Linkuri accesibilitate

Pe când o comemorare comună a victimelor războiul de pe Nistru?


Memorialul "Maica Îndurerată", Chişinău, 02 martie 2012
Memorialul "Maica Îndurerată", Chişinău, 02 martie 2012

Îndemnul Misiunii OSCE către autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol privind desfăşurarea unor acţiuni comune de comemorare rămâne şi astăzi fără răspuns.

Sâmbătă s-au împlinit 21 de ani de la izbucnirea conflictului de pe Nistru, încheiat prin armistiţiu în iulie 1992. Consecinţele conflictului se fac simţite şi astăzi, o soluţie este la fel de îndepărtată ca acum 21 de ani, deşi politicienii vorbesc mereu despre progrese. Aşa, războiul de pe Nistru s-a transformat cu anii într-un conflict îngheţat. Relatează, Valentina Ursu:

Evenimentele comune de comemorare a celor decedaţi în timpul războiului de pe Nistru ar putea contribui la consolidarea dialogului şi încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale bătrânului râu şi ar putea contribui la reconciliere. A existat chiar şi un îndemn de anul trecut, al misiunii OSCE către autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol să desfăşoare acţiuni comune. Dar se pare că deocamdată acest îndemn rămâne fără răspuns. Analistul politic Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice, are şi o explicaţie:

Oazu Nantoi: „Societatea de pe malul drept al Nistrului tratează cu indiferenţă existenţa acestei probleme. Politicienii îşi aduc aminte o dată în an, pentru ca să apară în faţa camerelor de luat vederi şi exploatează în acest sens sentimentele acelor tot mai puţini care, pornind de la intenţii naive şi sincere, atunci, în anii ’90, s-au implicat în luptele pentru apărarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova. Pe când pe malul stâng acel regim este foarte consecvent, insistent şi agresiv, în crearea chipului duşmanului din tot ce este legat de Republica Moldova. Şi respectiv răspunde cu aceeaşi monedă, numai cu sens opus, deci organizând „festivităţi”, ceea ce face parte din mecanismul de spălare a creierilor în stânga Nistrului. Şi, prin urmare, politicienii de pe ambele maluri se aleg cu profitul lor, în situaţia când problema rămâne nerezolvată.”

De aceeaşi părere este şi directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, cu care am discutat despre interpretările diferite ale acelui conflict armat din 1992.

Victor Chirilă
Victor Chirilă
Victor Chirilă: „Încă nu am avut o discuţie, dezbatere serioasă asupra acestor evenimente. Încă nu s-au cicatrizat rănile, în urma acestui mic război, dar care a produs răni adânci în multe familii, atât pe malul drept, cât şi pe malul stâng al Nistrului. De aceea avem eroi, pe o parte şi pe alta a Nistrului. Dar eroi înţeleşi diferit. Cred că acum se impune să trecem peste această cumpănă, să discutăm, în primul rând, mai mult între noi, să ne iertăm unii altora, să ne iertăm greşelile care au fost comise atunci şi de către politicienii de la Chişinău, şi de către reprezentanţii regiunii transnistrene. Însăşi faptul că a avut loc această mică conflagraţie pe Nistru este mai mult o nenorocire a noastră. A venit timpul să trecem peste aceste evenimente triste. A venit timpul să ne gândim la viitor, să vedem ce putem face împreună. Nu vom realiza nimic, atâta timp cât nu ne cerem iertare pentru acele suferinţe şi greşelile pe care le-am comis toţi împreună, în anii ’90.”

L-am întrebat pe analistul Oazu Nantoi dacă mai poate fi vorba despre o comemorare comună a celor decedaţi în timpul războiului de pe Nistru, acum 21 de ani.

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi
Oazu Nantoi: „O comemorare comună pe ambele maluri ale Nistrului e posibilă doar în calitate de încununare a unui proces, în spatele căruia trebuie să stea mobilizarea societăţii, mobilizarea clasei politice, indiferent de coloratura politică. Şi un set de acţiuni realizate cu consecvenţă, şi cu generozitate, adresate populaţiei din stânga Nistrului. Doar atunci s-ar putea de ajuns la conştientizarea că, în anii ’90, pe lângă factorul de ingerinţă externă, au avut loc şi elementele de război civil. Şi trebuie de păşit peste acel trecut nefericit, pentru ca să avem un destin comun pe ambele maluri ale Nistrului.”

Să precizăm că reglementarea diferendului transnistrean figurează pe agenda întrevederii de astăzi dintre preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi respectiv Victor Ianukovici. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei ruse, reglementarea transnistreană capătă semnificaţii noi, în contextul exercitării de către Ucraina a Preşedinţiei prin rotaţie a OSCE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG