Linkuri accesibilitate

Senatul american confirmă numirea noului ministru al apărării


Chuck Hagel adresîndu-se congressmenilor americani
Chuck Hagel adresîndu-se congressmenilor americani

Votul este o victorie politica pentru Barack Obama.



Fostul senator american, Chuck Hagel a fost confirmat de Senatul American in functia de ministru al apararii. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Procesul de confirmare nu a fost simplu pentru Chuck Hagel, atacat de fostii sai colegi republicani pentru pozitii exprimate in trecut cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu si razboiul din Irak. Votul a fost aminat si pentru ca unii senatori au dorit ca administratia Obama sa ofere mai multe detalii cu privire la atentatul terorist de la 11 septembrie 2012 de la consulatul american din Bengazi, Libia.

Votul din Senat a for 58 pentru si 41 impotriva. Doar patru republicani s-au alaturat democratilor, votind in favoarea numirii. Votul este o victorie politica pentru Barack Obama care si-a numit prietenul din Comisia pentru Relatii Externe a Senatului in functia de ministru al apararii desi se stia ca procesul de aprobare nu va fi simplu.

Democratii au denuntat in ultimele saptamini tentativele de tergiversare ale republicanilor, care l-au fortat pe Leon Panetta sa ramina in functie mai mult decit intentiona. „Motivul pentru care republicanii au blocat nominalizarea este partizanaatul politic” - a spus liderul democrat din Senat, Harry Reid.

Republicanii au avertizat ca niciodata pina acum un ministru al apararii nu a avut atitea voturi impotriva, in Senat. Asta - au spus republicanii - il va slabi pe Hagel in relatiile sale cu Congresul si potential si in strainatate. „Sper ca această analiză sa nu se dovedeasca corecta” - a spus senatorul de Texas, Ted Cruz, continuind „Sper, sincer, ca aceasta confirmare sa nu impulsioneze Iranul sa accelereze programul sau nuclear. Sper sincer ca aceasta nominalizare sa nu submineze alianta noastra vitala cu Israelul”. Cruz a fost unul dintre cei mai acerbi adversari ai numirii.

Fosti aliati ai lui Hagel, John McCain si Lindsey Graham, s-au intors impotriva lui. McCain a declarat in presa ca vor exista resentimente in Congres pentru maniera in care, in ultimii ani in Senat, Hagel s-ar fi intors impotriva propriului partid. Hagel a parut ezitant in timpul audierilor, dar a stat de vorba personal cu multi senatori, incercind sa-si lamureasca pozitiile. In ultimele doua saptamini, republicani au blocat numirea prin procedura denumita filibuster, cerind documente despre situatia financiara a candidatului de la plecarea sa din Senat.

In cele din urma, 18 republicani s-au alaturat celor 53 de democrati si au votat sa stopeze procedura filibuster, ceea ce a permis votul. final, opozitia a renuntat sa mai ceara documente, spunind doar ca nu este de acord cu viziunea de politica externa a celui nominalizat. Dar votul final i-a dat functia lui Chuck Hagel.
XS
SM
MD
LG