Linkuri accesibilitate

Banca de Economii: „o situaţie cu credite neperformante”


Victor Bodiu: „Ceea ce se întâmplă astăzi la Banca de Economii poate să se întâmple absolut cu orice instituţie financiară.”



Liberalii și democrații îl acuză pe primul ministru și pe subalternul acestuia Victor Bodiu, care conduce Cancelaria de Stat, că n-ar fi făcut destul ca să prevină acordarea unor credite neperformante de sute de milioane de lei de către Banca de Economii. Într-un interviu cu Valentina Ursu, liberal-democratul Bodiu care este și șeful Consiliului de administrare a Băncii a spus că mai mult rău decât creditele neperformante îi pot face băncii blogerii care o atacă mediatic:

Victor Bodiu: „Cred că este o perioadă când trebuie să ne gândim deja să luăm şi o decizie în ceea ce priveşte preşedintele Băncii. Nu este exclus că doamna Burlacu din interimar va deveni preşedinte. Este un profesionist bun, îşi îndeplineşte lucrul.

Problema este alta: atâta timp cât nu vom stopa atacurile mediatice regizate – şi care sunt politice – împotriva acestei instituţii financiare, lucrurile nu se vor schimba la Banca de Economii. Ceea ce se întâmplă astăzi la Banca de Economii poate să se întâmple absolut cu orice instituţie financiară. Deci dacă mâine se începe un atac mediatic la orice bancă privată, nu dă Doamne, consecinţele vor fi aceleaşi. Chiar şi exerciţiul de astăzi din Parlament nu cred că este unul avenit, dacă mă întrebaţi pe mine. Deci nicăieri în lume nu veţi vedea ca un guvernator să folosească numele unei bănci sau să se discute, în genere, să se facă audieri parlamentare despre o bancă.”

Europa Liberă: Care e lecţia pe care a dat-o acest conflict în jurul Băncii de Economii?

Victor Bodiu: „Lecţia cea mai mare este că au de suferit acei oameni care se duc anticipat şi-şi închid depozitele şi pierd bani. Şi acei care fac ca această situaţie să fie artificial umflată în jurul Băncii de Economii, trebuie să răspundă, într-un final. Acei cvasi-analişti, bloggeri, politicieni, care s-au mai dedat în spectacole despre situaţia de la Banca de Economii, într-un final, trebuie să răspundă. Şi Banca de Economii i-a acţionat în judecată.”

Europa Liberă: A fost identificată soluţia pentru depăşirea situaţiei de conflict în jurul acestei instituţii bancare?

Victor Bodiu: „Nu există situaţie de conflict în jurul acestei instituţii financiare. Există o situaţie cu credite neperformante, ca şi cu toate celelalte bănci. Deci orice bancă din Republica Moldova are credite neperformante. Însă acest val de discuţii în jurul Băncii de Economii nu face decât să dăuneze şi să creeze şi o altă problemă, problema de lichidităţi.”

Europa Liberă: Da, dar conflictul de la Banca d Economii a devenit, a ajuns să fie mărul discordiei în cadrul Alianţei de guvernare.

Victor Bodiu: „Din cauza că am zis, ar fi bine ca politicienii sau cei care pricep, cât de puţin, în finanţe să nu utilizeze subiectul Băncii de Economii în scopurile lor politice. Aici este problema. Toate aceste lucruri pot fi rezolvate, dacă instituţiile statului şi cei care sunt implicaţi profesionist şi-ar face treaba.”

Europa Liberă: Domnule Bodiu, dar trebuie de identificat această sumă care nici pe departe nu e o sumă mică ca să o injectaţi acolo?

Victor Bodiu: „Dar dumneavoastră ştiţi care este suma? Dumneavoastră mă întrebaţi despre sumă.”

Europa Liberă: Spuneţi-ne dumneavoastră care este.

Victor Bodiu: „Eu personal nu ştiu care este suma. Fiindcă noi lucrăm în fiecare zi...”

Europa Liberă: Politicienii ne aduc diferite sume.

Victor Bodiu: „Anume din cauza că politicienii ne aduc diferite sume, prin acest lucru dăunează cel mai mult Băncii. Nu am de gând să vehiculez nicio sumă. Aşa cum am zis în cadrul discuţiei de la tribuna Parlamentului, cea mai fericită soluţie ar fi ca să nu vorbim despre ce trebuie de făcut, dar să facem. Am menţionat lucrurile care deja s-au întâmplat şi putem să ajungem în situaţia când nu va fi necesară nicio sumă. Deci toate celelalte sume, care se vehiculează, le pun doar pe seama unor declaraţii politice.”

Europa Liberă: Bine, dar suma a venit: e vocea guvernatorului Băncii Naţionale.

Victor Bodiu: „Deci îl întrebaţi pe dumnealui. Eu nu am de gând să comentez guvernatorul Băncii Naţionale. Eu pot să vă zic că toate acele acţiuni pe care noi le întreprindem au, într-un final, scopul să nu trebuiască capitalizarea Băncii. Punct.”
XS
SM
MD
LG