Linkuri accesibilitate

Cei plecaţi în afara ţării își doresc un viitor european


Demonstrație în favoarea guvernului Filat a moldovenilor de la Lisabona
Demonstrație în favoarea guvernului Filat a moldovenilor de la Lisabona

Victoria Ionel: Divergenţele există, bineînţeles, dar să le rezolvăm intern şi să nu punem în cauză ceea ce este, până la urmă, viitorul unei ţări.


Dacă sunteţi într-adevăr devotaţi idealurilor europene ale Republicii Moldova, idealuri pe care vi le-am încredinţat prin voturile noastre, treceţi peste divergenţele ce vă macină şi nu distrugeţi viitorul european. Este sensul mai multor scrisori semnate şi trimise zilele acestea de asociaţiile moldovenilor din ţările europene, apeluri adresate clasei politice de acasă. Vom discuta în această dimineaţă cu Victoria Ionel, o semnatară a unui astfel de apel expediat din Portugalia.

Europa Liberă: Sunteţi de şapte ani in Portugalia, studiaţi in Lisabona, aş putea presupune că nu ştiţi dacă reveniţi în Republica Moldova sau nu. Ieri însă aţi participat la un miting în Portugalia şi aţi semnat un apel adresat clasei politice de la Chişinău. Haideţi pentru început sa precizam, ce mesaj aţi vrut sa transmiteţi ieri prin acea acţiune politicienilor de la Chişinău?

Victoria Ionel: „Aşa este, a avut loc un miting aici în Lisabona şi apelul nostru era către bunul simţ al cârmuitorilor ţării. Până la urmă, prin exemplul nostru, prin uniunea noastră a celor plecaţi, despărţiţi de casă şi împrăştiaţi în toată lumea, să dăm un exemplu şi să-i rugăm şi pe ei să se unească, să găsească acel numitor comun care ne lipseşte la momentul actual.”

Europa Liberă: Citez din declaraţie: „Gesturi politice iresponsabile de genul celui planificat pentru data de 5 martie ar putea distruge speranţele noastre în viitorul prosper al Republicii Moldova, nemaivorbind de imensa pată pe care ar putea-o lăsa o asemenea greşeală asupra conştiinţei naţionale şi viitorului nostru comun”. În mai toate mesajele care vin din occident, criza politica si anticipatele sunt văzute ca ceva ce va conduce inevitabil la schimbarea vectorului politic, la renunţarea la aceste idealuri europene. De ce?

Victoria Ionel: „Am asistat în ultima vreme la o serie de acţiuni politice mai puţin transparente, din viziunea noastră a celor plecaţi şi ne este frică, de ce nu, ca lucrurile să ia o întorsătură mai puţin aşteptată. L-am numit „gest politic iresponsabil” pentru că considerăm că nu este cazul şi că nu am putea suporta încă o lovitură de genul acesta. Credem că Moldova nu este pregătită pentru o nouă campanie electorală şi pentru un nou guvern.”

Europa Liberă: De ce? Doar din cauza costurilor, sau bănuiţi că s-ar putea schimba ceva radical şi în structura politică rezultată din aceste alegeri?

Victoria Ionel: „Şi din cauza costurilor, dar şi din cauza schimbărilor radicale. De ce nu, posibile. Absolut.”

Europa Liberă: În alte declaraţii, de asemenea, o eventuală cădere a Guvernului, un eventual vot pentru moţiune este comparată cu o trădare a promisiunilor pe care le-au făcut actualele partide aflate la guvernare oamenilor din diasporă. De ce, trădare?

Victoria Ionel: „Trădare este un cuvânt puternic. noi încă mai avem speranţă şi credem că se mai poate rezolva
cumva situaţia, se mai pot găsi soluţii. De ce trădare? Pentru că în special cei plecaţi în afara ţării şi-au dorit cu tot dinadinsul un viitor european. Şi din momentul din care vedem că situaţia politică şi neînţelegerile de acasă ne îndepărtează oarecum de această posibilitate, simţim oarecum că încrederea care am depozitat-o noi în voturile acordate inclusiv în scrutinul din 28 noiembrie nu este total justificată.”

Europa Liberă: La modul practic, această îndepărtare ce înseamnă pentru voi, cei care lucraţi sau învăţaţi în străinătate?

Victoria Ionel: „Dacă mai devreme menţionaţi că „dacă nu ştii dacă te întorci acasă”, această îndepărtare m-ar face şi pe mine să bănuiesc acest lucru.”

Europa Liberă: Dar acest regim de vize, Acordul de asociere, voi cei care sunteţi acolo aşteptaţi aceste documente?

Victoria Ionel: „Nu neapărat, mai ales că marea majoritate îşi are deja o a doua cetăţenie, viaţa destul de bine organizată aici pe unde suntem. Avem activităţi şi, de ce nu, încă o ţară, dacă-i putem spune aşa. Dar ne gândim la importanţa acestor acţiuni pentru cei de acasă, pentru cei care au rămas. Şi este firesc ca în toţi aceşti ani să ne fi format o impresie, inclusiv bazându-ne pe experienţele noastre de aici despre cum ar trebui să fie un stat european. Şi ne dorim asta la noi acasă.”

Europa Liberă: Tocmai la asta vroiam să ajungem – în Moldova, în viziunea multora, lupta politică, divergenţele de opinii, dezbaterile, acuzaţiile dintre politicieni sunt văzute aproape ca un fel de iad pe pământ. În Portugalia, din ceea ce ai putut observa tu, cum e cu aceste certuri dintre politicieni? Cum se raportează oamenii la ele?

Victoria Ionel: „Certurile în orice conjunctură, în niciuna din situaţii nu sunt văzute bine. Dar din momentul în care nu depăşesc anumite limite şi nu pun în cauză idealuri, sunt acceptate ca făcând parte din procesul acesta, anevoios şi el, de cârmuire a unei ţări. Aşa că – depinde.”

Europa Liberă: Voi când auziţi despre ceea ce se întâmplă în viaţa politică de la Chişinău ce credeţi?

Victoria Ionel: „Concret în acest caz, cred că ne-am manifestat destul de clar părerea. Credem că nu e momentul şi nu este cazul să avem atâtea divergenţe. Ele există, bineînţeles, le rezolvăm intern şi nu punem în cauză ceea ce este, până la urmă, viitorul unei ţări.”

Europa Liberă: Cum vă aşteptaţi să reacţioneze clasa politică la acest gen de apeluri?

Victoria Ionel: „Din momentul în care ne-am adunat cu toţii şi mai credem că există soluţii, ne aşteptăm la un rezultat frumos, pozitiv. Sperăm din tot sufletul ca acest gen de apeluri să aducă, până la urmă, un echilibru. Să ridice anumite întrebări care pot fi decisive.”
XS
SM
MD
LG