Linkuri accesibilitate

Cum a fost demis guvernul AIE condus de Vlad Filat


Dezbaterea moțiunii de cenzură în parlamentul de la Chișinău
Dezbaterea moțiunii de cenzură în parlamentul de la Chișinău

Mihai Ghimpu a spus că ar fi în stare chiar să ceară chiar demiterea lui Nicolae Timofti..



Peste 50 de deputați comuniști, democrați și neafiliați au votat astăzi pentru demiterea guvernului Filat, aprobând moțiunea de cenzură înaintată joia trecută de opoziția comunistă pe fundalul luptelor interne din alianța de guvernare. Potrivit legii, premierul Vlad Filat are la dispoziție trei zile pentru a prezenta șefului statului demisia cabinetului său. Ulterior, intervine o perioadă de cel putin 45 de zile în care se va vedea daca poate fi negociată o nouă majoritate parlamentară sau este nevoie de organizarea anticipatelor. Președintele Nicolae Timofti poate juca in aceasta perioada un rol crucial prevazut de Constituție. Cu o relatare din Parlament, Liliana Bărbăroșie.

Atunci când îşi ţinea discursul în faţa deputaţilor, premierul Vlad Filat părea resemnat în faţa perspectivei de a fi demis.

El nu a stăruit prea mult nici chiar pe succesele guvernului său pe plan extern, succese recunoscute ca fiind incontestabile, chiar şi de cei mai înverşunaţi rivali politici ai săi.

Vlad Filat nu a insistat în discursul său nici pe acuzaţiile împotriva democratului Vlad Plahotniuc, acuzaţii de capturare şi substituire a instituţiilor statului, pe care s-a bazat atunci când a ieşit din acordul Alianţei pentru Integrare Europeană, cu câteva săptămâni în urmă.

Abia după trecerea moţiunii, premierul a spus presei că motivul din care s-a ajuns aici este tocmai lupta pe care a început-o cu acest democrat.

Aşa că votul care a urmat nu a părut să surprindă pe nimeni. Moţiunea comuniştilor a fost sprijinită de toţi democraţii, fără excepţii, astfel fiind date peste cap toate previziunile din ajun, care anticipau o posibilă surpriză din partea grupului lui Diacov din acest partid, care ar fi putut să nu voteze, aşa cum spuneau analiştii.

Surprize nu au furnizat nici neafiliaţii de la care, pentru trecerea moţiunii, erau suficiente, cel mult, două voturi. Toţi cei care au spus în ajun că vor sprijini moţiunea, mă refer aici la grupul Dodon, au votat pentru prăbuşirea guvernului.

De fapt, ceea ce îi cer acum foştii aliaţi deja premierului este să se retragă. Vlad Filat a comentat această cerere că ar fi o încercare a foştilor săi colegi de a-i decapita şi duce la pierzanie partidul.

Dinspre liderul liberalilor a sunat astăzi un avertisment pentru şeful statului. Fiind întrebat cum va reacţiona PL-ul, dacă şeful statului va propune din nou candidatura lui Vlad Filat la funcţia de premier, Mihai Ghimpu a spus că ar fi în stare chiar să ceară chiar demiterea lui Nicolae Timofti.
XS
SM
MD
LG