Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



O nouă şedinţă a Parlamentului în aceasta dimineaţa, ședinţă în care urmează să se discute şi să se voteze moţiunea împotriva guvernului Vlad Filat. O zi extrem de tensionată, aşadar, în Parlament, după toate acuzele şi contraacuzele care s-au auzit în ultimul timp între liderii de la Chisinau – din şi din afara Alianţei pentru Integrare Europeană…

La Chisinau se află Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Bundestagului din Germania, iar o misiune de militari moldoveni se află in Germania, participind la exercitiile din cadrul „Misiunii de Pregatire”. Guvernul Moldovei doreşte ca Moldova să nu mai fie numai un „consumator” de securitate, dar si un „furnizor” de securitate şi aceste aplicatii fac parte din această strategie a guvernului de la Chisinau.

Pe plan international, astazi se întilnesc la Varşovia prim-ministrii ţărilor din aşa numitului Grup de le Vişegrad, Cehia, Slovacia,Ungaria şi Polonia, cu preşedintele Franței, François Hollande, şi cu cancelara Germaniei, Angela Merkel. Grupul a fost format pentru a se sprijini reciproc în eforturile de aderare la Alianţa NordAtlantică şi la Uniunea Europeană. Un sprijin care între vecini cu tradiţii şi istorii recente comune şi care a fost extreme de eficient. Cele patru ţări au fost primele care, împreună cu ţările baltice, au aderat la structurile euroatlantice.

In China are loc Congresul National al Poporului.

La Bruxelles se discută despre relaţia dintre Azerbaijan şi Uniunea Europeană şi ce cale va fi de urmat în relațiile bilaterale.

La Praga a început aseară şi continua cu zeci de proiectii Festivalul international al filmului documentar despre drepturile omului, festival ajuns la a 15-a ediţie şi intitulat „One World”... „O singură lume”…
XS
SM
MD
LG