Linkuri accesibilitate

Justiția este în pericol (Ziare.com)


În România instituţiile libertăţii sunt extrem de fragile (România Liberă).



Justiția este în pericol – este opinia comentatorilor din presa de la București. Dupa revocarea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a doi dintre membrii sai, se considera ca s-a dat semnalul ingenuncherii justitiei. Alina Ghica, unul dintre judecatorii revocati, acorda un interviu Ioanei Ene, la Ziare.com.

Fosta presedinta a CSM spune ca a atacat in instanta decizia revocarii sale, pentru ca nu a fost argumentata in termeni legali. Totusi, oricare ar fi verdictul, spune ca va demisiona din CSM. Deocamdata, ceea ce li s-a comunicat, și Alinei Ghica și celuilalt judecator revocat, Cristi Danilet, a fost doar ca si-ar fi indeplinit „in mod defectuos atributiile de serviciu”.

Or, Alina Ghica gaseste temei sa considere ca si-a atins tintele propuse in activitatea sa atat ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cat si ca presedinte.

A fost vorba despre garantarea independentei magistratilor si apararea acestora impotriva atacurilor si presiunilor venite din zona politicului, promovarea unei politici de resurse umane coerente si eficiente in contextul intrarii in vigoare a noilor coduri penal si civil, si respectiv de o inspectie judiciara eficienta.

Rezultatele au fost consemnate laudativ in raportul pe justitie al Comisiei Europene, arata judecatorul revocat din CSM Alina Ghica.

In editorialul „României libere”, Cristian Câmpeanu constata ca reformele din justitie nu au fost ireversibile, asa cum in mod gresit a crezut Presedintele Traian Basescu, si nu numai el.

„După opt ani de reforme înghiţite cu greaţă, Justiţia română îşi arată chipul adevărat şi majoritar. O castă închisă care preţuieşte mai mult privilegiile personale, corupţia şi impunitatea şi nu dă doi bani pe Dreptate. (...) Bun venit in epoca faradelegii”, scrie Cristian Câmpeanu si explica manipularea prin care li se inculca romanilor ideea ca s-ar fi procedat democratic: majoritatea membrilor CSM a decis revocarea a doi dintre colegii lor.

„Justiţia nu este democratică, spune comentatorul de la „România liberă”. De fapt, este opusul democraţiei în sensul în care funcţia sa este să apere domnia Legii, nu să se plieze pe dispoziţia de moment a „poporului“ sau a maselor. Domnia Legii – adică statul de drept – este singura pavăză care apără o societate civilizată de tirania majorităţii”.

Vazînd cum isi indeplineste pas cu pas ministrul justitiei Mona Pivniceru misiunea pentru care a fost adusa la guvern de Uniunea Social-Liberala, se poate constata ca, in România, ”instituţiile libertăţii sunt extrem de fragile şi pot fi distruse cu o ordonanţă de urgenţă sau cu un vot”.
XS
SM
MD
LG