic faptul că această vendetă nu îl loveşte doar pe premier, ci sacrifică viitorul european al Moldovei. Ca şi în alte dăţi, când a avut speranţe de a ne desprinde din îmbrăţişarea Rusiei.

La un alt autor de la „Adevărul”, istoricul Igor Caşu se găseşte întrebarea dacă „sunt oare iminente alegerile anticipate?”
Potrivit dlui Caşu, „toate cele trei partide din AIE au de pierdut în urma anticipatelor, prin extensie şi, mai important, Republica Moldova în ansamblu, care va reveni pe orbita intereselor ruseşti şi căreia Occidentul îi va întoarce spatele pe o vreme nedefinită”. „De aceea, - crede dl Caşu, - nu este exclus că în următoarele săptămâni vom asista la negocieri dificile de creare a unui nou guvern. […] Filat, deşi a declarat că nu se teme de alegeri anticipate, cred că ar prefera totuşi să nu se ajungă până acolo. Riscul este prea mare”.

Demiterea guvernului a dat startul campaniei electorale” – este titlul articolului semnat de Constantin Tănase în „Timpul”. Potrivit editorialistului, „nu ar fi corect şi nici adevărat dacă am afirma că acest guvern nu are şi unele realizări la activ.

Problema e alta: anume acest guvern care a avut toate şansele să schimbe Moldova la faţă a făcut totul ca Alianţa să deraieze şi să aibă imaginea unei structuri politice iresponsabile, corupte şi criminale”. „Dezamorsarea crizei politice, provocată de Filat, tot de el depinde”, a stabilit dl Tănase în comentariul său.

Serghei Tkacy apreciază în „Panorama” că „politicienii devin gangsteri”. În opinia autorului, „partidele aflate la putere acum nu numai că au încetat în esenţă să fie ca atare, dar au şi întors pe dos toate instituţiile statului şi le-au subjugat propriilor interese”.

Tot „Panorama”, dar nu numai, înserează declaraţia comună a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, şi a comisarului european pentru extindere, Štefan Füle, în care cei doi demnitari europeni îndeamnă clasa politică la dialog şi îi sugerează să nu devieze de la asocierea politică şi integrarea economică cu UE.
„Am luat act de votul de neîncredere al Parlamentului Republicii Moldova care produce demiterea guvernului de la Chişinău. Acest vot are loc într-un moment când Republica Moldova a făcut progrese substanţiale în procesul de liberalizare a vizelor şi era foarte aproape încheierea ambiţioaselor negocieri pentru Acordul de Asociere cu UE", afirmă Ashton şi comisarul Füle, în comunicatul de presă citat de mai multe publicaţii.

Şi „Căderea guvernului Filat în Republica Moldova în urma unei moţiuni de cenzură pune capăt unei perioade suprarealiste de patru ani în istoria acestei ţări”, apreciază Petru Clej într-un articol publicat de Contributors.ro şi întitulat „Democraţia în Republica Moldova este o butaforie”. Potrivit dlui Clej, „acest eşec nu e surprinzător. El reprezintă un efect al superficialităţii implantării democraţiei în Republica Moldova, al caracterului efemer si lipsit de fond al partidelor politice de aici”.
XS
SM
MD
LG