Linkuri accesibilitate

Statele Unite la un pas de măsuri severe de austeritate financiară


„Sequester” sau problema reducerii automate a cheltuielilor cu 1.2 bilioane de dolari pe timp de un deceniu.



Astazi ar putea intra in vigoare in Statele Unite substantiale reduceri bugetare, impuse de o intelegere anterioara intre presedintele Obama si Congres. Care este contextul si care sint consecintele asteptate? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Exista citeva repere legate de asa numitul „sequester”, masura de austeritate care ar putea intra in vigoare astazi. Primul plan este cel politic. Si e probabil cel mai ingrijorator. Reducerea automata a cheltuielilor cu 1.2 bilioane de dolari, pe timp de un deceniu, a fost decisa pentru a-i convinge pe republicani si democrati sa se puna de acord cu privire la o serie de praguri economice, intre care plafonul datoriei externe.

Ei au stabilit termenul de 1 martie pentru a gasi o solutie, in caz contrar urmind sa intre in vigoare reduceri substantiale de cheltuieli care, teoretic afecteaza baza electorala a ambelor partide. Si de ambele parti au aparut serioase semnale de alarma ca daca „sequester” intra in vigoare consecintele vor fi cit se poate de serioase.

Se pare insa ca argumentul consecintelor nu mai cintareste prea mult, intr-o America profund divizata politic. Republicanii care controleaza Camera Reprezentantilor considera ca au facut de-acum o concesie majora atunci cind au cazut de acord sa mareasca impozitele pentru familii si persoane instarite.

Numai ca Barack Obama vrea mai mult venit la buget din impozite. Si dupa ce a cistigat presedintia este sfatuit sa nu cedeze. El spune ca o suma apreciabila ar putea fi colectata daca se reduc scutiri de impozite de care beneficiaza acum oameni bogati si anumite firme economice, intre care cele din industria petrolului. Presedintele stie ca atacind divizeaza si mai mult opozitia politica.

Tabara tea-party din Partidul Republican nu vrea sa auda de noi impozite si-si asuma riscul reducerilor bugetare de circa 85 de miliarde de dolari, preconizate anul acesta. Obama crede ca daca masura intra in vigoare, cu consecintele previzibile, republicanii vor ceda in cele din urma si vor suferi si consecinte electorale in 2014, cind sint alegeri pentru Congres. Nici una dintre parti nu pare dispusa sa cedeze. Ce ar putea urma?

Numerosi economisti spun ca reduceri bugetare generale – necorelate cu criteria de crestere economica si eficienta – nu sint o cale de redresare economica. Economia americana creste prea lent, dupa recesiune si sequester va diminua si mai mult cresterea. Cei mai afectati vor fi lucratorii federali, care vor pierde venit. Probabil ca semnalele de alarma sint mai dramatice decit va fi situatia reala, dar consecinte vor exista.

Reducerile sint mari pentru programele guvernamentale pentru ca intelegerea initiala nu a prevazut reduceri la cele mai insemnate capitole de cheltuieli bugetare, beneficiile sociale si sistemul de ingrijire a sanatatii. Majoritatea expertilor cred ca odata intrat in vigoare, „sequester” va readuce la masa negocierilor pe republicani si democrati si ca, pina ce reducerea bugetara va ajunge sa afecteze serios economia americana, se va ajunge la un compromis. Increderea in capacitatea sistemului politic de a rezolva crize in America, va ramine insa pentru multa vreme, pe buna dreptate, diminuata. ​
XS
SM
MD
LG