Linkuri accesibilitate

Cetățeanul Depardieu de pe Str. Democrației


Imagine de la procesiunea de Carnaval, la Köln
Imagine de la procesiunea de Carnaval, la Köln

Gerard Depardieu: „Pot spune că sunt acum un fel de ambasador al noii Rusii pe care o iubesc atât de mult”.



Actorul francez Gerard Depardieu, care a obținut cetățenia rusă ca să evite plata taxelor majorate în Franța, are de sâmbătă și viza de reședință în pașaportul său rusesc: strada Democrației nr. 1, orașul Saransk, Mordovia, Federația Rusă. Plecarea în Rusia i-a adus deja multe comentarii sarcastice. Primirea noii adrese îi garantează altele.

Gerard Depardieu a semnat formularul și i s-a pus în pașaport ștampila cu adresa la o ceremonie la Teatrul Național din Mordovia, unde lumea a venit ca la spectacol. Actorul francez a scandat în armonie cu decorul: „Glorie Saranskului, Glorie Mordoviei, Glorie Rusiei!”.

După aceasta, Depardieu a arătat camerelor de luat vederi pașaportul său rusesc cu ștampila de înregistrare a adresei. A fost înscris în apartamentul rudelor unui prieten, Nikolai Borodaciov, șeful Fondului de Stat al Filmului. Dar nu este limpede dacă va locui acolo. Borodaciov a declarat agenției Ria Novosti că actorul francez ar planifica de fapt să-și construiască o casă de lemn în apropiere de Moscova.

Saranskul, un oraș cu 300 de mii de locuitori, se află la aproximativ 650 de kilometri mai la est. Este capitala regiunii Mordovia, cunoscută mai ales pentru o rețea de penitenciare sovietice. În unul din ele își ispășește pedeapsa, Nadejda Tolokonnikova membră a formației punk Pussy Riot, condamnată la închisoare pentru cântecul anti-Putin interpretat în principala catedrală de la Moscova cu un an în urmă.

Depardieu își are noua adresă pe strada Democrației. Dar, după cum notează agenția AP, alte denumiri sunt mult mai obișnuite la Saransk: strada Proletarilor, Sovietelor, strada Comunistă.

Cu toate acestea, actorul a vorbit despre încărcătura simbolică a adresei sale. Potrivit televiziunii Russia Today, a spus chiar că „Rusia este o țară cu o mare democrație” a cărui mesager în lume vrea să fie: „Pot spune că sunt acum un fel de ambasador al noii Rusii pe care o iubesc atât de mult. Văd o Rusie care să trezește. Este o Rusie nouă care-mi place pentru că-și apără literatura și scriitorii, muzicienii și artiștii”.

Actorul francez de 64 de ani a cerut cetățenia rusă acordată prompt de președintele rus Vladimir Putin în ianuarie pentru a scăpa de taxele majorate în Franța. Deși este în centrul unei dezbateri fierbinți cu guvernul socialist francez, care a mărit taxele pentru cei bogați pe fundalul crizei economice, Depardieu neagă că acesta este motivul plecării sale în Rusia.

Cu ocazia primirii noii adrese, actorul a repetat că intenționează să învețe rusa, să găzduiască o emisiune la televiziunea rusă și să-l joace pe Emelian Pugaciov, liderul unei răscoale țărănești din secolul al XVIII-lea.

Potrivit agenției AFP, Depardieu repetă mereu, parcă pentru a intra în rol, acest nume. Sâmbătă la Saransk el a spus: „Pugaciov a fost țarul țăranilor care a luat Saransk-ul și Kazan-ul. Eu sunt ca dânsul – sunt țăran și vreau să fiu țar la Saransk”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG