Linkuri accesibilitate

Rosa Parks - memoria unei militante antisegregație


Rosa Parks în 1955
Rosa Parks în 1955

O femeie care a sfidat destinul și legile nedrepte și și-a trăit viața în demnitate.


La Capitoliul din Washington, sediul legislativului Statelor Unite, a fost dezvelită miercuri în prezența președintelui Barack Obama statuia Rosei Park, unul din simbolurile luptei pentru egalitate și împotriva segregării rasiale. Mircea Țicudean a pregătit o relatare despre ceremonia din capitala americană și despre amintirea Rosei Parks.

Rosa Parks a devenit cunoscută în America întreagă după ce la 1 decembrie 1955 a refuzat să cedeze locul în autobuz unui bărbat alb, încălcând regula segregării rasiale din statul Alabama. Parks a fost arestată, dar gestul ei a declanșat o mișcare de protest fără precedent: mii de oameni din Montgomery, Alabama, au boicotat luni de-a rândul autobuzele cu secțiuni separate, anunțând începutul luptei pentru drepturi civile conduse de reverendul Martin Luther King Jr.

Rosa Parks a murit în anul 2005, la vârsta de 92 de ani, după o viață închinată în bună parte activismului politic, apucând să vadă o societate în care egalitatea făcuse progrese mari față de anii tinereții ei segregate.

Miercuri la Washington, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus la ceremonia dezvelirii statuii activistei că fără Rosa Parks nici el nu s-ar afla unde se află acum.

„În această dimineață – a spus Obama – cinstim memoria unei croitorese de statură mică, dar cu un curaj enorm. O femeie care a sfidat destinul și legile nedrepte și și-a trăit viața în demnitate.”

Prin ceremonia de la Washington, Rosa Parks a devenit prima femeie afro-americană care are o statuie în Sala Statuară a Capitoliului, alături de statuia lui Frances Willard, cea mai cunoscută luptătoare pentru dreptul la vot al femeilor americane în ultimii ani ai secolului XIX.

Rosa Parks este înfățișată în statuie așezată – întocmai ca în autobuzul din Alabama – ținând în poală o poșetă sub mâinile împreunate.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG