Linkuri accesibilitate

„Războiul palatelor” (Adevărul)


Interpolul și „brașoavele” PD (Jurnal de Chișinău).



Criza politică de la Chişinău a stârnit în ziarele de azi nu doar îngrijorare, ci şi revoltă faţă de ceea ce comentatorii numesc „comportamentul stupid, sinucigaş” al liderilor AIE. Nicolae Negru scrie în „Jurnal de Chişinău” că volens-nolens ajungi să pui pe cântar potenţialul intelectual al liderilor AIE, să te gândeşti la capacitatea lor de discernământ, de percepţie a realităţii. „Sunt ei în stare să-şi conştientizeze şi să-şi joace în mod onorabil rolul istoric care le-a revenit, au puterea şi dorinţa de a-şi învinge frustrările şi ambiţiile cotidiene, de a nu se lăsa asurziţi de aplauzele linguşitorilor?”, se întreabă editorialistul şi continuă: „liderii AIE se îmbrâncesc pe marginea prăpastiei, le-a rămas puţin de tot ca să cadă în hău.” „Şansa lor de a intra în istorie ca nişte proşti e mai mare ca niciodată şi creşte pe zi ce trece”, conchide autorul.

În editorialul lui Igor Caşu din „Adevărul”, confruntarea celor trei partide ale AIE este asemuită cu „un război al palatelor”. Principalul palat, cel al preşedintelui, care ar fi trebuit să fie mai activ acum, când era nevoie, s-a arătat din nou a fi incapabil de a intra în joc, deşi există suficiente prerogative constituţionale şi destui şi pricepuţi consilieri pe lângă preşedinte, crede Igor Caşu. Pentru ca AIE să fie resuscitată, e nevoie ca preşedintele Nicolae Timofte să nu se teamă să-şi îndeplinească atribuţiile, iar cei ce îl înconjoară – să-l încurajeze în acest sens, este concluzia autorului.

În comentariul lui Petru Bogatu din „Jurnal de Chişinău”, afirmaţiile precum că orice cetăţean poate ajunge foarte lesne să fie monitorizat de către Interpol (este ceea ce încearcă să acrediteze PD-ul) sunt calificate drept „braşoave ordinare”. Argumentul lui Bogatu este că Interpolul nu va recunoaşte niciodată că îl acuză pe un reprezentant al puterii sau al opoziţiei dintr-o ţară anume de săvârşirea unor infracţiuni penale. Singurul lucru pe care îl poate face această poliţie internaţională, care „pune sub supraveghere exclusiv persoane suspectate de infracţiuni penale”, precizează autorul, este să informeze discret poliţiile naţionale, la rugăminţile acestora, despre activităţile dubioase ale politicianului respectiv.
XS
SM
MD
LG