Linkuri accesibilitate

Vînzoleala din jurul microbuzelor


Oraşul, ghidat de edili, trebuie să se mişte rapid către transportul cu trolee şi autobuze mari.



După o acalmie scurtă, în capitală, a reînceput vînzoleala din jurul maxi-taxiurilor. Edilii au remarcat că traseele multor microbuze coincid aproape în totalitate cu traseele troleibuzelor. Revelaţia asta a generat o propunere şi anume aceea ca patronii rutelor de microbuze să-şi modifice niţel itinerarul. Însă patronii sus-pomeniţi nu au fost încîntaţi de propunere şi au cam ignorat-o, dacă am înţeles eu bine. De aceea, primarul capitalei a venit cu o altă propunere: să se majoreze preţul călătoriei în microbuzele care au cam aceeaşi cale cu a troleibuzelelor.

Am stat o vreme şi m-am gîndit la miza acestei propuneri şi tot nedumerit am rămas. Din ştirea pe care am citit-o, am desprins gîndul că în felul acesta pasagerii vor putea să aleagă cu ce mijloc de transport să călătorească. Or, mi se pare la mintea cocoşului faptul că pasagerii pot să aleagă şi acum, fără majorarea preconizată. Iată eu, de pildă, am ales deja să merg numai cu troleibuzul. Şi dacă mîine microbuzul cu o rută similară îmi va cere 5 lei, ce se va întîmpla? Mai nimic. O să merg la fel, cu troleul.

Iar dacă mă gîndesc mai bine, întrezăresc aici o problemă. Să zicem că se scumpesc voiajurile cu microbuzele care au trasee similare cu ale troleelor. Dar cum rămîne cu celelalte rute? Ceilalţi nu se vor simţi discriminaţi? De ce trebuie să încasezi mai mulţi bani decît colegul tău numai pentru simplul fapt că traseul tău e identic cu al troleului?

Iar gîndurile mele merg mai departe. Şi încerc să înţeleg pe cine vrem să ajutăm cu găselniţa asta? Îi ajutăm pe microbuziştii care vor lua 4-5 lei pentru călătorie? E puţin probabil, căci lumea va prefera troleul mult mai ieftin. Dar nici troleibuzele s-ar putea să nu fie gata pentru noianul de pasageri care va migra negreşit spre ele după introducerea inovaţiei.

De fapt, lucrurile sînt simple ca tabla înmulţirii. Oraşul, ghidat de edili, trebuie să se mişte rapid către transportul cu trolee şi autobuze mari. Cu cît mai repede vom avea troleele şi autobuzele noi necesare, cu atit mai repede vor dispărea microbuzele anacronice. Iar ca să realizezi schimbarea asta trebuie să fii dotat şi pregătit. Atunci lucrurile se vor modifica de la sine, fără majorări de tarife ciudate.
XS
SM
MD
LG