Linkuri accesibilitate

(Ne)aderarea Romaniei la spațiul Schengen (Evenimentul zilei)


„Moldova repetă aproape la indigo situația din Ucraina” (România liberă).



O analiza semnata de Cristian Campeanu in România libera explica miza sedintei de azi a Parlamentului de la Chisinau, in care guvernul condus de Vlad Filat urma sa fie trecut prin motiune de cenzura. Cititorii români afla ca radacinile actualei crize politice din Republica Moldova se afla in chiar documentul de constituire a Aliantei pentru Integrare Europeana, care stipuleaza intr-o sectiune secreta impartirea scrupuloasa a functiilor intre cele trei partide componente, nu doar functiile din guvern si Parlament, ci si conducerea altor structuri ale statului. Intre timp, algoritmul a suferit deja unele derapaje.

Procuratura Generală şi CNA au devenit, de pildă, „braţul înarmat“ al oligarhului democrat Plahotniuc, care, scrie Campeanu, „le-a folosit în interes propriu, subminând eforturile Guvernului de a îndeplini condiţiile Planului de Acţiune în vederea asocierii la UE”. Recent, premierul Vlad Filat a incercat sa scape de partenerul incomod, ceea ce a declansat un adevarat razboi intre democratii condusi de Marian Lupu si liberal-democratii premierului Vlad Filat. Jurnalistul de la Romania libera precizeaza ca, daca guvernul cade prin motiune de cenzura, Republica Moldova poate sa-si ia adio de la eforturile in directia integrarii europene. „Se repetă aproape la indigo situaţia din Ucraina, unde orice deschidere spre Europa este amendată de reprezentanţii oligarhiei (...), care ameninţă să doboare Guvernul pentru că preferă regulile europene in locul zonei gri, a influenţei ruseşti”, mai spune in acest articol Cristian Câmpeanu.

„Aderarea României la spațiul Schengen are legătură cu extra-comunitarii şi cu modul cum trebuie să se bazeze cetăţeanul german pe vama noastră”, explica in Evenimentul zilei Sorin Ionita; ceea ce trebuia de fapt sa explice guvernul de la Bucuresti si anume: „dacă românul dă o viză de intrare kazahului sau lasă să intre camionul turcesc, acestea merg libere până la Berlin sau Amsterdam. Deci e important nu doar să fie graniţa dotată cu infraroşii, ultraviolete şi alte dispozitive de bronzat, ci în primul rând ca administraţia, pe vamă şi la Bucureşti, să nu fie coruptă sau fluctuantă, după cum are chef vreun secretar de stat”. Autorul lamureste deci care este legatura intre criteriile tehnice de aderare la Schengen si pe care Romania le-a indeplinit, si criteriile politice, la care Bucurestiul este in continuare necooperant.

Aduce amanunte Mircea Marian, tot in Evenimentul zilei. El spune ca obstinatia cu care guvernul Ponta il pastreaza în functie pe ministrul Relu Fenechiu, cercetat pentru coruptie, reprezinta un test. Ori justiţia înfrânge USL si Relu Fenechiu este condamnat, ori USL ocupă acest teritoriu al justitiei şi-şi salvează coruptii – de la Relu Fenechiu la Dan Voiculescu. „Se duce o bătălie la baionetă şi sunt tentat să cred că actuala majoritate parlamentară va câştiga”, spune Mircea Marian, pornind de la recenta si brutala revocare a doi dintre membrii grupului reformist din Consiliul Superior al Magistraturii.
XS
SM
MD
LG