Linkuri accesibilitate

Concetăţeanul cu ţigară


Fumatul s-a transformat demult într-o mare problemă socială și nu numai în Rusia, ci şi în aşa-zisul spaţiu mioritic.


Aşadar, autorităţile ruse au adoptat o lege care va limita considerabil spaţiul de manevră al fumătorilor. De la 1 iunie, în Rusia, fumatul va fi interzis în cafenele, instituţii de stat, universităţi, şcoli, spitale, pe stadioane, şi în preajma gărilor. Iar din 2014 nu se va mai putea fuma în hoteluri şi restaurante. Va fi interzisă publicitatea pentru produsele de tutungerie, şi nici în filme protagoniştii nu vor mai fuma.

Fireşte, la o privire mai atentă, legea pare draconică, iar un fost candidat la preşedinţia rusă, Mihail Prohorov, a şi spus că felul în care a fost adoptată legea îi aminteşte de trecutul sovietic, dar la fel de adevărat e şi faptul că fumatul s-a transformat demult într-o mare problemă socială. Şi nu numai în Rusia, ci şi în aşa-zisul spaţiu mioritic.

Aici, în ţara oamenilor frumoşi şi harnici, vorba unui fost preşedinte, am fost nu de puţine ori obligat să inhalez fumul otrăvitor de către indivizi pe care îi doare-n cot de sănătatea concetăţenilor. De aceea, cel puţin un aspect din noua lege adoptată în Rusia mi se pare mai mult decît îndreptăţită. E vorba de interdicţia de a fuma în scările blocurilor de locuinţe. Mi se pare un lucru absolut necesar şi pentru noi. Dar vor oare ai noştri guvernanţi şi cinovnici să ne protejeze de indivizii grobieni care fumează fără nici o jenă în scările blocurilor? Habar nu am.

Se zvoneşte demult că o lege similară va fi adoptată şi în Republica Moldova. Nu e obligatoriu, fireşte, ca ea să fie la fel de severă ca în Federaţia Rusă. Au şi fumătorii dreptul lor. Însă dreptul lor ar trebui să aibă nişte limite foarte precise. Nu poţi să fumezi în scara blocului şi nici în transportul în comun, oricît de mare fumător ai fi. Nu poţi să agresezi omul, să-l otrăveşti într-un loc public fără voia lui.

Un detaliu pe care eu l-aş introduce într-o asemenea lege ar fi acela referitor la mormanele de chiştoace aruncate pe trotuare de fumători. A venit demult timpul ca indivizilor neciopliţi, care murdăresc străzile şi trotuarele cu mucuri de ţigară, să le fie aplicate amenzi serioase. Cum şi în ce mod? Păi, să se gîndească guvernanţii şi cinovnicii la asta. Căci ei vin în instituţiile de stat pentru a ne face viaţa de zi cu zi mai frumoasă.
XS
SM
MD
LG