Linkuri accesibilitate

Ioan Enciu: România şi Bulgaria sunt gata să adere la spaţiul Schengen


Ioan Enciu
Ioan Enciu

Raportorul Parlamentului European pentru pachetul legislativ privind frontierele Schengen rămâne optimist, în ciuda opoziţiei ferme a Germaniei.


In ultima jumatate de an, mai multi oficiali germani (cei mai multi politicieni crestin-democrati din landul Bavaria) au pregatit prin intermediul mai multor declaratii o posibila blocare, nu se stie pentru cat timp, a Romaniei si Bulgariei la usa spatiului Schengen. Manfred Weiß, fost ministru al justitiei din Bavaria, spunea cu ceva timp in urma ca Sofia nu va intra in spatiul Schengen din cauza Bucurestiului. O astfel de declaratie a apasat parca pe butonul frustrarilor vecinilor de la sud, acestia declarand ca Romania ii blocheaza Bulgariei accesul la fondurile europene.

„In anul 2011 am fost in Bulgaria si Romania impreuna cu o delegatie a Comisiei LIBE din care facea parte, desigur, si raportorul principal, dl Coelho, pentru a inspecta stadiul in care cele doua tari au ajuns din punct de vedere tehnic. Atunci am constatat ca cele doua tari au un stadiu de pregatire mult mai inalt decat tari care se afla de multa vreme in acest spatiu. Romania a investit aproape 1 miliard de euro in aparatura necesara pentru alinierea la AQ-ul Schengen”, declara Ioan Enciu, unul dintre expertii Parlamentului European in chestiunea Schengen, raportor din partea Grupului socialist in dosarul accesului Romaniei si Bulgariei in spatiul fara frontiere al UE.

Comisia LIBE (de Justitie si Libertati Civile) a Parlamentului European a aprobat cu majoritate de voturi in 2011 raportul privind admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, documentul trecand apoi fara probleme si de Parlamentul European. Decizia se ia insa in Consiliul European, acolo unde statele membre au ultimul cuvant. Mai multe tari, inclusiv Bulgaria, au cerut evaluarea separata a ultimelor doua tari membre ale UE, fapt lipsit de realism in conditiile in care tratarea „la pachet” a celor doua tari este prevazuta in chiar tratatul UE.

Publicarea ultimului raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei din Romania, a avut consecinte extrem de importante in dosarul Schengen. La putin timp dupa prezentarea raportului, Germania a spus foarte clar ca problema Romaniei nu mai este una tehnica, ci una care decurge din constatarile deloc pozitive din analiza asupra justitei romane.

Intr-un interviu pentru RFI, europarlamentarul german Markus Feber a spus ca desi respecta criteriile tehnice, atat Romania cat si Bulgaria nu respecta nici macar criteriile minime pentru a intra in Schengen, iar in privinta coruptiei „situatia s-a inrautatit in ambele tari”.

Totusi europarlamentarul Ioan Enciu se declara optimist cu privire la posibilitatea ca la mijlocul acestei luni Consiliul European sa ia o decizie, poate chiar una pozitiva, cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Motivul: una dintre prioritatile presedintiei irlandeze este chiar aceasta: aderarea celor doua tari din est la spatiul fara frontiere. „Cand noua presedintie irlandeza si-a prezentat prioritatile in Parlamentul European, primul ministru al acestei tari a spus ca aceasta este una dintre prioritatile sale. Totul depinde insa de MCV. Ei vor incerca sa puna pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni JAI luarea in discutie a cazului celor doua tari. Sansele sunt insa destul de mici”, a declarat europarlamentarul Ioan Enciu.
XS
SM
MD
LG