Linkuri accesibilitate

„Probabilitatea demiterii guvernului Filat este mai mică decât rămânerea acestuia”


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Dacă guvernul va fi demis, atunci probabilitatea alegrilor anticipate creşte dramatic.

Marţi, parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură a partidului comuniştilor împotriva guvernului iar liderii din AIE par decişi să rateze orice şansă de reconciliere. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul politic Igor Boţan:

Europa Liberă: În mod normal, Alianţa trebuia să profite de această bătălie internă, pentru a-şi potrivi ceasurile. Pentru că, după alegerile anticipate sau după cele ordinare, oricum aceeaşi actori vor fi nevoiţi să stea în jurul unei mese de tratative şi să formeze o alianţă politică. A încercat Alianţa să revadă, câtuşi de puţini, mecanismele interne de funcţionare sau nu?

Igor Boţan: „S-a ajuns la acest punct din cauză că lucrurile în Alianţă mergeau prost. Despre aceasta a vorbit şi premierul Vlad Filat, săptămâna trecută, atunci când a făcut o trecere în revistă a succeselor Alianţei în anul 2012 şi a menţionat că doar în proporţie de 20% au fost implementate prevederile planului de acţiuni al guvernului.”

Europa Liberă: Dar rivalii săi, ca să nu le spunem oponenţi, au încercat să prezinte natura conflictului drept o competiţie interpersonală, altă dată drept o încercare de a camufla eşecurile.

Igor Boţan: „Partenerii Partidului Liberal Democrat şi ai premierului Vlad Filat, într-o anumită măsură, au dreptate, dar numai într-o anumită măsură. Este adevărat că acest conflict a căpătat o dezvoltare nouă după episodul cu Pădurea Domnească, în care Vlad Filat şi partidul domniei sale ieşeau relativ bine, iar celelalte două componente, reprezentanţii cărora au fost implicaţi în acel episod, au ieşit cu imaginea şifonată. Şi atunci cred că s-a decis să fie dată lovitura de răspuns, este adevărat, după ce premierul, pe neaşteptate, a venit cu această declaraţie de ieşire din Alianţă, fără să explice motivele reale. Iar motive existau. După ce premierul a menţionat că doar 20% din obiectivele programate au fost îndeplinite, şi preşedintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat, a venit cu o apreciere a succeselor guvernului, dând vina totalmente sau în totalitate pe premierul Vlad Filat. Deci s-a intrat într-un război interpersonal. Şi scopul acestui presing asupra Partidului Liberal Democrat şi asupra premierului Vlad Filat este decapitarea Partidului Liberal Democrat şi, în consecinţă, scoaterea acestuia de pe carosabilul politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Democraţii chiar cred că, fără Filat, liberal-democraţii ar putea delega un alt premier şi ar face o figură imperturbabilă în continuare?

Igor Boţan: „Eu cred că, cel puţin, Marian Lupu afirmă acest lucru şi cred că într-o anumită măsură ei cred. Dar eu îmi dau seama că şi ei înţeleg că scoaterea premierului Filat din fruntea guvernului ridică dramatic şansele declanşării alegerilor anticipate.”

Europa Liberă: În concluzie, putem face un nomenclator de factori de risc care s-au acutizat, în urma acestei crize declanşate formal după Pădurea Domnească?

Igor Boţan: „Înainte de a răspunde la întrebarea dumneavoastră, vreau să fac un pronostic pentru ziua de mâine. Eu cred că probabilitatea demiterii guvernului Filat este mai mică decât rămânerea acestuia. Acum factorii de risc: dacă guvernul va fi demis, atunci probabilitatea alegrilor anticipate creşte dramatic. Şi aceste alegeri anticipate vor fi despre cine va fi următorul partener al Partidului Comuniştilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare, dacă va fi evitată posibilitatea accederii Partidului Comuniştilor de unul singur la guvernare. Al doilea factor dramatic de risc este că Republica Moldova pierde perspectiva europeană, pentru o anumită perioadă. Ori va intra în conul de umbră al Ucrainei care devine jucător foarte important în ochii Uniunii Europene. Cei care vor veni la guvernare, după acest conflict, vor avea probleme foarte, foarte mari în relaţiile şi cu Uniunea Europeană. Şi încă un factor de risc ţine de revenirea triumfală a Partidului Comuniştilor la guvernare şi o eventuală schimbare a vectorului de politică externă. Deci factorii de risc sunt foarte importanţi, iar cei care îi ignoră îşi asumă responsabilităţi pe care cred că nu le vor putea duce.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG