Linkuri accesibilitate

Consiliul Municipal din Bălţi și drepturile minorităților sexuale


Curtea de apel din Bălţi a decis anularea a două prevederi dintr-o decizie antigay a Consiliului.



La aproape un an de când Consiliul Municipal din Bălţi a decis să interzică orice fel de manifestări în sprijinul minorităţilor sexuale, Curtea de apel din Bălţi a decis anularea a două prevederi din această decizie, prin care Municipiul Bălţi se declara ,,zonă de susţinere deosebită a bisericii Ortodoxe” şi cea care interzicea orice fel de acţiuni în susţinerea a comunităţii minorităţilor sexuale. Mai multe detalii despre cum a reacţionat consiliul la decizia judecăţii şi ce ar putea urma, de la Tamara Grejdeanu.

În timp ce judecata examina cauza pornită de Cancelaria de stat împotriva Consiliului Municipal Bălţi, majoritatea comunistă a consilierilor municipali şi-a propus să modifice decizia ce vizează minorităţile sexuale. Ei nu au renunţat însă la prevederea ce interzice orice manifestări de susţinere a minorităţilor sexuale ci doar au exclus o parte din textul care sugera că autorităţile de la Chişinău ar sprijini comunitatea LGBT. Iată ce îmi spune Ghiţu Vlad, consilier municipal din partea partidului liberal democrat:

„Ce s-a votat formularea cam aşa sună ca sens, se interzice pe teritoriul municipiului Bălţi propaganda agresivă în locuri publice a minorităţilor sexuale prin metode obişnuite, asta este ideea care au votat-o, asta este de fapt, au omis alineatul care vorbea de propagandă din partea guvernului.”

Faptul că ilegalitatea deciziei consiliului municipal Bălţi care interzice ,,propaganda orientaţiei netradiţionale” este probată prin hotărârea Curţii de Apel Bălţi nu înseamnă neapărat că se va renunţa la decizia consiliului, spune şeful secţiei juridice a primăriei Bălţi, Vitalie Balan:

„Noi i-am solicitat instanţei de judecată să prezinte o decizie argumentată, pentru ca noi să ştim din ce considerente a fost luată o asemenea decizie. Vom primi decizia motivată, o vom analiza şi atunci vom spune care este poziţia consiliului.”

Opţiunea pentru ignorarea hotărârii judecătoreşti este susţinută şi de episcopul Marchel, care declară că are toată susţinerea consiliului în lupta declarată minorităţilor sexuale:

„Orice hotărâre primită care va fi scoasă de şedinţa de judecată, consilierii municipiului nu o vor respecta. Oricare hotărâre a judecăţii va fi urmată de o nouă altă hotărâre a Consiliului Municipal Bălţi care o va anunţa nulă şi va intra în vigoare alta, de la una mai dură la alta încă mai dură.”

Decizia Consiliului Municipal Bălţi a fosta atacată în judecată nu doar de Cancelaria de Stat dar şi de organizaţia care susţine drepturile minorităţilor sexuale Gender Doc M, cea care califică hotărârea consiliului drept un gest homofob, mai cu seamă în condiţiile în care activiştii din organizaţii ce sprijină minorităţile sexuale nu au avut nici o tentativă de a organiza vreun marş în Municipiul Bălţi.

Poziţia aceste organizaţii este susţinută şi de mai mulţi experţi în domeniul drepturilor omului, care îşi mai pun speranţa în mecanismele de punere în aplicare a legii cu privire la asigurarea egalităţii, ce ar stopa hărţuirile propagandistice declanşate în faza adoptării actului normativ.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG