Linkuri accesibilitate

Oriunde s-ar duce, preşedintele ucrainean e urmărit de cazul Iulia Timoșenko


Iulia Timoşenko, 4 februarie 2010
Iulia Timoşenko, 4 februarie 2010

Victor Ianukovici discută la Moscova cu omologul său Vladimir Putin despre preţul gazelor şi modelul Uniunii vamale.


Președintele ucrainean, Victor Ianukovici discută astăzi la Moscova cu liderul rus Vladimir Putin despre prețul gazelor rusești importate de Ucraina și despre reticența țării de a se alătura uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan. Cu o săptămână în urmă, Ianukovici declara la Bruxelles că prioritatea Ucrainei rămâne integrarea europeană. Oriunde s-ar duce, liderul ucrainean este urmărit de cazul rivalei sale, Iulia Timoșenko. Ultimele evoluții în procesele fostei șefe a guvernului ucrainean sunt prezentate de Alexandru Eftode.

Exact cu o săptămână în urmă, președintele ucrainean, Victor Ianukovici se afla la Bruxelles, la summit-ul Uniunea Europeană Ucraina, unde i se acorda răgaz până în luna mai pentru a arăta că dorește să elimine „justiția selectivă” simbolizată de cazul Timoșenko.

Ucraina era avertizată că poate rata, în caz contrar, semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană în această toamnă.

Revenit la Kiev, liderul ucrainean declara că nu are nici un amestec în condamnarea rivalei sale, în 2011, la șapte ani de închisoare pentru abuz în funcția de șefă a guvernului, în legătură cu semnarea contractului dezavantajos de import a gazelor rusești în 2009.

La o conferință de presă săptămâna trecută, înainte de vizita de astăzi la Moscova, Ianukovici a spus că anume acesta este motivul întemnițării rivalei sale, nu răzbunarea politică. „Fie că este corectă sau nu, este o decizie pe care a luat-o un tribunal. Apropo, este cea mai mică pedeapsă pentru asemenea acuzații”, a spus Ianukovici.

Între timp, la un tribunal de la Kiev continuă audierile într-un alt proces împotriva Iuliei Timoșenko, acuzată de implicare în asasinarea deputatului Yevhen Șcerban în 1996.

Astăzi a avut loc astăzi o nouă înfățișare în acest proces și audiat un nou martor. Cel puțin doi martori au spus până acum că Timoșenko ar fi comandat mitralierea lui Șcerban la coborârea din avion pe aeroportul din Donețk cu aproape 16 ani în urmă.

Fosta șefă a guvernului ucrainean în vârstă de 52 de ani nu s-a prezentat la proces din motive de sănătate. Din luna mai anul trecut, ea își petrece la un spital de la Harkov, nu la închisoare, termenul de detenție primit în 2011 pentru contractul de import a gazelor cu Rusia.

Săptămâna trecută, autoritățile ucrainene au spus că Timoșenko nu mai are nevoie de tratament la spital, in ciuda recomandărilor făcute de medicii germani care o tratează.

Ministrul adjunct al sănătății, Oleksandr Kaciur a declarat că ea trebuie să continue exercițiile pentru durerile de spate, dar nu neapărat la spital:

„Credem că aceste măsuri inclusiv exercițiile fizice recomandate de medicii germani pot fi urmate în afara spitalului. La această concluzie a ajuns comisia ucraineană de sănătate”.

După un nou examen medical joia trecută, medicul german
Karl Max Einhaupl a contrazis medicii ucraineni.

„Mai întâi de toate, doamna Timoșenko este bolnavă. În al doilea rând, are nevoie de continuarea tratamentului. Recomandăm cu tărie ca tratamentul să continue la spital”.

Iulia Timoșenko respinge acuzațiile care i se aduc, fie că este vorba de cele de abuz de putere pentru care a fost condamnată deja, fie că despre cele de implicare în asasinatul din 1996, pentru care este judecată. Ea spune că este victima răzbunării politice din partea președintelui Ianukovici, care ar încerca să o țină departe de scena politică.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG